Κυπριακή Δημοκρατία
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βιέννη

Γενικές Πληροφορίες


Η Kύπρος βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο. Από το 1960, η Κύπρος αποτελεί ανεξάρτητο κράτος, η επίσημη ονομασία του οποίου είναι Κυπριακή Δημοκρατία. Από την 1η Μαϊου 2004, η Kυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέγεθος και Πληθυσμός: H έκταση της επιφάνειας της Κύπρου είναι 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία, η Κύπρος αποτελεί το τρίτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου.

Από το 1974, το 36.2% της επιφάνειας της νήσου κατέχεται, παρανόμως, από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2011, ο κυπριακός πληθυσμός αριθμούσε 952.100 κατοίκους. 681.000 εξ αυτών ήταν Ελληνοκύπριοι (71.5%), 90.100 Τουρκοκύπριοι (9.5%) και 181.000 αλλοδαποί. Στους Ελληνοκυπρίους συγκαταλέγονται και οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι (Καθολικοί), επειδή, σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1960, επέλεξαν να ανήκουν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Σημαντικότερες πόλεις: Πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η Λευκωσία. Με 245.900 κατοίκους, η Λευκωσία είναι η μεγαλύτερη πόλη του νησιού (απογραφή 2011).

Η Λεμεσός, η οποία βρίσκεται στη νότια ακτή της Κύπρου, διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό λιμένα, αποτελώντας, συγχρόνως τη δεύτερη, πληθυσμιακά, πόλη (184.600 κάτοικοι) της Κύπρου. Ο πρώτος διεθνής αερολιμένας του νησιού βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στη Λάρνακα, την τρίτη, σε μέγεθος, πόλη της Κύπρου. Ο δεύτερος διεθνής αερολιμένας της Κύπρου βρίσκεται στην Πάφο, η οποία βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της Κύπρου και είναι φημισμένη για τα αρχαία της μνημεία. Άλλες μεγάλες κυπριακές πόλεις είναι η Κερύνεια στη βόρεια ακτή και η (ερημωμένη σήμερα) Αμμόχωστος στην ανατολική ακτή. Και οι δύο αυτές πόλεις βρίσκονται στο τμήμα του νησιού, το οποίο η Τουρκία κρατά υπό την κατοχή της από την εισβολή του 1974.

Μορφή Διακυβέρνησης: H Kύπρος έχει προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Ο Πρόεδρος διορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ασκεί την εκτελεστική εξουσία. Ο Πρόεδρος είναι ο αρχηγός του κράτους και εκλέγεται, απ'ευθείας από τους πολίτες. Η διάρκεια της προεδρικής θητείας είναι 5 έτη.

Η νομοθετική εξουσία ασκείται από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι βουλευτές εκλέγονται, επίσης, για 5 έτη. Όταν ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, ο αριθμός των βουλευτών ήταν 50. Εξ αυτών, οι 35 ήταν Ελληνοκύπριοι και οι 15 Τουρκοκύπριοι. Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 1985, ο αριθμός των μελών της Βουλής αυξήθηκε στους 80. Οι 56 βουλευτικές έδρες είναι ελληνοκυπριακές. Οι υπόλοιπες 24 βουλευτικές έδρες προορίζονται για τους Τουρκοκύπριους και παραμένουν κενές.
No documents found


Πλατφόρμα Καταγραφής Κυπρίων της Διασποράς

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Cyprus on Film

Peri Kuprou

Higher Education

Ιnternational Gender Champions

Cyprus Weather

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

CTO

KYPE