Θεωρήσεις εισόδου: https://mfa.gov.cy/el/visa-information
Xρήσιμες πληροφορίες:
- Oι κάτοχοι έγκυρης θεώρησης εισόδου Σένγκεν (διπλής εισόδου ή πολλαπλών εισόδων) ή έγκυρης εθνικής θεώρησης που έχει εκδοθεί από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία πριν από την 31η Μαρτίου 2024, καθώς και οι κάτοχοι αδειών διαμονής που έχουν εκδοθεί από τα κράτη μέλη Σένγκεν, δεν χρειάζεται να κατέχουν θεώρηση εισόδου, για να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία για μέγιστη περίοδο 90 ημερών εντός οποιασδήποτε περιόδου 180 ημερών. Ο κανονισμός αυτός δεν ισχύει για τους πολίτες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι πρέπει να ακολουθήσουν την κανονική διαδικασία για έκδοση θεώρησης.
- Η υποβολή της αίτησης για θεώρηση πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατόν αλλά το νωρίτερο έξι μήνες πριν το προγραμματισμένο ταξίδι και το ΑΡΓΟΤΕΡΟ 15 ημέρες πριν από αυτό. Η αίτηση θεώρησης εισόδου, το έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο, η φωτογραφία και όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα πρέπει να υποβληθούν αυτοπροσώπως στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βιέννη και κατόπιν διευθέτησης ραντεβού.
- Από τις 11 Ιουνίου 2024, το τέλος για την υποβολή αίτησης θεώρησης εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι €90 (ενενήντα ευρώ). Το τέλος αυτό ισχύει και για τα δύο είδη θεωρήσεων εισόδου (μονής εισόδου, πολλαπλών εισόδων). Για παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών το τέλος είναι €45 (σαράντα πέντε ευρώ). Γα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, η αίτηση θεώρησης εισόδου είναι δωρεάν. Τα μέλη οικογένειας πολιτών ΕΕ, όπως ορίζονται από το Άρθρο 2 της Οδηγίας 2004/38/EK, υποβάλλουν αίτηση θεώρησης εισόδου ατελώς.
- Aπό τις 26 Ιανουαρίου 2023, η ταξιδιωτική ασφάλιση υγείας αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης για θεώρηση εισόδου. Η ταξιδιωτική ασφάλιση υγείας θα πρέπει να καλύπτει όλα τα έξοδα που μπορεί να προκύψουν σε σχέση με τον επαναπατρισμό για ιατρικούς λόγους, επείγουσα ιατρική περίθαλψη και/ή επείγουσα περίθαλψη σε νοσοκομείο ή θάνατο κατά τη διάρκεια της παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η ελάχιστη κάλυψη θα πρέπει να είναι 30.000 ευρώ.
- Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, το τέλος της αίτησης δεν επιστρέφεται στους αιτητές. Οι αιτούντες, των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί, έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση. Με την παραλαβή του σχετικού εντύπου απόρριψης, οι αιτητές θα λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της έφεσης.
Σημειώνεται ότι, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης της αίτησης θεώρησης εισόδου, οι αιτητές θα πρέπει, μετά από τη διευθέτηση ραντεβού, να υποβάλουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα αυτοπροσώπως στην Πρεσβεία της Κύπρου και να πληρώσουν το τέλος για υποβολή της αίτησης θεώρησης εισόδου.
Tύποι θεωρήσεων: https://mfa.gov.cy/el/visa-type.html
Kατηγορίες προσώπων που δεν απαιτείται να κατέχουν θεώρηση εισόδου για είσοδο στη Δημοκρατία: https://mfa.gov.cy/el/no-visa-requirement.html
Χώρες των οποίων οι πολίτες χρειάζεται να κατέχουν θεώρηση εισόδου για είσοδο στη Δημοκρατία:https://mfa.gov.cy/el/requiring-visa-to-enter.html
Xώρες των οποίων οι πολίτες χρειάζεται να κατέχουν θεώρηση για διέλευση μέσω αερολιμένα: https://mfa.gov.cy/el/requiring-airport-transit-visa.html
Διαδικασία αίτησης και προϋποθέσεις: https://mfa.gov.cy/el/application-process-and-requirements.html
Έντυπα που σχετίζονται με την έκδοση Θεωρήσεων Εισόδου
Aίτηση για Θεώρηση Εισόδου (in Word format) / (in PDF format)
Δήλωση ανάληψης ευθύνης για φιλοξενία (in Word format) / (in PDF format)
Σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με επισκέψεις στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Δημοκρατίας
Συνεπεία της παράνομης τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο του 1974, το 36% περίπου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει υπό κατοχή από τον τουρκικό στρατό (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ). Ως αποτέλεσμα αυτού, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι η μόνη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη στο νησί, δεν είναι σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές της επικράτειάς της.
Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στην Κύπρο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η λεγόμενη "τδβκ", η αποσχιστική οντότητα που μονομερώς ανακηρύχθηκε από το κατοχικό καθεστώς, έχει καταδικαστεί ως παράνομη και κηρύχθηκε άκυρη από τη διεθνή κοινότητα μέσω των ψηφισμάτων 541/83 και 550/84 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Επί του παρόντος, και υπό την επιφύλαξη τυχόν προσωρινών περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19, υπάρχει η δυνατότητα ξένοι επισκέπτες στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές.
Θα πρέπει να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι η διαμονή σε ακίνητα που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν από τον τουρκικό στρατό κατοχής να τα εγκαταλείψουν, περιλαμβανομένων ξενοδοχείων στην κατεχόμενη περιοχή που τυγχάνουν παράνομης εκμετάλλευσης, θα σας έθετε σε κίνδυνο πιθανής νομικής δράσης εναντίον σας εκ μέρους των ιδιοκτητών.
Oι ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω οποιουδήποτε παράνομου αεροδρομίου ή λιμένα στα κατεχόμενα, που έχει κηρυχθεί κλειστός σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζουν το εθνικό δίκαιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βεβαιωθείτε ότι θα ταξιδέψετε μέσω των νομίμων σημείων εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες του νόμου.
Τα νόμιμα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι τα διεθνή αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου και τα λιμάνια της Λάρνακας, της Λεμεσού, του Λατσίου και της Πάφου, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή που τελεί υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η είσοδος στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατία μέσω οποιουδήποτε άλλου λιμένα ή αεροδρομίου σε περιοχή της Κύπρου, στην οποία η κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο (κατεχόμενη από την Τουρκία περιοχή) είναι παράνομη.