Κυπριακή Δημοκρατία
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βιέννη

Ανακοινώσεις


Η Έκθεση "ELLE - H Γυναίκα στην Αρχαιότητα" στη Βιέννη, 21-22/01/2023

16/12/2022

Η Πρεσβεία, σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση "ΕLLE - H Γυναίκα στην Αρχαιότητα" στην Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη, είσοδος Josefsplatz, 1010 Bιέννη, Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023, από 10 πμ έως 4 μμ.


H Kύπρος, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης ήδη από τη Μέση Εποχή του Χαλκού (2600-2100 π.Χ.), με εμπορικές και θαλάσσιες δραστηριότητες που στο πέρας του χρόνου θα της αποδώσουν μια πρωτότυπη πολιτισμική ταυτότητα.


Για πολύ καιρό, η αρχαιολογία απέδιδε στη φωτογραφία μία και μοναδική αποστολή: την τεκμηρίωση και την καταγραφή για σκοπούς αρχειοθέτησης. Σήμερα όμως, η σύγχρονη φωτογραφική τέχνη έχει πλέον απελευθερωθεί από τα δεσμά που τις επιβλήθηκαν στις αρχές του αιώνα και μπορεί να εκφραστεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο χάρη στην ανάπτυξη μίας αισθητικής έμπνευσης από τη λυρική ποίηση.


Στην παρούσα έκθεση, ο φωτογράφος προβάλλει περισσότερες από δέκα γλυπτές απεικονίσεις θεοτήτων και γυναικείων ειδωλίων που ανήκουν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και, ως επί το πλείστον, εκτίθενται στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Λεμεσού.


Τα γλυπτά αναπαριστούν διαφορετικές στυλιστικές προσεγγίσεις της κυπριακής τέχνης, από τη Χαλκολιθική (4η χιλιετία π.Χ.) έως τη Ρωμαϊκή εποχή. Η φωτογραφική προσέγγιση αποκαλύπτει έργα που, μέσα από τη μοναδικότητά τους, αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα του κυπριακού πολιτισμού και διεισδύει βαθύτερα στην ύλη, για να αποσπάσει μυστικά μιας τρισχιλετούς ιστορίας.
Σύστημα εγγραφής Κυπρίων που βρίσκονται στο εξωτερικό -

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Cyprus on Film

Peri Kuprou

Higher Education

Ιnternational Gender Champions

Cyprus Weather

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

CTO

KYPE