Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μαδρίτη

Εκδηλώσεις / Ανακοινώσεις


  • Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών - https://www.pio.gov.cy/
  • Υπουργείο Εξωτερικών - https://mfa.gov.cy/

Επίσκεψη της Πρέσβη, κας. Έλενας Μηνά στην επιχείρηση EU NAVFOR Somalia-Operation ATALANTA στη Ναυτική Βάση της Ρότας


INTERVIEW WITH THE AMBASSADOR OF THE REPUBLIC OF CYPRUS H. E. HELENA MINA - 25/05/2021 15:49:06
https://youtu.be/YRK0_9xWMi4

Η Πρέσβης Έλενα Μηνά επισκέφθηκε την έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου στη Μαδρίτη, όπου την καλωσόρισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής, κ. Abdellatif Ghedira.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Ghedira παρουσίασε την αποστολή του Οργανισμού και τόνισε τη συμβολή του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου στη βιώσιμη και υπεύθυνη ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας. Το ΔΣΕ χρησιμεύει ως ένα παγκόσμιο φόρουμ για τη συζήτηση θεμάτων χάραξης πολιτικής και την αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων του τομέα, σε στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τις κυβερνήσεις μέλη.

Η Πρέσβης κα. Μηνά εξέφρασε την εκτίμησή της για τη συνεργασία της Κύπρου με τον Οργανισμό, τονίζοντας ότι ο απώτερος στόχος της χώρας μας είναι να βελτιώσει την ποιότητα του κυπριακού ελαιολάδου και επίσης να αυξήσει την κατανάλωση ελαιολάδου στην Κύπρο. Προς τούτο, εξέφρασε τη βούληση για περισσότερη συνεργασία και πιο στοχοθετημένη κατάρτιση για την καλύτερη ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα στην Κύπρο.

Η Πρέσβης ενημέρωσε επίσης τον Εκτελεστικό Γραμματέα του ΔΣΕ για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Κύπρου για πιστοποίηση της κυπριακής ελιάς, η οποία έχει ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά, καθώς και του ελαιολάδου που προέρχεται από αυτά τα δέντρα ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.Επέδωσε στις 8 Φεβρουαρίου τα διαπιστευρήρια της στο Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Zurab Pololikashvili η νέα Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου κ. Έλενα Μηνά, με έδρα τη Μαδρίτη. Ο ΓΓ του ΠΟΤ καλωσόρισε τ νέα ΜΑ της Κύπρου στον Οργανισμό και της ευχήθηκε επιτυχία στο έργο της. Από την πλευρά της, η κ. Μηνά διαβίβασε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υφυπουργού Τουρισμού και, τονίζοντας τη σημασία που έχει ο τουριστικός τομέας για την κυπριακή οικονομία, προσκάλεσε τον κ. Pololikashvili να επισκεφθεί την Κύπρο.

Η κ. Μηνά ενημέρωσε τον ΓΓ του ΠΟΤ για τα μέτρα της Κυβέρνησης προς αντιμετώπιση της πανδημίας COVID 19 καθώς και για το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Τουρισμοό για τη περίοδο 2020-2030. Ο κ. Pololikashvili, από την πλευρά του, εξέφρασε στήριξη ΠΟΤ στο κυπριακό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Τουρισμό και τη νέα σχετική ψηφιακή εκστρατεία προώθησης του κυπριακού τουριστικού προϊόντος, χαρακτηρίζοντας τις εν λόγω προσπάθειες ως μια πολύ καλή ευκαιρία για ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού.

Κύπρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος δεν παρέλειψε, τέλος, να ενημερώσει ΓΓ ΠΟΤ για τις τελευαίες εξελίξεις στο Κυπριακό και προσδοκίες πλευράς μας για επανένωση της χώρας με επίτευξη βιώσιμης λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ. ΓΓ ΠΟΤ, από την πλευρά του, αναφέροντας ότι ο τουρισμός αποτελεί εργαλείο για την ειρήνη, ευχήθηκε όπως οι προσπάθειες αυτές στεφθούν με επιτυχία.
Σε τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021 στα Βασιλικά Ανάκτορα, η νέα Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βασίλειο της Ισπανίας, κ. Έλενα Μηνά, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στο Βασιλιά Φίλιππο τον 6ο.
Σε ιδιαίτερη συνομιλία στην παρουσία της Υπουργού Εξωτερικών, κ. Arancha González Laya, ο Ισπανός Βασιλιάς καλωσόρισε την Κύπρια Πρέσβη και της ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο της, επισημαίνοντας, παράλληλα τις στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Ισπανίας και εκφράζοντας τη βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους.

Η Πρέσβης κ. Μηνά διαβίβασε με τη σειρά της στον Ισπανό Μονάρχη τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που η Κυπριακή Δημοκρατία αποδίδει στην περαιτέρω σύσφιξη των διμερών της σχέσεων της με την μεσογειακή και ευρωπαϊκή εταίρο της, Ισπανία.

Δραττόμενη της ευκαιρίας, η κ. Μηνά ενημέρωσε τον Ισπανό Βασιλιά για τις τελευταίεσ εξελίξεις στο Κυπριακό, ευχαριστώντας την Ισπανία για την παραδοσιακή στήριξη της στο διεθνές δίκαιο και τις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Ο Φίλιππος ο 6ος, από την πλευρά του, εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών.

Σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 21.01.2016 στο Μουσείο Prado της Μαδρίτης στην παρουσία του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Mariano Rajoy, παρασημοφορήθηκε η κα. Ανδρούλλα Βασιλείου με τον Μαγαλόσταυρο του Τάγματος του Alfonso X του Σοφού φια το έργο που διετέλεσε ως Ευρωπαία Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας από το 2010 μέχρι το 2014. Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση που απονέμεται σε προσωπικότητες που με το έργο τους συνέβαλαν ή διέπρεψαν στους τομείς της παιδείας, της επιστήμης, το πολιτισμού, της διδασκαλίας και της έρευνας. Εκτός από την κα. Βασιλείου με τον Μεγαλόσταυρο τιμήθηκαν άλλα 15 άτομα, τόσο από την Ισπανία όσο και από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων η γνωστή Ισπανίδα ηθοποιός Carmen Maura, ο ιταλός βαρύτονος Ruggero Raimondi και ο σύγχρονος Ισπανός φιλόσοφος José Manuel Blecua.

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Α.Ε. κ. Αντώνης Τουμαζής υπέγραψε στις 19.01.2016 τη Συμφωνία για Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών στην έδρα του ισπανικού Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών. Εκ μέρους της Ισπανίας, την Συμφωνία υπέγραψε ο Υφυπουργός Διευθυντής του Κέντρου, Α.Ε. κ. Félix Sand Roldán.
Tελετή ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Βυζαντινή συναυλία στη Γρανάδα
Στις 23 Ιουνίου 2012 κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής και Χορού στη Γρανάδα, η Βυζαντινή Χορωδία "Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός" της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, έδωσε συναυλία υπό την αιγίδα της Α.Μ. Βασίλισσας Σοφίας.
Συνοδεύσαν τη Βασίλισσα, η εκπρόσωπος της Αυτόνομης Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, κα. Carmen Crespo, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ισπανία, κ. Αντώνης Τουμαζής, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Ισπανία, κ. Νικόλαος Ζαφειρόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος της Γρανάδας, Xavier Martínez, μεταξύ άλλων.

Επίσης παρουσιάστηκε η έκθεσης ζωγραφικής και εικονογραφίας, με τίτλο "Η Θρησκεία στη Κύπρο".

Επίσκεψη Πρέσβεων της ΕΕ στην Ανδαλουσία

Ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της στην Ισπανία, η Πρεσβεία της Κύπρου στη Μαδρίτη διοργάνωσε επίσκεψη των Πρέσβεων της ΕΕ στην Ανδαλουσία στις 18-19/10/2012, με επικεφαλής τον Πρέσβυ της Κύπρου κ. Αντώνη Τουμαζή.

Οι Πρέσβεις της ΕΕ έγιναν δεκτοί από την Πρόεδρο της Ανδαλουσίας κ. José Antonio Griñan. Ο κ. Griñan, υποδεχόμενος τους Πρέσβεις αναφέρθηκε στην ιστορία και τα επιτεύγματα της ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ανδαλουσία τα οποία αποτελούν και πρόβλημα της ΕΕ όπως και κάθε πρόβλημα οποιασδήποτε περιοχής κράτους μέλους της Ένωσης.

Ο Πρέσβυς κ. Αντώνης Τουμαζής, ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία της Ανδαλουσίας και εξέφρασε την προθυμία τόσο του ιδίου όσο και των υπολοίπων Πρέσβεων, να βοηθήσουν στα μέτρα του δυνατού, όπου αυτό είναι δυνατό.

Έκθεση “Chipre a través de los tiempos”

Από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Complutense.

No documents foundΑρχείο Εκδηλώσεων / Ανακοινώσεων


Twitter

Facebook

Instagram

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς

Το κράτος πιο κοντά στον πολίτη

Διαδικτυακής Πλατφόρμας C.O.M.E.

12o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Postdoctoral Fellow or Associate Research Scientist in Energy Economics and Policy

Postdoctoral Fellow in Energy/Transport Economics

Funded PhD position in Energy and Climate Policy

Cyprus Institute of Neurology and Genetics - Postgraduate Programs