|
ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΥ – ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ
Οι δύο χώρες εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις στις 25 Δεκεμβρίου 1967, με ανταλλαγή Ανακοινωθέντων.
Ίδρυση Πρεσβειών σε Μαδρίτη και Λευκωσία
Η Κύπρος άνοιξε Πρεσβεία στην Μαδρίτη το 1992. Προηγουμένως η Κύπρος κάλυπτε την Ισπανία από την Πρεσβεία της στο Παρίσι.
Καθήκοντα Επιτετραμμένου είχαν ανατεθεί στον κ. Ηλία Ηλιάδη ο οποίος στις 10 Ιανουαρίου 1994 διαπιστεύθηκε ως ο πρώτος πρέσβης της Κύπρου στην Ισπανία με έδρα τη Μαδρίτη.
Η Ισπανία άνοιξε Πρεσβεία στην Λευκωσία τον Ιανουάριο του 2002.
Προηγουμένως η Ισπανία κάλυπτε την Κύπρο από την Πρεσβεία της στην
Δαμασκό. Ο κ. Ignacio Garcia-Valdecasas είχε διαπιστευθεί στις 31 Ιανουαρίου 2002 ως ο πρώτος πρέσβης της Ισπανίας με έδρα τη Λευκωσία.
ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΧΕΣΕΩΝ
Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε πολιτικό επίπεδο εξαίρετες. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Ισπανία υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής, έχει συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Το γεγονός ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ισπανία είναι δύο Μεσογειακά Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αντιμετωπίζουν πολλές φορές ίδια ή παρόμοια προβλήματα, εξηγεί τον λόγο για τον οποίο οι θέσεις των δύο χωρών στα διάφορα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα καθώς και σε θέματα ΕΕ συγκλίνουν ή ακόμα, σε πολλές περιπτώσεις, ταυτίζονται.
Όσον αφορά στο Κυπριακό πρόβλημα, αναφέρεται ότι η Ισπανία πάντοτε τηρούσε στάση αρχών και υποστήριζε λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των λοιπών αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού.
Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι κατά την κρίσιμη για την Κύπρο περίοδο 1967-1974 (που κορυφώθηκε με την Τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974), ένας Ισπανός, ο Bibiano Fernández Osorio y Tafall, είχε διατελέσει Ειδικός Απεσταλμένος δύο Γενικών Γραμματέων του ΟΗΕ (των U Thant και Kart Waldheim) για την Κύπρο.
Διμερείς Συμφωνίες
Μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισπανίας έχουν υπογραφεί οι ακόλουθες διμερείς Συμφωνίες και Πρωτόκολλα:
1. Ανταλλαγή Διακοινώσεων οι οποίες συνιστούν Συμφωνία για την Κατάργηση των Θεωρήσεων (Λευκωσία, 11 Δεκεμβρίου 1968 – Βηρυτός, 17 Δεκεμβρίου 1968).
2. Συμφωνία για την Πολιτιστική, Εκπαιδευτική και Επιστημονική Συνεργασία (Μαδρίτη, 16 Ιουλίου 1980).
3. Συμφωνία για τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές (Μαδρίτη, 20 Ιανουαρίου 1999).
4. Συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος (Λευκωσία, 30 Απριλίου 2007).
5. Πρωτόκολλο Ενισχυμένης Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Κύπριακής Δημοκρατίας και της Ισπανίας (Λευκωσία, 30 Απριλίου 2007).
6. Μνημονιο συνεννόησης μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και Συνεργασίας του Βασιλείου της Ισπανίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας που επιτρέπει την χρήση των εγκαταστάσεων και υποδομών των Πρεσβειών και Προξενείων σε τρίτες χώρες του αντισυμβαλλόμενου (Μαδρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2008).
7. Σύμβαση μεταξύ του Βασιλείου της Ισπανίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την αποτροπή της φοροαποφυγής στον τομέα του φόρου εισοδήματος καιτ ου φόρου περιουσίας και το Πρωτόκολλο της (Λευκοσία, 14 Φεβρουαρίου 2013).
8. Συμφωνία για αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών (Μαδρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016).
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στις 24 Ιουλίου 2006 υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνεργασίας το οποίο καλύπτει τα έτη 2006-2009 με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι στις 16 Φεβορυαρίου 2011 ιδρύθυκε το Ινστιτούτο Θερβάντες στην Κύπρο.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, και με τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, λειτουργεί έδρα Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών υπό τον καθηγητή και Επίτιμο Πρόξενο της Κύπρου στη Γρανάδα κ. Μόσχο Μορφακίδη.
| |