Κυπριακή Δημοκρατία
Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αικατερινούπολη


Κυπριακό Πρόβλημα



Συγκεκριμένες πρόνοιες των Συμφωνιών Ζυρίχης- Λονδίνου και του Συντάγματος του 1960 δημιούργησαν πολύ σύντομα συνταγματικά αδιέξοδα, εσωτερικές διαμάχες και εξωτερικές παρεμβάσεις.


Προσπάθειες για τροποποιήσεις στο Σύνταγμα ώστε να καταστεί πιο λειτουργικό απορρίφθηκαν από την τουρκική πλευρά ενώ η τουρκοκυπριακή ηγεσία εγκλωβίστηκε στη μακροπρόθεσμη διαιρετική και διχοτομική πολιτική της Τουρκίας. Αυτό οδήγησε στις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963-64, στη χάραξη της «πράσινης γραμμής» στη Λευκωσία και σε συνεχείς προσπάθειες Τουρκοκυπρίων εξτρεμιστών για προώθηση των διχοτομικών και επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας.


Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο οργάνωσε η τότε στρατιωτική χούντα των Αθηνών, έδωσε στην Τουρκία το πρόσχημα που επιζητούσε από πολύ καιρό για να εισβάλει στις 20 Ιουλίου 1974 στο νησί. Η εισβολή έγινε κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και όλων των αρχών που διέπουν τη συμπεριφορά μεταξύ των κρατών.


Ως αποτέλεσμα, γύρω στο 36,2% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας κατελήφθη (το βόρειο τμήμα, που αντιπροσωπεύει το 70% των πλουτοπαραγωγικών πόρων) και βρίσκεται ακόμα υπό το στρατιωτικό έλεγχο της Τουρκίας. Γύρω στις 200.000 Ελληνοκύπριοι – το ένα τρίτο του πληθυσμού – εκτοπίστηκαν και έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, ενώ οι Τουρκοκύπριοι μεταφέρθηκαν στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής για εθνικό διαχωρισμό. Περίπου 1.400 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται ως αποτέλεσμα της εισβολής ενώ ακόμα δεν έγινε κατορθωτή η διακρίβωση της τύχης τους εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί στο ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα.


Η «Γραμμή Αττίλα» («Επιχείρηση Αττίλα» ήταν η κωδική ονομασία που έδωσε η Τουρκία στη στρατιωτική εισβολή της στην Κύπρο) διαχωρίζει την Κύπρο από το 1974. Μετά από τέσσερις αιώνες ειρηνικής συμβίωσης σε μικτά χωριά, πόλεις και τόπους εργασίας σ’ ολόκληρο το νησί, οι δυο κυριότερες κοινότητες – Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι – διαχωρίστηκαν βίαια.


Γύρω στις 43.000 τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, εφοδιασμένα με σύγχρονα οπλικά συστήματα, εξακολουθούν να σταθμεύουν παράνομα στο νησί. Περισσότεροι από 160.000 έποικοι από την Ανατολία μεταφέρθηκαν σταδιακά και εγκαταστάθηκαν στο κατεχόμενο τμήμα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, με στόχο την αλλοίωση της δημογραφικής δομής του νησιού. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή μαζική μετανάστευση των Τουρκοκυπρίων από το κατεχόμενο τμήμα (λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την τουρκική κατοχή) διαπιστώνεται ότι ο συνολικός αριθμός στρατιωτών και εποίκων από την Τουρκία ξεπερνά κατά πολύ εκείνον των Τουρκοκυπρίων.


Στην προσπάθεια για εδραίωση των τετελεσμένων γεγονότων της διχοτόμησης, η τουρκοκυπριακή ηγεσία ανακήρυξε μονομερώς το 1983 «ανεξάρτητο κράτος» στο κατεχόμενο τμήμα. Αυτή η ενέργεια απόσχισης σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κηρύχθηκε «νομικώς άκυρη» από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ζήτησε την ανάκλησή της. Καμιά χώρα εκτός από την Τουρκία δεν αναγνωρίζει το παράνομο αυτό καθεστώς.


Η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς ακολούθησαν επίσης πολιτική «εκτουρκισμού» των κατεχομένων εδαφών, προσπαθώντας μεθοδικά να καταστρέψουν μεγάλο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς 11.000 χρόνων: Τα ελληνικά τοπωνύμια αντικαταστάθηκαν με τουρκικά, εκκλησίες, μνημεία, κοιμητήρια και αρχαιολογικοί χώροι καταστράφηκαν, βεβηλώθηκαν ή λεηλατήθηκαν, ανεκτίμητοι εκκλησιαστικοί και αρχαιολογικοί θησαυροί, που ανήκουν στην παγκό σμια πολιτιστική κληρονομιά, έχουν κλαπεί και φυγαδευτεί στο εξωτερικό. Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της κυπριακής Κυβέρνησης οι καταστροφές, οι παράνομες ανασκαφές και η αρχαιοκαπηλία συνεχίζονται μέχρι σήμερα.


Άλλο τραγικό γεγονός αποτελεί η εκδίωξη των εγκλωβισμένων από τα σπίτια τους στα κατεχόμενα χωριά, η οποία συνεχίζεται. Ενώ το 1974 αριθμούσαν γύρω στις 20.000, σήμερα έχουν εναπομείνει λιγότεροι από 450 εγκλωβισμένοι, στην πλειοψηφία τους ηλικίας άνω των 60 ετών.



Επενδύστε στην Κύπρο

Μπορείτε επίσης να μας βρείτε στο

Κυβερνητική Πύλη

ΚΟΤ

About Cyprus

Cyprus on film

Flavours of Cyprus