Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μαδρίτη

Α. Προτού ταξιδέψετε



Προτού ταξιδέψετε

Προτού αναχωρήσετε για το ταξίδι σας, καλό θα ήταν να εξοικειωθείτε με τον προορισμό σας. Μπορείτε πάντοτε να εξασφαλίζετε πληροφορίες από τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα ή την Πρεσβεία της συγκεκριμένης χώρας ή από το Διαδίκτυο.

Προτού ταξιδέψετε μπορείτε πάντοτε να εξασφαλίζετε διευθύνσεις και τηλεφωνικούς αριθμούς των Κυπριακών Διπλωματικών Αποστολών στις χώρες που θα επισκεφθείτε, όπου μπορείτε να αποταθείτε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως κλοπής, απώλειας ταξιδιωτικών εγγράφων, ασθένειας κλπ.

Στις χώρες όπου η Κύπρος δεν έχει Διπλωματική ή Προξενική εκπροσώπηση, μπορείτε να ζητήσετε Ευρωπαϊκή προξενική συνδρομή και να υποβάλετε αίτημα για βοήθεια από Πρεσβεία ή Προξενείο (όχι σε Επίτιμο Προξενείο) άλλου κράτους μέλους της ΕΕ. Για να τύχετε τέτοιας βοήθειας, πρέπει να είστε υπήκοος κράτους μέλους της ΕΕ, να βρίσκεστε σε δυσχερή θέση σε χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ και όπου η Κύπρος δεν διαθέτει Πρεσβεία ή Προξενείο. Η προξενική συνδρομή που παρέχεται, περιορίζεται σε γνήσιες επείγουσες καταστάσεις, θάνατο, δυστυχήματα που αφορούν σοβαρό τραυματισμό ή σοβαρή ασθένεια, σύλληψη, κράτηση, επαναπατρισμό γιαιατρικούς λόγους ή έκδοση προσωρινού ταξιδιωτικού έγγραφου (αν το διαβατήριό σας έχει απωλεσθεί ή κλαπεί).

Τα πιο κάτω είναι ενδεικτικά του τι πρέπει να ελέγξετε προτού ταξιδέψετε:

1. Θεωρήσεις Εισόδου

Ελέγξετε κατά πόσο χρειάζεστε θεώρηση εισόδου για τη χώρα στην οποία θα ταξιδέψετε. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει για τις απαιτήσεις αναφορικά με θεωρήσεις εισόδου άλλων χωρών (Κατάλογο των Χωρών για τις οποίες οι Κύπριοι Υπήκοοι δεν χρειάζονται θεώρηση θα βρείτε ΕΔΩ). Αν ο ταξιδιωτικός σας πράκτορας δεν είναι σε θέση να σας παράσχει τις πληροφορίες αυτές, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την Πρεσβεία της χώρας την οποία σχεδιάζετε να επισκεφθείτε.

Από της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν «το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης και διαμονής εντός του εδάφους των Κρατών Μελών», (Άρθρο 18 της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας). Οι Κύπριοι πολίτες δικαιούνται να εισέρχονται (και να διαμένουν) στις χώρες της ΕΕ, χωρίς οποιουσδήποτε ειδικούς περιορισμούς, στη βάση έγκυρου ταξιδιωτικού εγγράφου δηλ. προσωπικού δελτίου ταυτότητας η διαβατηρίου, (το δικαίωμα διαμονής σε χώρες της ΕΕ μπορεί να περιορίζεται μόνον για λόγους δημόσιας τάξης, ασφάλειας ή δημόσιας υγείας).

2. . Εγκυρότητα Διαβατηρίου

Για την είσοδο στο έδαφός τους, οι πλείστες χώρες απαιτούν όπως η ημερομηνία λήξης του ταξιδιωτικού έγγραφου απέχει 3-6 μήνες από την προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησης από τη χώρα εκείνη. Οι Κύπριοι πολίτες χρειάζονται έγκυρο διαβατήριο για να ταξιδέψουν σε όλους σχεδόν τους προορισμούς.

Επομένως, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι έχετε έγκυρο διαβατήριο. Μερικές χώρες απαιτούν όπως το διαβατήριό σας ισχύει για έξη μήνες μετά την αναχώρηση σας, έτσι ελέγξετε προσεκτικά την ημερομηνία λήξης.

3. . Προληπτικά μέτρα για την Υγεία

Καλό θα ήταν αν εξακριβώνατε τις συνθήκες για ιατρική περίθαλψη στη χώρα προορισμού και εξασφαλίζατε πληροφορίες αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ιδιαίτερα όταν ταξιδεύετε σε μη-Ευρωπαϊκές χώρες.

Προτού ταξιδέψετε στο εξωτερικό, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να συζητήσετε για γνωστούς ή ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν έχετε προβλήματα υγείας ή επισκέπτεστε περιοχή όπου υπάρχουν μολυσματικές ασθένειες. Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή σε τακτική βάση, πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό σας να σας δώσει συνταγή για ποσότητα φάρμακων, η οποία να είναι επαρκής για το ταξίδι σας, και είναι πάντα φρόνιμο να έχετε μαζί σας επιστολή από τον γιατρό σας η οποία να περιγράφει την ιατρική σας κατάσταση και το είδος της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνετε.

Πολλές ασθένειες (χολέρα, γαστρεντερίτιδα) μπορούν να προκύψουν από την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού ή νερού, ιδιαίτερα στις περιοχές με χαμηλά επίπεδα υγιεινής. Αν ταξιδεύετε σε τέτοιες περιοχές, τότε θα πρέπει να αποφεύγετε ορισμένα φαγώσιμα (π.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα, σαλάτες, θαλασσινά) και να πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με εμβολιασμούς ή συμβουλές υγείας, παροτρύνεστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή οποιοδήποτε νοσοκομείο.

4. . Ασφάλεια ταξιδιού

Προτού ταξιδέψετε παροτρύνεστε να αποκτήσετε ταξιδιωτική ασφάλεια και να εξακριβώσετε κατά πόσο καλύπτει θάνατο, έξοδα υγείας, ατυχήματα (ασφάλιση αυτοκινήτου), απρόβλεπτες απώλειες (π.χ. ματαιωθείσες πτήσεις, κλαπέντα χρήματα, κάρτες, διαβατήρια, ή αποσκευές) όσο και ενδεχόμενο επαναπατρισμό.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μην παραβλέψετε πληροφορίες γύρω από οποιουσδήποτε περιορισμούς αναφορικά με την χώρα που επισκέπτεσθε, τις συνθήκες αναφορικά με απαιτήσεις (κυρίως χρονικά περιθώρια) όσο και την έκταση της κάλυψης για έξοδα ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, τα οποία είναι γενικά πολύ ψηλά στο εξωτερικό. Αν έχετε ήδη ιδιωτική ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ελέγξετε με τον ασφαλιστή σας κατά πόσο σας καλύπτει για ταξίδι στο εξωτερικό και, αν ναι, βρείτε πώς θα επωφεληθείτε από αυτή την κάλυψη.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στα Κυβερνητικά Νοσοκομεία, όταν ταξιδεύουν σε άλλο Κράτος Μέλος της ΕΕ δικαιούνται δωρεάν έκτακτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην ίδια βάση με υπήκοο της χώρας εκείνης, υπό τον όρο ότι κατέχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ιατρικής Ασφάλισης. Η κάρτα αυτή εκδίδεται στους δικαιούχους από το Υπουργείο Υγείας.

5. . Συνάλλαγμα

Ταξιδιωτικές επιταγές και διεθνείς πιστωτικές κάρτες, είναι σε γενική βάση, ο ασφαλέστερος και ευκολότερος τρόπος μεταφοράς χρημάτων όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό. Όμως, επειδή σε κάποιες περιοχές, ενδέχεται να μη μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε, σας συστήνουμε όπως ελέγξετε με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα προτού αναχωρήσετε όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο μεταφοράς χρημάτων. Σας συστήνουμε να μεταφέρετε πάντοτε μαζί σας μικρό ποσό μετρητών σε τοπικό νόμισμα, προκειμένου να μπορείτε να πληρώσετε το εισιτήριο λεωφορείου ή ταξί και/ή τηλεφωνικές κλήσεις.

Παρόλο που οι διεθνείς πιστωτικές κάρτες ή ταξιδιωτικές επιταγές είναι πιο κατάλληλες και πιο εύχρηστες όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό, αυτό ίσως να μην ισχύει πάντοτε. Αν είναι αναπόφευκτο να μεταφέρετε χρήματα, είναι καλύτερα τα χρήματα να μεταφέρονται σε διάφορους τόπους, ή να φυλάσσονται στο θησαυροφυλάκιο του ξενοδοχείου. Όμως, ακόμη και αυτές οι μέθοδοι μπορεί να μην είναι αξιόπιστοι σε μερικές χώρες.

Προσπαθήστε να μειώσετε τους κινδύνους στο ελάχιστο, αποφύγετε τη μεταφορά μεγάλης ποσότητας μετρητών μαζί σας, κρατάτε τις πιστωτικές και χρεωστικές σας κάρτες, τις επιταγές και το διαβατήριό σας ξεχωριστά. Σημειώστε (σε μικρό ξεχωριστό χαρτί, ή στο ημερολόγιό σας) τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας όσο και τους τηλεφωνικούς αριθμούς της τράπεζας σας και της εταιρίας που εξέδωσε τις κάρτες σας (για να μπορέσετε να επικοινωνήσετε μαζί τους και να φράξετε αμέσως τις κάρτες και τις επιταγές σας) και να έχετε τις πληροφορίες αυτές πάντοτε μαζί σας ή σε κάποιο ασφαλές μέρος που θα βρείτε.

6. Οδηγώντας στο εξωτερικό

Αν προτίθεστε να οδηγήσετε ενόσω βρίσκεστε στο εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι η άδεια οδήγησής σας είναι έγκυρη και την έχετε μαζί σας. Εξοικειωθείτε με τους τοπικούς κανόνες τροχαίας.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι σε ορισμένες χώρες εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λίχτενσταϊν), ίσως να επιβάλλεται η κατοχή Διεθνούς Άδειας Οδήγησης επιπρόσθετα με την Κυπριακή σας άδεια. Αυτό να το ελέγξετε πριν από την αναχώρηση σας με την Πρεσβεία ή το Προξενείο της σχετικής χώρας και βεβαιωθείτε επίσης ότι είστε κατάλληλα ασφαλισμένοι για οδήγηση ενόσω βρίσκεστε στο εξωτερικό.

Παρακαλούμε σημειώστε επίσης ότι σε πολλές χώρες, οι τροχαίες παραβάσεις τιμωρούνται με πρόστιμο επί τόπου και ότι οι αλλοδαποί δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εξαίρεση αυτού του κανόνα. Αν ο αλλοδαπός δεν φέρει αρκετά χρήματα για να πληρώσει το πρόστιμο, είναι δυνατόν να κατασχεθούν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα. Κατασχεθέντα έγγραφα επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη τους με την πληρωμή του προστίμου.

7. Ηλεκτρικός εξοπλισμός

Οι διάφορες χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικού τύπου ρευματολήπτες (πρίζες) και ρευματοδότες (υποδοχές) και ενδέχεται να χρειαστείτε ειδικούς προσαρμοστικούς ρευματολήπτες για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. στεγνωτήρες μαλλιών, ξυριστικές, κλπ.,) που χρησιμοποιούνται ή που αγοράστηκαν στην Κύπρο. Προσαρμοστικούς ρευματολήπτες μπορείτε να αγοράσετε από εξειδικευμένα καταστήματα στην Κύπρο, καθώς επίσης και στα αεροδρόμια.

Αν παίρνετε μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνό, ελέγξετε με τον παροχέα υπηρεσιών σας κατά πόσο η συσκευή θα λειτουργεί στη χώρα στην οποία ταξιδεύετε. Καλύτερα να βεβαιωθείτε για τα έξοδα πραγματοποίησης και λήψης κλήσεων με τον παροχέα υπηρεσιών σας, επειδή οι χρεώσεις ενδέχεται να είναι πολύ ψηλές.

8. Άλλα προληπτικά μέτρα

Φροντίστε να ενημερωθείτε καλά για την κατάσταση και τους πιθανούς κινδύνους στην χώρα προορισμού σας. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε κατά πόσο ισχύει ταξιδιωτική οδηγία για την συγκεκριμένη χώρα προς την οποία ταξιδεύετε. Πρέπει να εκτιμήσετε πολύ προσεκτικά όλες τις απειλές και τους κινδύνους προτού ταξιδέψετε σε μια περιοχή όπου υπάρχουν ταραχές και ότι την τελική ευθύνη για την πραγματοποίηση του ταξιδιού την έχετε πάντα εσείς. Σημειώστε επίσης ότι το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών (καθώς επίσης και τα Υπουργεία Εξωτερικών Τρίτων Χωρών) δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιοδήποτε τραυματισμό ή απώλεια που μπορεί να υποστεί κάποιος, σαν αποτέλεσμα του ότι βασίστηκε σε ταξιδιωτική οδηγία που βρήκε στο διαδικτυακό χώρο του. Αυξημένα μέτρα ασφάλειας τόσο στα αεροδρόμια όσο και στα λιμάνια ενδέχεται να απαιτήσουν πρόσθετο χρόνο για τις διαδικασίες πριν από την πτήση, έτσι είναι καλύτερα να επικοινωνήσετε με τον αερομεταφορέα ή το ταξιδιωτικό σας γραφείο προτού αναχωρήσετε και να ελέγξετε κατά πόσο βρίσκονται σε ισχύ οποιοιδήποτε περιορισμοί σε πτήσεις που ίσως σας επηρεάσουν.

9. Λεπτομέρειες για επικοινωνία σε ώρα ανάγκης

Σημειώστε τις λεπτομέρειες επικοινωνίας της πλησιέστερης Κυπριακής Διπλωματικής Αποστολής ενόσω βρίσκεστε στο εξωτερικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σας προτείνουμε επίσης όπως αφήνετε τις λεπτομέρειες επικοινωνίας σε κάποιο δικό σας άτομο, το οποίο μπορεί να τις διαβιβάσει στο Προξενικό Τμήμα του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.



Twitter

Facebook

Instagram

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς

Το κράτος πιο κοντά στον πολίτη

Διαδικτυακής Πλατφόρμας C.O.M.E.

12o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Postdoctoral Fellow or Associate Research Scientist in Energy Economics and Policy

Postdoctoral Fellow in Energy/Transport Economics

Funded PhD position in Energy and Climate Policy

Cyprus Institute of Neurology and Genetics - Postgraduate Programs