Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κοπεγχάγη

Διμερείς Σχέσεις Κύπρου - Ισλανδίας
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Παρά τη γεωγραφική απόσταση των 5000 περίπου χιλιομέτρων που χωρίζει τις δύο χώρες που βρίσκονται σε διαγωνίως αντίθετες πλευρές της ηπειρωτικής Ευρώπης, η Κύπρος και η Ισλανδία έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Τα περισσότερα πηγάζουν από το γεγονός ότι και τα δύο Κράτη είναι νησιά – με μακρά και περήφανη ιστορία – που έχουν ελευθερωθεί από το αποικιακό καθεστώς στα μέσα του 20ου αιώνα. Πολλές από τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι επίσης κοινές και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι καταστροφικές επιπτώσεις που είχε η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση στις, κατά τα άλλα δυναμικές, εθνικές οικονομίες τους.

Συνεπώς, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κύπρος και η Ισλανδία διατηρούν άριστες σχέσεις και συνεργάζονται τακτικά στη διεθνή σκηνή. Η μεγάλη γεωγραφική απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες περιορίζει, όμως, αναπόφευκτα την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, όπως επίσης και τη συχνότητα των ανταλλαγών σε διάφορους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι οι δύο χώρες αρκετά συχνά βρίσκονται αντιμέτωπες στους αθλητικούς στίβους και τα γήπεδα, καθώς αμφότερες πρωταγωνιστούν παραδοσιακά στους Αγώνες Μικρών Κρατών της Ευρώπης που διεξάγονται κάθε διετία (από το 1985 και εντεύθεν). Επιπλέον, οι εθνικές ποδοσφαιρικές ομάδες των δύο χωρών έχουν κληρωθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στον ίδιο προκριματικό όμιλο μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, πιο πρόσφατα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Οι αγώνες μεταξύ τους είναι συνήθως ισοδύναμοι και ανταγωνιστικοί, αλλά πάντοτε διεξάγονται σε καλό πνεύμα και εξαιρετική ατμόσφαιρα.


Φωτογραφία από τον τελευταίο προκριματικό αγώνα μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων
(11 Οκτωβρίου 2013, Ρέυκιαβικ) για το Παγκόσμιο Kύπελλο,
στον οποίο η Ισλανδία επικράτησε με 2-0.


ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η Ισλανδία καλύπτει την Κύπρο διπλωματικά από την Πρεσβεία της στη Στοκχόλμη, ενώ διατηρεί Επίτιμο Γενικό Πρόξενο και Γενικό Πρόξενο στη Λευκωσία. Όλα τα σχετικά στοιχεία επικοινωνίας, μαζί με άλλες χρήσιμες πληροφορίες, βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Ισλανδικής Πρεσβεία στη Στοκχόλμη, στη διεύθυνση http://www.iceland.is/iceland-abroad/se.


ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ

Διμερής συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας υπογράφτηκε στις 13 Νοεμβρίου 2014 και τέθηκε σε ισχύ στις 22 Δεκεμβρίου 2014.

No documents foundCY Flight Pass

Application for visa

Visit Cyprus

Coronavirus 2019

Study in Cyprus/Σπουδές στην Κύπρο

Invest in cyprus

Κύπρος - Σταυροδρόμι Πολιτισμών (Αγγλικά)

13th International Short Film Festival of Cyprus 7/10/2023 - 13/10/2023