Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κοπεγχάγη

Διμερείς Σχέσεις Κύπρου - Δανίας




ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Δανίας βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, ως θα ανέμενε κανείς από δύο Κράτη που μοιράζονται κοινές αξίες και δημοκρατικές παραδόσεις και ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά τη σχετικά μεγάλη γεωγραφική απόσταση, οι σχέσεις Κύπρου - Δανίας έχουν μακρά ιστορία που ξεπερνά τα χίλια χρόνια. Οι πρώτες, έγγραφες αναφορές εμφανίζονται στις αρχές του δωδέκατου αιώνα, με την επίσκεψη του Βασιλιά της Δανίας Ερρίκου Α’ στην Κύπρο, γνωστού και ως “Ejegod” (‘πάντα αγαθός’). Καθοδόν προς τους Αγίους Τόπους για προσκύνημα, ο βασιλιάς Ερρίκος Α’ αρρώστησε βαριά και άφησε την τελευταία του πνοή στην Πάφο, όπου θάφτηκε με βασιλικές τιμές τον Ιούλιο του 1103.

Δια μέσου των αιώνων, οι επαφές μεταξύ Κύπρου και Δανίας ενισχύθηκαν σταδιακά και έγιναν πιο συχνές, μέχρι που το 18ο αιώνα - σύμφωνα με διάφορες πηγές – η παρουσία Δανών εμπόρων γύρω από το λιμάνι της Λάρνακας έγινε μόνιμο φαινόμενο, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για λειτουργία Δανικού Προξενείου στην πόλη (η Κύπρος ήταν ακόμα μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τότε). Έτσι, τον 19ο αιώνα το Δανικό Προξενείο στην Λάρνακα προστέθηκε στον κατάλογο άλλων δώδεκα Προξενείων που είχαν ως έδρα την πόλη του Ζήνωνα, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της Κύπρου ως κομβικό σημείο για το εμπόριο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά την ανεξαρτησία του νησιού, στις 16 Αυγούστου 1960, η νεοεγκαθιδρυθείσα Κυπριακή Δημοκρατία και το Βασίλειο της Δανίας εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις στις 2 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Ο κ. Holset Βeck παρουσίασε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο Μακάριο στις 25 Ιανουαρίου 1961 και πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος Πρέσβης της Δανίας στην Κύπρο (με έδρα την Πρεσβεία της χώρας στη Ρώμη). Ο πρώτος Κύπριος Πρέσβης στη Δανία, κ. Κώστας Ασσιώτης (με έδρα το Λονδίνο), παρουσίασε τα δικά του διαπιστευτήρια στον Βασιλιά Φρειδερίκο ΙΧ στις 5 Μαρτίου 1970.
Τράντα χρόνια αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2000, η Κύπρος άνοιξε την Πρεσβεία αυτή στην Κοπεγχάγη και, αντίστοιχα, η Δανία άνοιξε τη δική της Πρεσβεία στη Λευκωσία τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβρη του 2004.

Εν τω μεταξύ, από τον Δεκέμβριο του 2002, η Κοπεγχάγη κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, ως η πόλη που φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την οποία εγκρίθηκε οριστικά η προσχώρηση της Κύπρου (μαζί με άλλες 9 χώρες) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2012, οι κυβερνήσεις Κύπρου και Δανίας συνεργάστηκαν στενά και με επιτυχία στο πλαίσιο του 18μηνου τρίο Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η Πολωνία ήταν το τρίτο μέλος στην ομάδας), μια περίοδο κατά την οποία λήφθηκαν καθοριστικής σημασίας μέτρα και αποφάσεις για το μέλλον της Ένωσης.

Οι σύγχρονοι δεσμοί Κύπρου-Δανίας οφείλουν δίχως αμφιβολία τα μέγιστα στη συλλογική και ατομική συμβολή των 22,623 Δανών ειρηνευτών που, με αυταπάρνηση, υπηρέτησαν κατά διαστήματα στο νησί στη διάρκεια τριών σχεδόν δεκαετιών (1964- 1993), ως μέρος της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για την Κύπρο (UNFICYP) που συστάθηκε το 1964.

Σημαντική, επίσης, υπήρξε (και συνεχίζει να είναι) η συμβολή του τουρισμού κατά τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, στην τακτική επικοινωνία και αλληλοκατανόηση σε ανθρώπινο επίπεδο μεταξύ των λαών Κύπρου και Δανίας. Ο αριθμός των Δανών τουριστών που επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια την Κύπρο κυμαίνεται από 30 μέχρι 35 χιλιάδες (ανά έτος), ενώ 2,500 περίπου Κύπριοι επισκέπτονται αντίστροφα κάθε χρόνο τη Δανία.

Οι δείκτες εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονταν σε πορεία αργής αλλά σταθερής ανόδου μέχρι και το έτος 2009. Δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κρίσης η ανοδική αυτή πορεία έχει αντιστραφεί τα τελευταία τρία χρόνια. Για το 2012 συγκεκριμένα, τα Δανικά προϊόντα και αγαθά που εισήχθηκαν στην Κύπρο έφθασαν σε αξία τα 28,5 εκ. ευρώ (με βιομηχανικούς λέβητες, φαρμακευτικά και γαλακτοκομικά προϊόντα στην κορυφή του σχετικού καταλόγου), ενώ αντίστοιχα οι εξαγωγές Κυπριακών προϊόντων και επανεξαγωγές στη Δανία ανήλθαν για την ίδια χρονιά στα 3,5 εκ. ευρώ (με γαλακτοκομικά και φαρμακευτικά προϊόντα να κατέχουν την μερίδα του λέοντος).





ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ


Εγκαθίδρυση Διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Δανίας και Διαπίστευση Εκτάκτου και Πληρεξούσιου Απεσταλμένου της Δανίας στην Λευκωσία
(Ανταλλαγή Τηλεγραφημάτων)
Κοπεγχάγη, 27 Σεπτεμβρίου και Λευκωσία, 2 Νοεμβρίου 1960
Τέθηκε σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου 1960
Ανταλλαγή επιστολών που συνιστούν Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Δανίας για την κατάργηση των Θεωρήσεων Εισόδου
Λευκωσία, 18 Μαΐου 1962 και Ρώμη, 13 Ιουνίου 1962
Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Δανίας περί τακτικών εμπορικών αεροπορικών μεταφορών μετά του Παραρτήματος αυτής και Ανταλλαγή Διακοινώσεων
Λευκωσία, 27 Απριλίου, 1963
Τέθηκε σε ισχύ στις 19 Δεκεμβρίου 1964
Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Δανίας για τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές Επιβατών και Εμπορευμάτων
Κοπεγχάγη, 26 Φεβρουαρίου 1987 και Λευκωσία, 15 Μαΐου 1987
Ανταλλαγή Διακοινώσεων που συνιστούν Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Δανίας περί του δικαιώματος παρουσίας στρατιωτικού, πολιτικού και άλλου προσωπικού του Βασιλείου της Δανίας στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, την πλεύση σκαφών στα χωρικά ύδατα και τη χρήση του εναέριου χώρου και οδικού δικτύου από αεροσκάφη και οχήματα εδάφους
Λευκωσία, 31 Οκτωβρίου και 13 Νοεμβρίου 2006
Τέθηκε σε ισχύ στις 13 Νοεμβρίου 2006
Συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Κύπρου και του Βασιλείου της Δανίας για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας και την Παρεμπόδιση της Φοροδιαφυγής αναφορικά με τους Φόρους πάνω στο Εισόδημα, μετά Πρωτοκόλλου
Κοπεγχάγη, 11 Οκτώβριος 2010
Τέθηκε σε ισχύ στις 7 Σεπτεμβρίου 2011

No documents found



CY Flight Pass

Application for visa

Visit Cyprus

Coronavirus 2019

Study in Cyprus/Σπουδές στην Κύπρο

Invest in cyprus

Κύπρος - Σταυροδρόμι Πολιτισμών (Αγγλικά)

13th International Short Film Festival of Cyprus 7/10/2023 - 13/10/2023