English|Français
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΠαρίσιΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            


Συνήθεις Ερωτήσεις

English Français
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


1. Ποιο είναι το νόμισμα της Κύπρου;
2. Η κυκλοφορία σε όλη την επικράτεια του νησιού είναι δυνατή;
3. Χρειάζομαι θεώρηση εισόδου για να ταξιδέψω στην Κύπρο;
4. Ποια είναι τα νόμιμα σημεία εισόδου στην Κύπρο;
5. Θέλω να ακολουθήσω ανώτερες σπουδές στην Κύπρο, τι πρέπει να κάνω;
6. Χρειάζομαι άδεια εργασίας για να δουλέψω στην Κύπρο;
7. Μπορούν οι ξένοι επισκέπτες να τελέσουν πολιτικό γάμο στην Κύπρο;
8. Μπορώ να ταξιδέψω με κατοικίδιο στην Κύπρο;


1. Ποιο είναι το νόμισμα της Κύπρου;
Από την 1η Ιανουαρίου 2008, το επίσημο νόμισμα της Κύπρου είναι το ευρώ.

Αρχή Σελίδας

2. Η κυκλοφορία σε όλη την επικράτεια του νησιού είναι δυνατή;
Οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να διασχίσουν την "πράσινη γραμμή (η οποία διαχωρίζει το ελεύθερο από το κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα του νησιού) παρουσιάζοντας την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους. Ωστόσο, μετά τηΤουρκική εισβολή του 1974 και την παράνομη κατοχή του 37% του νησιού από τον Τουρκικό στρατό, το βόρειο αυτό μέρος του νησιού δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό, οι Κυπριακές αρχές δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη για την ασφάλεια των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής τους και αδυνατούν να προσφέρουν, σε περίπτωση ανάγκης, οποιαδήποτε ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Οπως αναφέρεται εξάλλου στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η Γαλλική Πρεσβεία στη Λευκωσία δεν μπορεί να παράσχει οποιαδήποτε προξενική βοήθεια προς τους πολίτες της, οι οποίοι επισκέπτονται το κατεχόμενο μέρος του νησιού. Σημειώνεται, επιπρόσθετα, ότι το αεροδρόμιο που βρίσκεται στο κατεχόμενο μέρος του νησιού λειτουργεί παράνομα. Δεν είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και είναι κλειστό στη διεθνή πολιτική αεροπορία. Σε περίπτωση ατυχήματος, διαφοράς ή αντιδικίας, καμία προσφυγή δεν είναι εφικτή στις διεθείς Συνθήκες που διέπουν τα δικαιώματα ασφάλειας των επιβατών.

Αρχή Σελίδας

3. Χρειάζομαι θεώρηση εισόδου για να ταξιδέψω στην Κύπρο;
Οι υπήκοοι κρατών μελών ΕΕ μπορούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο με το διαβατήριο ή με το δελτίο ταυτότητάς τους εν ισχύ. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών κάτοχοι άδειας παραμονής σε κράτος μέλος ΕΕ μπορούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο με το διαβατήριο και την άδεια παραμονής τους εν ισχύ καθώς και οι υπήκοοι τρίτων χωρών κάτοχοι ενεργοποιημένης θεώρησης schengen πολλαπλών εισόδων. Οι υπήκοοι Αγίου Μαρίνου, Ανδόρας, Αργεντινής, Αυστραλίας, Βατικανού, Βενεζουέλας, Βραζιλίας, Γουατεμάλας, Ελ Σαλβαδόρ, Ελβετίας, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ιαπωνίας, Ισλανδίας, Ισραήλ, Καναδά, Κόστα Ρίκας, Λεχτενστάιν, Μαλαισίας, Μεξικού, Μονακό, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, Νέας Ζηλανδίας, Νικαράγουας, Νορβηγίας, Νοτίου Κορέας, Ονδουρών, Ουρουγουάης, Σιγκαπούρης και Χιλής δεν χρειάζονται θεώρηση εισόδου για να ταξιδέψουν στην Κύπρο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η θεώρηση εισόδου είναι αναγκαία.

Αρχή Σελίδας

4. Ποια είναι τα νόμιμα σημεία εισόδου στην Κύπρο;
Οσοι επισκέπτονται την Κύπρο πρέπει να χρησιμοποιήσουν τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά την αναχώρησή τους ένα από τα νόμιμα αεροδρόμια ή λιμάνια που λειτουργούν υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης. Τα επίσημα αεροδρόμια του νησιού βρίσκονται στη Λάρνακα και την Πάφο ενώ τα λιμάνια στη Λεμεσό και Λάρνακα. Τα αεροδρόμια της Τύμπου ("Ερκάν") και του Λευκόνικου καθώς και τα λιμάνια της Αμμοχώστου, της Κερύνειας, Καραβοστασίου και Ξερού, που βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού είναι παράνομα και απαγορεύεται κάθε ενάερια και θαλάσσια κυκλοφορία από και προς αυτά.

Αρχή Σελίδας

5. Θέλω να ακολουθήσω ανώτερες σπουδές στην Κύπρο, τι πρέπει να κάνω;
Για πληροφορίες που αφορούν ανώτερες σπουδές στην Κύπρο πρέπει να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Διεύθυνσης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (daae@moec.gov.cy, Τηλ : + 357- 22- 800616, + 357 - 22- 800617, Φαξ : + 357 -22- 427560, Ιστοσελίδα : www.highereducation.ac.cy/gr/index.html)

Αρχή Σελίδας

6. Χρειάζομαι άδεια εργασίας για να δουλέψω στην Κύπρο;
Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να εργαστούν στην Κύπρο χωρίς ειδική άδεια εργασίας. Ωστόσο, για την εγγραφή τους στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις χρειάζεται να προσκομίσουν μία Βεβαίωση Εγγραφής Ευρωπαίου Πολίτη για σκοπούς απασχόλησης. Οσον αφορά επαγγέλματα ρυθμιζόμενα από νομοθεσία που καθορίζει τα προσόντα (πχ, ιατρός, δικηγόρος, μηχανικός κλπ) απαιτείται εξασφάλιση άδειας εξάσκησης επαγγέλματος, όπως και για τους Κύπριους πολίτες, που παρέχεται από τον αρμόδιο επαγγελματικό σύνδεσμο. Οι πολίτες τρίτων χωρών χρειάζονται άδεια εργασίας για να δουλέψουν στην Κύπρο. Τη διεκπεραίωση της διαδικασίας για την έκδοσή της αναλαμβάνει ο Κύπριος εργοδότης πριν την άφιξη του ενδιαφερόμενου αλλοδαπού στην Κύπρο. Η απασχόληση ανθρώπινου δυναμικού γίνεται από τους εργοδότες απευθείας ή μέσω μεσαζόντων. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε ν'απευθυνθείτε στο Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (www.mlsi.gov.cy/dl), στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών (http:// moi.gov.cy, migration@crmd.moi.gov.cy) και στην Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (http://www.oeb-eif.org, info@oeb.org.cy).

Αρχή Σελίδας

7. Μπορούν οι ξένοι επισκέπτες να τελέσουν πολιτικό γάμο στην Κύπρο;
ΟΙ ξένοι επισκέπτες μπορούν να τελέσουν πολιτικό γάμο στην Κύπρο. Οι σχετικές πληροφορίες περιλαμβανομένων της νομοθεσίας, των τελών, της διαδικασίας και στοιχείων (αριθμoί τηλεφώνων, φαξ και διευθύνσεις ηλεκτρονικών ταχυδρομείων όλων των Κυπριακών Δήμων που τελούν πολιτικούς γάμους) είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κύπρου (www.ucm.org.cy).

Αρχή Σελίδας

8. Μπορώ να ταξιδέψω με κατοικίδιο στην Κύπρο;
Οι ισχύουσες πρόνοιες που διέπουν τη μη εμπορική διακίνηση κατοικίδιων ζώων προς την Κύπρο βρίσκονται στην ιστοσελίδα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών (www.moa.gov.cy/vs) κάτω από τον σύνδεσμο χρήσιμων πληροφοριών. Για καλύτερη εξυπηρέτηση, ο ιδιοκτήτης του κατοικίδιου ζώου ή το πρόσωπο το οποίο είναι υπεύθυνο γι’ αυτό πρέπει, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, να διαβιβάσει στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών πόρων και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις πληροφορίες άφιξης, δηλαδή, την αεροπορική εταιρεία, και αριθμό πτήσεως ή το όνομα του θαλάσσιου σκάφους μαζί με την ημερομηνία και ώρα της άφιξης τους στην Κύπρο. Οι πιο πάνω πληροφορίες πρέπει να διαβιβαστούν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες 48 – 72 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Κύπρο είτε με φαξ (αρ. +357 22805176) είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση Animal.Health@vs.moa.gov.cy.

Αρχή Σελίδας




Κάντε κλικ εδώ: Αρχή σελίδας

Καλύτερη απεικόνιση με ανάλυση οθόνης 1024 x 768

© 2007 - 2023 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών,
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας