English | Български
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σόφια Λογότυπο: Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σόφια
       Εμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας
 ΚΥΠΡΙΑΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία 

Αναζήτηση: Search
Ειδική Αναζήτηση          

Γενικές Πληροφορίες
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


English   Български


Ονομασία Κράτους: Κυπριακή Δημοκρατία

Ημέρα Ανεξαρτησίας: 1η Οκτωβρίου 1960

Η Σημαία της Κύπρου



Η Σημαία της Κύπρου μετά την ανεξαρτησία της το 1960.

Χρώματα της Σημαίας
Το χρώμα του φόντου είναι το λευκό. Ο χάρτης της νήσου Κύπρος, στη μέση, έχει το χρώμα του χαλκού (144-C). Κάτω από το χάρτη διασταυρώνονται δύο κλάδοι ελιάς που έχουν το πράσινο χρώμα της ελιάς (336- C).
Οι διεθνείς κωδικοί αριθμοί για τα χρώματα της Σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι:
Χρώμα του χαλκού(144-C)
Χρώμα της ελιάς(336- C)
Μέγεθος 3:5

Τοποθεσία και Μέγεθος
Η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί μεγέθους 9,251 τετ. χιλ.(3,752 τετ. μιλίων), και επεκτείνεται 240 χιλ. (149 μίλια) από την ανατολή προς δύση και 100 χιλ. (62 μίλια) από βορρά προς νότο. Βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο (33o Α, 35o Β), σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, και σε κοντινή απόσταση από τις εμπορικές διόδους που ενώνουν την Ευρώπη με την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, την Κεντρική Ασία και την Άπω Ανατολή.
Η πρωτεύουσα της είναι η Λευκωσία.

Το Κράτος
- Εκτελεστική Εξουσία
Προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε χρόνων. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από το Υπουργικό Συμβούλιο που διορίζεται από τον Πρόεδρο. Οι Τουρκοκύπριοι αρνούνται να μετέχουν στην Κυβέρνηση από τα τέλη του 1963.

- Νομοθετική Εξουσία
Ασκείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκλογικό σύστημα: απλή αναλογική. Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε χρόνων. Οι θέσεις για τους Τουρκοκύπριους βουλευτές παραμένουν κενές.

- Δικάστική Εξουσία
Η απονομή της δικαιοψύνης ασκείται από την ξεχωριστή και ανεξάρτητη δικαστική εξουσία του νησιού. Δυνάμει του Συντάγματος του 1960 και άλλης ισχύουσας νομοθεσίας συστάθηκαν τα ακόλουθα Δικαστήρια: το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας, τα Κακουργιοδικεία και τα Επαρχιακά Δικαστήρια.

- Ανεξάρτητοι Αξιωματούχοι και Σώματα
Υπάρχουν επίσης ανεξάρτητοι αξιωματούχοι και σώματα που δεν υπάγονται σε κανένα Υπουργείο: ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής, οι οποίοι προίστανται της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αντίστοιχα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Επίτροπος Διοικήσεως, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, το Γραφείο Προγραμματισμού, το Γενικό Λογιστήριο, η Επιτροπή Προστασίας των Ανταγωνισμού, το Γραφείο Επιτρόπου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Κανονισμών, το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, η Υπηρεσία Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, το Γραφείο Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων και το Εφοριακό Συμβούλιο.

- Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ιδρύθηκε το 1963. Ο περί της Κεντρικής Τράπεζας Νόμος του 2002 αξασφαλίσει την ανεξαρτησία της και τη συμβατότητα με τις σχετικές πρόνοιες της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Είναι αναπόσπαστο μέρος του Ευρωσυστήματος, το οποίο αποτελείται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες όλων των χωρών της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εποπτεύει τράπεζες που έχουν ιδρυθεί στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων και των θυγατρικών ξένων τραπεζών, των υποκαταστημάτων ξένων τραπεζών, καθώς και των αντιπροσωπειών ξένων τραπεζών. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Κύπρο 17 τράπεζες που έχουν ιδρυθεί στην Κύπρο, εκ των οποίων οι 9 είναι θυγατρικές ξένων τραπεζών. Επιπρόσθετα, υπάρχουν 27 υποκαταστήματα και δύο αντιπροσωπείες ξένων τραπεζών.

- Τοπικές Αρχές
Την ευθύνη για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια. Τα Δημοτικά Συμβούλια ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών και έχουν διοικητικές αρμοδιότητες στις πόλεις και σε μεγάλες αγροτικές κοινότητες, ενώ στα χωριά τα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελούν αρμοδιότητα των Κοινοτικών Συμβουλίων. Τα Συμβούλια αυτά είναι ανεξάρτητα σώματα και τα μέλη τους εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία.

- Διεθνές σχέσεις
Η εξωτερική πολιτική της Κύπρου είναι εναρμονισμένη με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ. Από το 1974 οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται στον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και διαίρεσης του νησιού. Παρά το ότι η Κύπρος ταυτίζεται με τη Δύση, έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς και με τον υπόλοιπο κόσμο, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και των άλλων ανατολικο-ευρωπαϊκών χωρών, της Ινδίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και άλλων ασιατικών χωρών, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, του αραβικού κόσμου καθώς και του Ισραήλ. Η Κύπρος είναι μέλος πολλών διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων:

- του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (1960) και σταδιακά όλων σχεδόν των εξειδικευμένων Σωμάτων και Οργάνων του,
- του Συμβουλίου της Ευρώπης (1961),
- της Κοινοπολιτείας (1961),
- του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) (1975),
- του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (1995),
- της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

- Μορφολογία
Οροσειρά Τροόδους (νοτιοδυτικά). Ψηλότερη κορυφή: Όλυμπος (1953μ)
Οροσειρά Πενταδακτύλου (βόρεια). Ψηλότερο σημείο: Κυπαρισσόβουνος (1024μ)
Κεντρική πεδιάδα: Πεδιάδα της Μεσαορίας.

Δεν υπάρχουν ποταμοί συνεχούς ροής παρά μόνο χείμαρροι, λίγες πηγές και ρυάκια.

- Κλίμα
Μεσογειακό κλίμα με ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά, ξυρά καλοκαίρια.

- Χλωρίδα και Πανίδα
Ποσοστό σχεδόν 17% της ολικής έκτασης του νησιού καλύπτεται από δάση. Η φυσική βλάστηση περιλαμβάνει δάση με αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα, θάμνους και άνθη. Η κυπριακή χλωρίδα περιλαμβάνει 1800 γηγενή είδη, υποείδη και ποικιλίες, από τα οποία τα 140 ή 7% είναι ενδημικά.

Υπάρχουν, επίσης, 365 είδη πουλιών, από τα οποία μόνο 115 αναπαράγονται στο νησί. Δύο είδη και πέντε υποείδη πουλιών έχουν χαρακτηριστεί ως ενδημικά.

Από την πανίδα, τα πιο ενδιαφέρουν ενδημικό είδος ζώου είναι το κυπριακό αγρινό. Ανήκει στην οικογένεια του προβάτου και είναι μοναδικό στον κόσμο.


Πληθυσμός (2009)*
· 892,400
· 75,4% (672,800) Ελληνοκύπριοι**
· 10,0% (89,200) Τουρκοκύπριοι
· 14,6% (130,400) αλλοδαποί εργάτες και άλλοι ξένοι
· Πληθυσμική πυκνότητα: 96 άτομα ανά τετρ. χλ.


* Ο πληθυσμός δεν περιλαμβάνει τους περίπου 160000 παράνομους εποίκους που έχουν μεταφερθεί από την Τουρκία και διαμένουν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

** Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και τις θρησκευτικές ομάδες των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων (1%), που επέλεξαν να ανήκουν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα με βάση το Σύνταγμα του 1960.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της
Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου.

Δημογραφικά Στατιστικά Στοιχεία (2009)

· Αριθμός γεννήσεων 12 ανά χίλιους κατοίκους
· Αριθμός θανάτων 6,5 ανά χίλιους κατοίκους
· Ποσοστό αύξησης του πληθισμού 0,8%
· Προσδόκιμη διάρκεια ζωής για τον άντρα 77,9
· Προσδόκιμη διάρκεια ζωής για τη γυναίκα 82,4

Πληθυσμός κατ' επαρχεία
·
Λευκωσία (πρωτεύουσα): 315,400 (στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση τμήμα)
·
Λεμεσός: 230,800
·
Λάρνακα: 134,400
·
Πάφος: 77,800
·
Αμμόχωστος: 44,800 (στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση τμήμα)

Επίσημες Γλώσσες
Ελληνικά και Τούρκικα
Τα Αγγλικά είναι ευρέως διαδεδομένα

Θρησκεία
Οι Ελληνοκύπριοι είναι κυρίως Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ανήκουν στην Αυτοκέφαλη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου. Οι Τουρκοκύπριου είναι Μουσουλμάνοι, ενώ οι μικρότερες θρησκευτικές ομάδες των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων ανήκουν σε άλλα χριστιανικά δόγματα.

Πολιτιστική Κληρονομιά
- Νεολιθικοί Οικισμοί
- Κλασικά, Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά μνημεία
- Βυζαντινές και Λατινικές Εκκλησίες και Μοναστήρια
- Φραγκικά και Ενετικά Φρούρια και Κάστρα (12ος - 16ος αιώνας)
- Τζαμιά

Άμυνα
Η Εθνική Φρουρά δημιουργήθηκε το 1964 και αποτελείται από κληρωτούς στρατιώτες και εφέδρους, καθώς και μικρό αριθμό αξιωματικών του ελληνικού στρατού και υπαξιωματικών Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ).

Η Κύπρος συνεισφέρει επίσης στις αμυντικές δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP)
Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελείται από 923 (2007) άτομα, βρίσκεται στην Κύπρο από το 1964. Εγκαθιδρύθηκε το 1964, μετά τις διακοινοτικές συγκρούσεις το Δεκέμβριο του 1963 και τις τουρκικές απειλές για εισβολή. Το κύριο της καθήκον είναι να επιτηρεί τη νεκρή ζώνη και να διατηρεί την κατάπαυση του πυρός, δεδομένου ότι 43000 Τούρκοι στρατιώτες κατέχουν το βόρειο τμήμα του νησιού, μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Περιοχές Κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων
Υπάρχουν δύο κυρίαρχες βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στο νησί, η μία στο Ακροτήρι / Επισκοπή και άλλη στη Δεκέλεια, που καλύπτουν το 2,7% του εδάφους του νησιού.

Η Βρετανία ως αποτέλεσμα του αντιαποικιακού αγώνα του 1955-59 παραχώρησε στην Κύπρο την ανεξαρτησία της το 1960, διατήρησε όμως κυρίαρχες στρατιωτικές βάσεις στο νησί.


Αρχή της σελίδας

© 2007 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών,
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σόφια
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου