Κυπριακή Δημοκρατία

Πολιτική Αναπτυξιακής Συνεργασίας


Η πολιτική αναπτυξιακής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίζεται στην αναπτυξιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βασικός στόχος της πολιτικής αυτής είναι η προώθηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.


Το διμερές πρόγραμμα αναπτυξιακής συνεργασίας της Κυπριακής Κυβέρνησης έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες πρακτικές και βασίζεται στo μοντέλο του «delegated cooperation». Στόχος είναι η συμβολή στις προσπάθειες επίτευξης της αποτελεσματικότητας της βοήθειας στο πλαίσιο της παγκόσμιας αναπτυξιακής πολιτικής.

Το πρώτο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναπτυξιακής συνεργασίας, 2006-2011, επικεντρώθηκε στις εξής χώρες προτεραιότητας: Αυτόνομες Παλαιστινιακές Αρχές, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Αίγυπτο, Λίβανο, Λεσόθο, Μάλι, και Υεμένη. Στους τομείς προτεραιότητας περιλαμβάνονταν η ανάπτυξη υποδομών, οι κοινωνικές υπηρεσίες (υγεία, παιδεία) και το περιβάλλον.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την παροχή τεχνικής βοήθειας υπό μορφή υποτροφιών. Οι χώρες που συμμετείχαν είναι: Αρμενία, Μπαγκλαντές, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κίνα, Κούβα, Ανατολικό Τιμόρ, Γεωργία, Γκάμπια, Ιράν, Καζαχστάν, Κένυα, Κιργιστάν, Μολδαβία, Πακιστάν, Σεϋχέλλες, Σουδάν, Σρι Λάνκα, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν,

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει επίσης για την περίοδο 2010-2015 στον καινοτόμο μηχανισμό για την ανάπτυξη και συγκεκριμένα στην πρωτοβουλία UNITAID. Για την περίοδο 2010-2013 συμμετέχει επίσης στον μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης fast-start finance για τις κλιματικές αλλαγές.

Ως Κράτος-Μέλος της ΕΕ η Κύπρος συμμετέχει στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Αναπτυξιακής πολιτικής. Από το 2011 συνεισφέρει σημαντικούς πόρους στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.

Ο μηχανισμός που καθορίζει την αναπτυξιακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Φορέας Χάραξης Αναπτυξιακής Πολιτικής, έχει συσταθεί το 2005. Αποτελείται από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών και το Γραφείο Προγραμματισμού υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών.

Το Γραφείο Προγραμματισμού επιβλέπει την υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα:

http://www.cyprusaid.gov.cyΤελευταία Ενημέρωση στις: 21/04/2016 02:58:42 PMNo documents found