ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
ΟΗΕ και Κυπριακό Πρόβλημα

Οι σχέσεις με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Η δημιουργία της Δύναμης

Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) δημιουργήθηκε με τη συγκατάθεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 27 Μαρτίου 1964. Η δημιουργία της Δύναμης έγινε με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 4 Μαρτίου 1964 [186, (1964)], μετά το ξέσπασμα των διακοινοτικών συγκρούσεων στη νήσο και την απειλή άμεσης επέμβασης από την Τουρκία. Με ανταλλαγή επιστολών ημερομηνίας 31 Μαρτίου 1964 μεταξύ του Γενικού Γραμματέα και του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνομολογήθηκε συμφωνία σχετικά με το καθεστώς της Δύναμης (Συμφωνία Φιλοξενούσης Χώρας).

Η Δύναμη αναπτύχθηκε αρχικά για τρεις μήνες, αλλά αργότερα επεκτάθηκε σε εξαμηνιαίες περιόδους και ανανεώνεται με την συγκατάθεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από της εγκαθιδρύσεώς της, η Δύναμη έχει επιτελέσει σημαντικό έργο, υποβοηθώντας ουσιωδώς την ειρηνευτική προσπάθεια που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εμπιστευθεί στον Γενικό Γραμματέα.

Όροι εντολής

Σύμφωνα με τους όρους εντολής της Δύναμης, οι οποίοι παρατίθενται στο ψήφισμα 186 (1964) του Συμβουλίου Ασφαλείας και στα μετέπειτα ψηφίσματα του Συμβουλίου σχετικά με την Κύπρο, τα κύρια καθήκοντα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε σχέση με τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
  • Αποτροπή επανάληψης των συγκρούσεων-διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Στο τέλος της τουρκικής εισβολής του 1974 και της κατοχής του 36.4% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι όροι εντολής της Δύναμης προσαρμόστηκαν στη νέα κατάσταση. Η πιο σημαντική αλλαγή ήταν η υιοθέτηση μιας νέας επιχειρησιακής προσέγγισης, εκείνης της «νεκρής ζώνης», η οποία χρησιμοποιήθηκε ως περιγραφή της περιοχής μεταξύ των δύο γραμμών κατάπαυσης του πυρός.
  • Συμβολή στη διατήρηση και επαναφορά του νόμου και της τάξης ως χρειαστεί.
  • Συμβολή στην επιστροφή ομαλών συνθηκών.
  • Ανθρωπιστικά καθήκοντα (λαμβάνοντας μέτρα για την ανακούφιση και ευημερία των προσφύγων και παρέχοντας βοήθεια στους εγκλωβισμένους των κατεχόμενων περιοχών).

Σύνθεση
Την παρούσα περίοδο, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελείται από 887 στρατιώτες, 67 αστυνομικούς και 156 μέλη μη-στρατιωτικού προσωπικού. Το στρατιωτικό προσωπικό προέρχεται από: την Αργεντινή (276), τη Βραζιλία (2), τη Χιλή (14), την Παραγουάη (14), το Μπαγκλαντές (2), την Αυστρία (4), τον Καναδά (1), την Ουγγαρία (77), τη Σερβία (47), τη Σλοβακία (169), την Ουκρανία (2) και τη Μεγάλη Βρετανία (279).
Η αστυνομία είναι συνεισφορά της Βοσνίας–Ερζεγοβίνης (10), της Βουλγαρίας (1), της Κίνας (7), της Ινδίας (4), της Ιταλίας (2), της Ιρλανδίας (12), της Λιθουανίας (1), της Ρουμανίας (4), της Ρωσικής Ομοσπονδίας (5), της Σερβίας (2), της Σλοβακίας (5), του Μαυροβουνίου (4) και της Ουκρανίας (10). Από το μη-στρατιωτικό προσωπικό (156), οι 37 έχουν ενταχθεί από τη διεθνή κοινότητα και 119 τοπικώς. (Σημείωση: οι πληροφορίες είναι ακριβείς μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2017).

Χρηματοδότηση
Για το οικονομικό έτος Ιουλίου 2017-Ιουνίου 2018, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ποσό των $57.4 εκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση της UNFICYP (ψήφισμα 71/300). Η κυπριακή κυβέρνηση συνεισφέρει εθελοντικά το 1/3 του κόστους της UNFICYP (περίπου $18.3 εκατομμύρια). Η κυβέρνηση της Ελλάδας προσφέρει εθελοντικά $6.5 εκατομμύρια. Το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από υποχρεωτικές συνεισφορές των κρατών-μελών του ΟΗΕ.

Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλείσθε όπως ακολουθήσετε το σύνδεσμο: http://www.unficyp.org/

Ιούνιος 2018.


Εκθέσεις Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

Εκθέσεις Γενικού Γραμματέα για την Ειρηνευτική Δύναμη

Εκθέσεις Γενικού Γραμματέα για την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του

No documents found_______________________________________________
Πνευματικά Δικαιώματα © Κυπριακή Δημοκρατία 2016 - 2019
Υπουργείο Εξωτερικών
Σχεδιασμός και Ανάπτυξη: Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής