Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες - 22/07/2014


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.


Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία ήταν το κυρίαρχο θέμα των εργασιών του Συμβουλίου. Η συζήτηση διεξήχθη υπό το φως της κατάρριψης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, με τους Υπουργούς Εξωτερικών να τηρούν μονόλεπτη σιγή εις μνήμην των θυμάτων. Σε παρέμβασή του ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε, εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, ειλικρινή συλλυπητήρια αλλά και αλληλεγγύη προς τις χώρες που σήμερα θρηνούν το χαμό αθώων πολιτών τους. Πρόκειται για μια τραγική εξέλιξη που δεν έπρεπε να είχε συμβεί, αλλά και που ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί στο μέλλον, τόνισε. Γι’ αυτό τον λόγο, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να δοθεί άμεσα τέλος στη διένεξη στη χώρα. Ο μοναδικός τρόπος για να πετύχουμε κάτι τέτοιο είναι δια της διπλωματικής οδού, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης. Οι ενέργειες της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα πρέπει να κινούνται μέσα σε αυτή τη λογική έτσι ώστε να εξευρεθεί πολιτική λύση και να επανέλθει η σταθερότητα στην περιοχή το συντομότερο δυνατόν, υπογράμμισε.

Ειδικότερα για το θέμα της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν πρέπει να αποτελούν αυτοσκοπό αλλά να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός επιρροής για επίτευξη πολιτικής λύσης. Παράλληλα, επέμενε όπως στα Συμπεράσματα συμπεριληφθεί συγκεκριμένη αναφορά ότι ενδεχόμενα επιπρόσθετα ενισχυμένα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα και να τυγχάνουν της έγκρισης των κρατών μελών.

Τους Υπουργούς Εξωτερικών απασχόλησαν, επίσης, οι εξελίξεις στο Ιράκ και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέφερε πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης, που είχε υποβληθεί το 2011 από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και η οποία αφορούσε εισήγηση όπως χρησιμοποιηθεί η Κύπρος ως χώρος συγκέντρωσης όλων των αγαθών που έχουν ως προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, και τα οποία, εφόσον ελεγχθούν, να μεταφέρονται στο λιμάνι της.

Μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης συμμετείχε σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους ομολόγους τους από τις χώρες-εταίρους της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Αύριο, Τετάρτη 23 Ιουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, κατά τις εργασίες του οποίου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της εξαμηνιαίας Ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Παράλληλα, τους Υπουργούς θα απασχολήσει η ενδιάμεση αξιολόγηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και η επικείμενη προσχώρηση της Λιθουανίας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:51:37 PM