Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνομιλίες Υπουργού Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας - 24/01/2008


Σε σύντομη παραμονή της στη Μάλτα χθες, καθ΄οδόν προς τη Λιβύη, η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε συνάντηση και συνομιλίες με τον ομόλογό της, Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Michael Frendo.


Οι συνομιλίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που περιλαμβάνουν το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, το Μεσανατολικό, την παράνομη μετανάστευση και το Κοσσυφοπέδιο.

Για τις διμερείς σχέσεις συμφωνήθηκε ότι θα υπογραφεί σύντομα Μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών για θεσμοθέτηση του διαλόγου και της συνεργασίας σε διάφορους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τονίσθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών εξοικονόμησης ενέργειας, της εξοικονόμησης υδάτινων πόρων, της αφαλάτωσης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, ιδιαίτερα όσον αφορά τη ναυτιλία.

Εκφράσθηκε η πεποίθηση και από τους δύο Υπουργούς ότι η Κύπρος και η Μάλτα, δύο νησιώτικες μεσογειακές χώρες – μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συντονίζουν τις ενέργειες τους μέσω περιοδικών θεσμοθετημένων συναντήσεων σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος συζητήθηκε το θέμα δημιουργίας εκατέρωθεν Πρεσβειών στο εγγύς μέλλον, καθώς και η προοπτική συνεργασίας στο πλαίσιο λειτουργίας από κοινού Γραφείου εκπροσώπησης στην Παλαιστινιακή Αρχή, στη Ραμάλλα.

Η Υπουργός Εξωτερικών κας Μαρκουλλή διαβεβαίωσε τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας κ. Frendo για τη συμμετοχή της στη συνάντηση που θα φιλοξενήσει η Μάλτα στις 11-12 Φεβρουαρίου, 2008, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:10:48 PM