Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών - 04/01/2008


Προκλητικές, αλλά και αναμενόμενες χαρακτήρισε, σήμερα, η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, προσθέτοντας ότι αυτές οι προκλητικές δηλώσεις έχουν ήδη καταγγελθεί σε όλους τους απαραίτητους αποδέκτες και πρωταγωνιστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού.


Μετά το πέρας της εκδήλωσης για την κοπή της Βασιλόπιτας στο Υπουργείο Εξωτερικών, η κα Υπουργός, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Γκιουλ, ύστερα από τη χθεσινή του συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και πληροφορίες περί νέων πρωτοβουλιών από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αυτή η συμπεριφορά, βεβαίως, δεν είναι κάτι καινούργιο. Θα το θυμάστε, ο κ. Γκιουλ όταν είχε έρθει παράνομα στα κατεχόμενα τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε κάνει τις ίδιες δηλώσεις, οι οποίες επαναλήφθηκαν αργότερα από τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, είχαν επαναληφθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπαμπατσάν, από τον ίδιο τον κ. Ερντογάν. Πολύ πρόσφατα ο νέος Σύμβουλος του κ. Ταλάτ κ. Οζντίν Ναμί έκανε κάποιες εντελώς απαράδεκτες δηλώσεις σε μια συνέντευξή του στην Turkish Daily News, με τις οποίες μάλιστα προσπαθούσε να παραλληλίσει το Κυπριακό με την περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου και έχουμε τώρα και τις δηλώσεις του κ. Ταλάτ και του κ. Γκιουλ, τις οποίες εγώ προσωπικά ανέμενα ότι θα ήταν αυτού του τύπου και αυτής της πρόκλησης.

Διότι πραγματικά πρόκειται για πρόκληση, όχι πρόκληση προς την Κυπριακή Κυβέρνηση και την ελληνοκυπριακή κοινότητα, αλλά πρόκληση προς τη διεθνή κοινότητα, η οποία έχει ήδη λάβει αποφάσεις για ένα κράτος στην Κύπρο με μία διεθνή προσωπικότητα, το οποίο θα είναι διζωνικό, δικοινοτικό, ομόσπονδο κράτος. Άρα, αυτές οι δηλώσεις περί δύο κρατών ή περί άλλης λύσης, η οποία θα προβλεφθεί σε περίπτωση που θα υπάρξει αδιέξοδο είναι εκτός των αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας που έχουν ληφθεί τα τελευταία 34 χρόνια.
Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις έχουν ήδη καταγγελθεί σε όλους τους αποδέκτες και πρωταγωνιστές, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού, και σίγουρα παρακολουθούμε πολύ στενά αυτές τις εξελίξεις. Όσον αφορά περί πρωτοβουλιών και περί Γενικού Γραμματέα, εμείς δεν έχουμε τίποτε πέρα από την πολύ αόριστη αναφορά - θα έλεγα- στην Έκθεση του Γενικού Γραμματέα ότι το 2008 παρέχει νέες προοπτικές για πρωτοβουλίες. Τίποτε συγκεκριμένο, άρα δεν μπορώ να προβώ σε οποιαδήποτε περαιτέρω σχόλια».

Ερωτηθείσα αν υπάρχει κάποια ένδειξη για ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κα Υπουργός είπε: «Όχι. Σίγουρα παρακολουθούμε και τις κινήσεις αυτές. Για μας είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη η οποιαδήποτε ενεργός συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί εμείς είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πλαίσιο, όμως, λύσης του Κυπριακού είναι, ήταν και θα είναι τα Ηνωμένα Έθνη. Η οποιαδήποτε συνεργασία, παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της και συμβολή τους για μια σωστή ευρωπαϊκή λύση σίγουρα είναι καλοδεχούμενη».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:10:07 PM