Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώνει Πρέσβεις για την εξωτερική πολιτική, ΚΥΠΕ - 04/03/2013


Για την αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου σε ό,τι αφορά στην ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη αλλά και για την πρόθεση της Λευκωσίας να αποτελέσει προστιθέμενη αξία στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ ενημερώνει ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τους Πρέσβεις ξένων χωρών στην Κύπρο.


Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με το Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, και ερωτηθείς σχετικά με το αντικείμενο των συναντήσεών του με ξένους Πρέσβεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι κατά τις συναντήσεις επιθυμεί να εκφράσει στους Πρέσβεις τη «μερική διόρθωση», κατά την έκφρασή του, της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, η οποία εντάσσεται στην πρόθεση να είμαστε ένας συνεπής και αξιόπιστος εταίρος μέσα στην ΕΕ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, εντάσσεται και η διαδικασία για την ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, που έχει σαν πρόθεση να καταδείξει ότι δεν είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους 26 εταίρους μας.

Επίσης, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου εντάσσεται και η προσπάθεια, «με μια ιδιαίτερη πολιτική στην περιοχή μας, να καταδείξουμε ότι μπορεί να προσφέρουμε την προστιθέμενη αξία στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ».

Κληθείς να πει κατά πόσον θα χρειαστούμε τη βοήθεια των εταίρων μας στην προσπάθεια αυτή του νέου προσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως ασφαλώς θα τη χρειαστούμε. Πρόσθεσε πως έχουμε ήδη ζητήσει τη βοήθειά τους καθώς πρέπει να γίνει προεργασία, και όσον αφορά το θέμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη αλλά και γενικότερα. Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως θέλουμε, παράλληλα, να εξηγήσουμε ότι η αίτησή μας στο Συνεταιρισμό δεν γίνεται γιατί επιδιώκουμε να εισπράξουμε βέτο από την Τουρκία για να ξεκινήσουμε το παιγνίδι των αποδόσεων ευθυνών. «Απεναντίας, το κάνουμε γιατί είμαστε ειλικρινείς αφού θέλουμε να εντάξουμε την Κύπρο στο γενικότερο άρμα της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ταξίδι στην Αθήνα μεθαύριο, ο κ. Κασουλίδης είπε πως η πρώτη του επίσκεψη έχει επιλεγεί να είναι η Αθήνα καθώς έχει και συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. «Θυμούμαι τις άριστες εμπειρίες που υπήρχαν στις προσπάθειες της Κύπρου να ενταχθεί στην ΕΕ με την κύρια συμπαράσταση και βοήθεια της Ελλάδας, και θέλω και πάλι να βρεθούν οι σχέσεις, σε αυτό το επίπεδο, και θα ζητηθεί η βοήθεια της Ελλάδας και στο θέμα των προσπαθειών για το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, αλλά και γενικότερα θα ανταλλάσσονται συνεχώς απόψεις για αυτού του είδους τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής», είπε.
Πρόσθεσε πως η επίσκεψή του στην Αθήνα θα προετοιμάσει την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, η οποία αναμένεται να καθοριστεί εντός των ημερών.

Ερωτηθείς αν η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη θα γίνει πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Κασουλίδης είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Έλληνα Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως αναμένει απάντηση εντός των ημερών για τον καθορισμό της ημερομηνίας της επίσκεψης του Προέδρου στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση σχετικά με την ατζέντα των συναντήσεων του στην Αθήνα, ο κ. Κασουλίδης είπε πως το πρώτο θέμα που θα τεθεί επί τάπητος είναι το Κυπριακό. «Όλα αυτά, Συνεταιρισμός για την Ειρήνη κλπ είναι στην υπηρεσία των προσπαθειών για απαλλαγή από την κατοχή και λύση του κυπριακού προβλήματος. Θα τεθεί το Κυπριακό, θα τεθούν οι προθέσεις μας, οι σκέψεις μας, και φυσικά θέλουμε να ακούσουμε από την Ελλάδα για άλλα θέματα, όπως του Κοσσυφοπεδίου, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», είπε.

«Είμαστε δύο αδελφά κράτη με μια σχέση που περνά πέραν των κοινών φιλικών σχέσεων μεταξύ δύο χωρών», είπε και κατέληξε λέγοντας πως για όλα αυτά τα θέματα θα υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία με την Ελλάδα.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:43:01 PM