Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Υπογραφή Συμφωνίας για το Καθεστώς και τις Λειτουργίες της Διεθνούς Επιτροπής Αγνοουμένων - 16/12/2015


O Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Χάγη κ. Ελπιδοφόρος Οικονόμου υπέγραψε, εκ μέρους της Κυβέρνησης, τη Συμφωνία για το Καθεστώς και τις Λειτουργίες της Διεθνούς Επιτροπής Αγνοουμένων (ICMP), σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών, στις 14 Δεκεμβρίου 2015.


Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα από τα οκτώ ιδρυτικά κράτη της Συμφωνίας, η οποία υπογράφηκε επίσης από την Χιλή, στο πλαίσιο της ίδιας τελετής, και παλαιότερα από την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και το Ελ Σαλβαδόρ.

Η Συμφωνία αναγνωρίζει την ICMP ως Διεθνή Οργανισμό με πλήρη διεθνή νομική προσωπικότητα, με σκοπό να συμβάλει στις προσπάθειες των κρατών για την αντιμετώπιση υποθέσεων αγνοουμένων. Η Συμφωνία δεν δημιουργεί νέες διεθνείς υποχρεώσεις στις χώρες που την έχουν υπογράψει.

Η ICMP είχε ιδρυθεί το 1996 και δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία στη διακρίβωση της τύχης μεγάλου αριθμού αγνοουμένων στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Έχει, επίσης, συνεργαστεί με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων της Κύπρου για την ταυτοποίηση Κύπριων αγνοουμένων με τη μέθοδο DNA κατά τη διετία 2012-2014.

Στην παρέμβασή του, ο Πρέσβης κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι οι επώδυνες εμπειρίες της Κύπρου συνέβαλαν στην κατανόηση της σημασίας της διεθνούς συνεργασίας και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σε θέματα αγνοουμένων παγκοσμίως. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Κύπρος θα υποστηρίζει την ICMP στην παγκόσμια προσπάθεια για προώθηση της δικαιοσύνης και της επούλωσης του πόνου των αγνοουμένων και των οικογενειών τους.

Η Γενική Διευθύντρια της ICMP κα Kathryne Βοmberger καλωσόρισε θερμά την Κυπριακή Δημοκρατία, και ανέφερε ότι προσδοκεί να συνεργαστεί με την Κύπρο στην αξιολόγηση επιλογών για να συμβάλει στον εντοπισμό των αγνοουμένων και για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των οικογενειών τους στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:58:58 PM