Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Κοινή συνέντευξη Τύπου της Υπουργού Εξωτερικών και του Φινλανδού ομολόγου της - 01/02/2008


Υπουργός Εξωτερικών: Η Κυπριακή Δημοκρατία εμμένει στη θέση αρχής για μη αναγνώριση του Κοσόβου


«Η Κύπρος δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Κόσοβο, σε μια μονομερή ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους». Αυτό αποτελεί θέση αρχής για την Κυπριακή Δημοκρατία εφόσον πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου τόνισε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή. Σημείωσε παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία, εξάλλου, συμμερίζονται και άλλα κράτη μέλη της Ένωσης.

Η Υπουργός Εξωτερικών έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Ελσίνκι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό της κ. Ilkka Kanerva. Ερωτηθείσα σχετικά, η κα Μαρκουλλή επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εμμένει στη θέση αρχής μη αναγνώρισης του Κοσόβου. Αυτό σημείωσε σχετίζεται με το θέμα των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου. Το παράνομο καθεστώς έχει προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη «ανεξαρτησίας» και έχει λάβει ισχυρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα η οποία χαρακτήρισε την εν λόγω αποσχιστική ενέργεια ως νομικά άκυρη και κάλεσε τα κράτη μέλη της διεθνούς κοινότητας να μη την αναγνωρίσουν, υπογράμμισε η κα Μαρκουλλή.

Η θέση μας αναφορικά με το Κόσοβο εστιάζεται στην ανάγκη αποφυγής δημιουργίας προηγούμενου στις διεθνείς σχέσεις με την παράκαμψη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπε η Υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενη στο θέμα της ανάπτυξης δύναμης ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας στο Κόσοβο, που συζητείται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, η κα Μαρκουλλή τόνισε ότι αυτό αποτελεί ξεχωριστό θέμα και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγής της στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του θέματος της αναγνώρισης.

Η Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η θέση αυτή της Κύπρου είναι σεβαστή από τους Ευρωπαίους εταίρους της και τη συμμερίζονται και άλλα κράτη μέλη. Είπε, ωστόσο, ότι ακόμη και αν η Κύπρος ήταν το μόνο κράτος μέλος που διατηρούσε αυτή τη θέση, αυτό δεν θα διαφοροποιούσε τη στάση της.

«Πρόκειται για ένα θέμα ζωτικών εθνικών συμφερόντων, πρόκειται για θέμα επιβίωσης», είπε η κα Μαρκουλλή σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να έχει τη δική της θέση σε τέτοιας φύσεως θέματα όπως και άλλες χώρες μέλη.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κα Μαρκουλλή τόνισε ότι πρέπει να τεθεί τέρμα στη διαίρεση της Κύπρου και η χώρα να επανενωθεί στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Λύση, που θα επανενώνει τη χώρα και το λαό της και να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις μετά τις προεδρικές εκλογές, αλλά εντός του πλαισίου που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και τη διαδικασία Γκαμπάρι», είπε η κα Μαρκουλλή, διατυπώνοντας και πάλι την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για την άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα όπως η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεντρώσουν την προσοχή τους σε αυτή την προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Φινλανδίας, η Υπουργός Εξωτερικών τις χαρακτήρισε πολύ στενές και έκανε ειδική αναφορά στη συμμετοχή του φινλανδικού αποσπάσματος στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από την εμπειρία της Φινλανδίας σε θέματα υψηλής τεχνολογίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από την πλευρά του ο Φινλανδός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με την Υπουργό Εξωτερικών, που προηγήθηκαν της συνέντευξης Τύπου, καρποφόρες. Ο κ. Kanerva συνεχάρη, επίσης, την Κυπριακή Δημοκρατία για το επίτευγμα της ένταξης στην Ευρωζώνη προσθέτοντας ότι στο μέλλον θα έχει την ευκαιρία να καλωσορίσει την Κύπρο και στη ζώνη του Σένγκεν.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Φινλανδός Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η χώρα του «ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν» προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού. Επεσήμανε ότι η Φινλανδία ήταν πάντα ενεργά παρούσα στην Κύπρο τόσο με τη συμμετοχή πέραν των δέκα χιλιάδων στρατιωτών στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ όσο και υπό άλλη ειρηνευτική ιδιότητα.

Τέλος, ανέφερε ότι με την Υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το θέμα του Κοσόβου, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Η Φινλανδία και η Κύπρος θα συνεχίσουν τις επαφές τους κατά τρόπο παραγωγικό τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο, κατέληξε ο κ. Kanerva.

Η κα Μαρκουλλή και η αντιπροσωπεία που τη συνοδεύει αναχώρησαν το απόγευμα για το Ταλίν της Εσθονίας, για διήμερη επίσκεψη εργασίας κατά την οποία η κα Μαρκουλλή θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της χώρας και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:11:20 PM