Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού - 22/04/2008


Ερώτηση: Για δύο χρόνια επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν τις εργασίες τους οι ομάδες και επιτροπές που θα προετοιμάσουν το έδαφος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. Τώρα με πρόεδρο Χριστόφια μέσα σε ένα μήνα άρχισαν οι εργασίες των επιτροπών. Τελικά τι έγινε; Άλλαξε στάση ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ;

Απάντηση: Το γεγονός είναι ότι το θέμα των ομάδων και των επιτροπών είχε προχωρήσει και πριν ένα χρόνο,αλλά υπήρξε υπαναχώρηση από Τουρκοκυπριακής πλευράς. Πιστεύω ότι τώρα υπάρχει περισσότερη βούληση και θέληση από την Τουρκοκυπριακή πλευρά να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Μαρτίου,2008.

Ερώτηση: Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνιζε με έμφαση ότι ο κ. Ταλάτ πρέπει να τιμήσει την υπογραφή του στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 και ότι η βάση της λύσης πρέπει να είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και η πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αυτά τα στοιχεία όμως δεν αναφέρονται στη συμφωνία της 21ης Μαρτίου,2008. Γιατί αυτό;

Απάντηση: Η Συμφωνία της 21ης Μαρτίου ακολουθεί τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Η θέση μας παραμένει ότι η βάση της λύσης πρέπει να είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και η πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ερώτηση: Γιατί λοιπόν αυτή η θέση δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία του προέδρου Χριστόφια με τον κ. Ταλάτ;

Απάντηση: Το κείμενο (της Συμφωνίας) είχε σκοπό την έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.Το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων είναι κάτι που θα διαμορφωθεί.Η θέση μας είναι σαφέστατη για την μορφή της λύσης. Μπορεί να μην αναφέρεται συγκεκριμένα σ΄ αυτή τη Συμφωνία για να διευκολυνθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως η θέση μας δεν έχει εγκαταλειφθεί. Θέλω να τονίσω ότι η Συμφωνία της 21ης Μαρτίου δεν αναιρεί τις ουσιαστικές πρόνοιες της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Ερώτηση: Ο βοηθός γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Λιν Πάσκο δήλωσε ότι η βάση για τη λύση είναι, εκτός από τις συμφωνίες κορυφής 1977, 1979, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το σχέδιο Ανάν. Η Κυπριακή κυβέρνηση έχει αποκλείσει ρητά το σχέδιο Ανάν. Βρίσκεστε σε διαφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη ως προς το ζήτημα αυτό;

Απάντηση: Η δική μας θέση είναι σαφής. Δεχόμαστε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Αν η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών θέλει να αναφέρεται και σε κάποια εργασία, που έκανε στο παρελθόν η ίδια, αυτό είναι δικό της θέμα. Για μας δεν υπάρχει πλέον το σχέδιο Ανάν. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν δικαιούνται να το επαναφέρουν. Το ίδιο το σχέδιο προέβλεπε ότι, εφόσον απορριφθεί από μια από τις δύο κοινότητες, παύει να ισχύει. Ηνωμένα Έθνη δεν είναι μόνο η Γραμματεία. Πιο σημαντικό είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας. Εμάς μας ικανοποιεί η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναφέρεται στις σωστές παραμέτρους, δηλαδή στα Ψηφίσματα του.

Ερώτηση: Είναι θέμα ονοματολογίας του σχεδίου ή φιλοσοφίας;

Απάντηση: Το σχέδιο απορρίφθηκε λόγω της γενικής φιλοσοφίας του αλλά και προβληματικών προνοιών του.

Ερώτηση:: Είναι ρεαλιστικό να αναμένεται ότι η διεθνής κοινότητα θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο με ριζικά διαφορετική φιλοσοφία;

Απάντηση: Γιατί όχι...Το σχέδιο Ανάν δοκιμάστηκε και απέτυχε οικτρά. Ακόμη και ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν υφίσταται το σχέδιο Ανάν. Προσπάθεια επαναφοράς του θα δημιουργήσει εμπλοκή.

Ερώτηση: Η συμφωνία Χριστόφια -Ταλάτ προβλέπει προετοιμασία τριών μηνών. Η μετάβαση στο επόμενο στάδιο, τις απευθείας διαπραγματεύσεις, θα είναι αυτόματη;

Απάντηση: Εμείς θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξουν πρώτα αποτελέσματα από την εργασία των ομάδων και των επιτροπών.

Ερώτηση: Ποιος θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα;

Απάντηση: Όπως το αντιλαμβάνομαι δεν είναι σκοπός των ομάδων και των επιτροπών να συμφωνήσουν, αλλά να καταγράψουν τα ζητήματα και να παρουσιάσουν εναλλακτικές προτάσεις για τις διάφορες πτυχές, τις οποίες θα αξιοποιήσουν στις διαπραγματεύσεις τους ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ. Δηλαδή να γίνει η προπαρασκευαστική εργασία. Βέβαια, αν υπάρχει σύγκλιση απόψεων στις Ομάδες, θα είναι ιδιαίτερα βοηθητικό.

Ερώτηση: Δηλαδή, θα ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις με ανοικτές διαφορές στα ακανθώδη θέματα;

Απάντηση: Αυτό, νομίζω ότι μπορούμε να το αναμένουμε.

Ερώτηση: Ποια θεωρείτε ως τα πλέον ακανθώδη θέματα;

Απάντηση: Τα δύσκολα ζητήματα είναι γνωστά: εδαφικό, ασφάλεια-εγγυήσεις, περιουσίες, κάποιες συνταγματικές πτυχές, οι έποικοι, που για μας είναι καυτό ζήτημα, επιστροφή προσφύγων. Πέραν τούτων για μας αποτελεί "κόκκινη γραμμή" ότι το νέο κράτος, που θα προκύψει από τη λύση, θα πρέπει να αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ιδέα της "παρθενογένεσης" απορρίπτεται κατηγορηματικά.

Ερώτηση: Μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Κυπριακή κυβέρνηση λύση, η οποία θα προβλέπει εγγυήσεις της Τουρκίας;

Απάντηση: Δεν θα ήταν σωστό να παρουσιάσουμε τα χαρτιά μας, πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Όμως, θα ήταν απαράδεκτο και προσβλητικό για ένα κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρειάζεται εγγυήσεις από τρίτες χώρες. Να εγγυηθούν τι; Την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών; Το θέμα των εγγυήσεων ανήκει στο παρελθόν.

Ερώτηση: Έχει ζητήσει η Κυπριακή κυβέρνηση από την Βρετανική να κάνει παρέμβαση στην Άγκυρα για να τηρήσει εποικοδομητική στάση;

Απάντηση: Σε όλες τις επαφές μας ζητούμε από τους συνομιλητές μας να υποδείξουν στην Άγκυρα να συμβάλει έμπρακτα και ουσιαστικά στην εξεύρεση συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Ερώτηση: Η συμφωνία του 1979 ανάμεσα στον αείμνηστο πατέρας σας και τον Ραούφ Ντενκτάς προβλέπει στο σημείο 5:"Προτεραιότητα θα δοθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την επανεγκατάσταση στα Βαρώσια ( κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου) υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ταυτόχρονα με την έναρξη της μελέτης από τους συνομιλητές των συνταγματικών και εδαφικών πτυχών μιας συνολικής διευθέτησης. Μόλις επιτευχθεί συμφωνία για τα Βαρώσια θα εφαρμοστεί, χωρίς να αναμένεται η έκβαση των συζητήσεων για άλλες πτυχές του κυπριακού προβλήματος "Η ερώτηση μου είναι, αν η Κυπριακή κυβέρνηση θα επιμείνει στην υλοποίηση της πιο πάνω πρόνοιας;

Απάντηση: Δεν μπορώ να πω πώς θα χειριστεί το θέμα στις διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος Χριστόφιας. Βέβαια, παραμένει η θέση μας ότι το θέμα της Αμμοχώστου μπορεί να αντιμετωπιστεί και να επιλυθεί, πριν από την γενικότερη λύση του κυπριακού.

Ερώτηση: Είχατε μια συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογο σας κ. Μίλιμπαντ. Του θέσατε το θέμα του συμφώνου Βρετανίας -Τουρκίας, το οποίο πέρσι είχε προκαλέσει κρίση μεταξύ Λευκωσίας- Λονδίνου, και τι σας απάντησε;

Απάντηση: Παρουσίασα τις θέσεις μας και τόνισα ότι η συνεργασία Βρετανίας -Τουρκίας δεν μπορεί να παραβλέπει βασικές αρχές και να γίνεται σε βάρος των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ.Μίλιμπαντ με διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία αναγνωρίζει μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι δεν υπάρχει θέμα ενθάρρυνσης οποιωνδήποτε αποσχιστικών ενεργειών της τουρκικής πλευράς. Αναζητούμε λύση στο πρόβλημα, που δημιουργήθηκε.

Ερώτηση: Αναφορικά με τις προσφυγές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου έχει εγκαταλειφθεί ο πολιτικός ή εξωδικαστικός διακανονισμός;

Απάντηση: Από τη στιγμή που η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι δεν μπορεί να μπει σε πολιτικό διάλογο για το θέμα. Η θέση μας είναι ότι θέλουμε την υλοποίηση του χρηματοδοτικού κανονισμού, γι' αυτό και τον εγκρίναμε, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με βάση τις νενομισμένες διαδικασίες. Οι επιφυλάξεις μας σχετικά με τα έγγραφα προκήρυξης των προσφορών είναι γνωστές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιμένουμε να δούμε ποιες κινήσεις θα κάνει η Επιτροπή. Αν διορθωθούν οι διαδικασίες, εμείς δεν έχουμε λόγο να επιμένουμε στις προσφυγές.

Ερώτηση: Υπάρχει μια αίσθηση ότι δεν είναι τόσο έντονος ο δικός σας ρόλος στις διαδικασίες για το κυπριακό και ότι τα ζητήματα τα χειρίζεται αποκλειστικά ο προεδρικός σύμβουλος, ο κ.Γιώργος Ιακώβου. Είναι όντως έτσι;

Απάντηση: Ανέκαθεν ο Υπουργός Εξωτερικών επίσημα δεν είχε ανάμιξη στις διαπραγματεύσεις, γιατί οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ανάμιξη του Υπουργού Εξωτερικών θα έδινε την εντύπωση συζήτησης μεταξύ Κρατών.

Ερώτηση: Δεν αναφέρομαι στους τύπους, αλλά στην ουσία του ζητήματος..

Απάντηση: Σημασία έχει ότι ενημερώνομαι, συζητώ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμβουλεύω. Όλοι οι χειρισμοί του κυπριακού στο διεθνή χώρο γίνονται από τον Υπουργό Εξωτερικών και το Υπουργείο. Και βέβαια στηρίζουμε τον Πρόεδρο στις προσπάθειές του στις συνομιλίες.

Ερώτηση: Στις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές θα υπάρχει συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών;

Απάντηση: Θα συμμετέχουν διπλωμάτες, αλλά δεν θα εκπροσωπούν επίσημα το Υπουργείο.

Ερώτηση: Θα υπάρχει εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Απάντηση: Σε πρώτη φάση δεν νομίζω. Αν φανεί ότι χρειάζονται εμπειρογνώμονες, θα ζητηθούν από την Επιτροπή.

Ερώτηση: Η κρίση στην Τουρκία πώς θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό;

Απάντηση: Όλοι λέμε ότι ένα από τα κλειδιά της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα. Αυτή η εσωτερική διαδικασία (αγωγή για κλείσιμο του κυβερνώντος κόμματος) αποσπά σίγουρα την προσοχή της τουρκικής Κυβέρνησης ή σε ένα βαθμό μπορεί να της δίνει και άλλοθι για να μην έχει την εποικοδομητική στάση που θα θέλαμε και χρειάζεται να έχει στο Κυπριακό. Η οποιαδήποτε διαδικασία που εξασθενεί την τουρκική Κυβέρνηση έναντι του τουρκικού στρατού, που την κάνει πιο αδύναμη, σίγουρα τη δυσκολεύει στο να κάνει κάποιες υπερβάσεις όταν θα χρειαστεί, για να λυθεί το Κυπριακό. Δεν μπορούμε όμως να πούμε από τώρα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και εάν αυτή η διαδικασία θα έχει επιπτώσεις στο Κυπριακό.

Ερώτηση: Είναι ανοικτή η προοπτική υποβολής αίτησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ;

Απάντηση: Δεν συζητάμε τέτοιο θέμα. Δεν είναι μέσα στην πολιτική της κυβέρνησης.

Ερώτηση: Η αίτηση για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη θα υποβληθεί;

Απάντηση: Ούτε αυτό είναι μέσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Στο στάδιο αυτό κρίνουμε ότι δεν θα εξυπηρετούσε η υποβολή αίτησης.

Ερώτηση:: Είναι όμως θέση του ΔΗΚΟ, του κόμματος σας;

Απάντηση: Υπάρχει κυβερνητική θέση

Ερώτηση: Πώς ασκείτε εσείς που υποδειχθήκατε ως Υπουργός Εξωτερικών από το ΔΗΚΟ, το ρόλο του εγγυητή της πορείας για λύση του κυπριακού, τον οποίο διεκδικεί το κόμμα σας;

Απάντηση: Να μην παρεξηγείται αυτός ο ρόλος. Δεν πρόκειται, ούτε για έλεγχο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε κηδεμόνευσης του. Βέβαια ως στέλεχος του ΔΗΚΟ, μεταφέρω τις θέσεις και απόψεις του κόμματος για τους χειρισμούς, τη διαδικασία αλλά και την ουσία επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναμένετε πρόσκληση από την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ;

Απάντηση: Αναμένεται ότι σε κάποιο στάδιο θα συναντηθούμε. Εξαρτάται από τα προγράμματα μας. Είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά όχι στο άμεσο μέλλον.

Ερώτηση: Ποια εξέλιξη νομίζετε ότι θα έχει το θέμα των Σκοπίων μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι;

Απάντηση: Ήταν επιτυχία της Ελλάδας. Το θέμα των Σκοπίων δεν είναι πλέον διμερές θέμα, αλλά όλοι τώρα έχουν ενδιαφέρον να επιλυθεί. Το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία.

Ερώτηση: Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου δεν πέρασαν οι θέσεις των ΗΠΑ. Σημαίνει κάτι αυτό;

Απάντηση: Εκτιμώ ότι ενδυναμώθηκε η θέση της Ευρώπης

Ερώτηση: Οι συνομιλητές σας, ευρωπαίοι και Αμερικανοί, σας ωθούν να αναγνωρίσει η Κυπριακή Δημοκρατία το Κόσοβο;

Απάντηση: Όχι. Γίνονται κατανοητές οι θέσεις μας. Ουδείς μας ασκεί πίεση.

Ερώτηση: Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ; Στο τέλος θα γίνει πλήρες μέλος ή θα υπερισχύσει ο γαλλογερμανικός άξονας περί "ενισχυμένης σχέσης";

Απάντηση: Όταν μιλάμε για ένταξη της Τουρκίας, μιλάμε σε πολλά χρόνια από τώρα. Δεν ξέρουμε καν ποιες κυβερνήσεις θα είναι στις χώρες που αναφερθήκατε ή και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ. Οι συσχετισμοί μπορεί να αλλάξουν. Η Τουρκία έχει μια ανοικτή διαδικασία. Έχει δηλαδή τη δυνατότητα πλήρους ένταξης, αλλά δεν έχει εξασφαλισμένη την ένταξη. Συνεχίζεται όμως το άνοιγμα κεφαλαίων μέσα από κάποιους όρους και προϋποθέσεις που θέτουν κατά κύριο λόγο η Κύπρος αλλά και η Γαλλία.

Ερώτηση: Δηλαδή, πρέπει να παραμείνει ανοικτή η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ;

Απάντηση: Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να παραμείνει. Όμως, πέρα από το Κυπριακό, η Τουρκία έχει και εσωτερικά προβλήματα, προβλήματα μεταρρυθμίσεων, θέματα στα οποία θα πρέπει να κάνει μεγάλες τομές και κάπου είδαμε ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί.

Ερώτηση: Γίνονται ήδη κάποιες προετοιμασίες για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, το δεύτερο εξάμηνο του 2012;

Απάντηση: Ναι. Κατ΄ αρχή έχω αναθέσει σε Πρέσβη στο Κέντρο να ασχοληθεί επί του παρόντος αποκλειστικά με το θέμα. Επίσης, έχω δώσει οδηγίες να συγκληθεί μια ευρεία σύσκεψη τις επόμενες εβδομάδες. Είχε γίνει ήδη μια προεργασία από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Τώρα θα αρχίσουμε ξανά την προετοιμασία για θέματα πολιτικής και στρατηγικής αλλά και θέματα υποδομής. Διότι θα χρειαστεί χρόνος προετοιμασίας αλλά και κατασκευαστικά έργα. π.χ η Σλοβενία έχτισε ένα συνεδριακό κέντρο το οποίο χρησιμοποίησε για όλα της τα συνέδρια. Αυτό μπορεί να είναι μια καλή λύση και για εμάς. Ταυτόχρονα θα είμαστε σε επαφή με την Πολωνία και τη Δανία, χώρες με την οποίες θα ασκήσουμε την κοινή 18μηνη προεδρία. Να έχουμε και έναν συντονισμό μεταξύ μας περισσότερο για θέματα πολιτικής και προτεραιοτήτων.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:10 PM