Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - 15/12/2014


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΕΥ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, ιδιαίτερα υπό το φως της δράσης του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIL/Da’esh) στην περιοχή. Οι Υπουργοί Εξωτερικών ενημερώθηκαν, επίσης, για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για τις ενέργειες της ΕΕ για αντιμετώπιση του ιού Έμπολα.


Κατά τη διάρκεια συζήτησης για την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, ο Υπουργός Εξωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της Συρίας, τονίζοντας την ανάγκη μελέτης εναλλακτικών προσεγγίσεων από την ΕΕ στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επαναφορά της σταθερότητας στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι οι απόψεις και οι ιδέες του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Συρία κ. De Mistura αποτελούν ένα καλό σημείο εκκίνησης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ρόλο που δυνητικά θα μπορούσαν να διαδραματίσουν το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, και γενικότερα οι αραβικές σουνητικές χώρες στις προσπάθειες για επίτευξη πολιτικής διευθέτησης στη Συρία. Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην ανάγκη πρακτικής ενίσχυσης της σταθερότητας και ασφάλειας της Ιορδανίας και του Λιβάνου στο πλαίσιο της περιφερειακής στρατηγικής της ΕΕ για καταπολέμηση της απειλής του «Ισλαμικού Κράτους».

Στο πλαίσιο γεύματος εργασίας διεξήχθη συζήτηση για τις εξελίξεις στη Λιβύη στην παρουσία και του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Bernardino Leon. Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στις μεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με τις γειτονικές χώρες της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, για τον έλεγχο των συνόρων τους.

Χθες το βράδυ, ο κ. Κασουλίδης συμμετείχε στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών, την οποία συγκάλεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ κα Federica Mogherini, με στόχο την άτυπη ανταλλαγή απόψεων επί των μεθόδων εργασίας του ΣΕΥ. Οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν, επίσης, συνάντηση με τους Επίτροπους Hahn και Στυλιανίδη, οι οποίοι έχουν ευθύνη για θέματα εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του συντονισμού Κύπρου και Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε ιδιαίτερα τον Υπουργό Εξωτερικών για τα αποτελέσματα της Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που συνήλθε στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, αλλά και της συνάντησης του κ. Βενιζέλου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 12 Δεκεμβρίου.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε: «Δυστυχώς, η τουρκική θέση έναντι της κρίσης που δημιούργησε το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένει απαράδεκτη γιατί, όχι μόνο στοχεύει στη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων στη νότια ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και στην κατάργηση της νομικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:54:03 PM