Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συναντήσεις της Υπουργού Εξωτερικών στο περιθώριο της Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - 23/04/2012


Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου κ. Youssef Amrani, και τον Υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας κ. Urmas Paet.


Στη συνάντηση με τον Μαροκινό Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Μαρόκου και επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο χωρών για ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων αυτών. Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν όψει και του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Μαρόκου που πραγματοποιείται σήμερα.

Η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Μαροκινό αξιωματούχο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και τις προτεραιότητες της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας, κυρίως δε για θέματα της Πολιτικής Νότιας Γειτονίας της ΕΕ, στα οποία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Περαιτέρω, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως η κρίση στη Συρία και οι εξελίξεις σε άλλες χώρες της Αραβικής Άνοιξης.

Η δρ Μαρκουλλή απηύθυνε πρόσκληση στον Μαροκινό Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Κύπρο, η οποία έγινε αποδεκτή και συμφωνήθηκε να καταβληθεί προσπάθεια πραγματοποίησης της επίσκεψης τον ερχόμενο μήνα. Κατά την επίσκεψη αναμένεται να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες, μεταξύ άλλων σε θέματα επενδύσεων και τουρισμού.

Κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών καθώς και θέματα ΕΕ, εν όψει της επικείμενης ανάληψης από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Εσθονό ομόλογό της για τις προετοιμασίες της Κύπρου για την Προεδρία, καθώς και τα κύρια θέματα που θα αποτελέσουν προτεραιότητες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προσφέρει την ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:39:05 PM