Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Τελετή έναρξης των εργασιών των Συνεδρίων των Αποδήμων Κυπρίων - 25/08/2015


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», στη Λευκωσία, η τελετή έναρξης των εργασιών του 18ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και της Συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ). Την έναρξη των εργασιών των Συνεδρίων κήρυξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.


Κατά την εναρκτήρια τελετή απηύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Λεωνίδας Σ. Μαρκίδης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, η Πρόεδρος της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) κα Αντωνία Σαββίδη και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Ε. Κόκκινος.

Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των παροικιακών οργανώσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης εξήρε τους αγώνες των αποδήμων Κυπρίων, υπογραμμίζοντας ότι οι ομογενείς, μέσα από τις δράσεις τους και το έργο τους, έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση της ιστορικής και εθνικής ταυτότητας, τον συνεχή αγώνα για δικαίωση της Κύπρου, καθώς και τη διασφάλιση της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού. «Θεωρούμε τον ρόλο που διαδραματίζετε με την έντονη δραστηριοποίησή σας στα κέντρα πολιτικής και λήψης αποφάσεων, ουσιαστικό και άκρως υποστηρικτικό στις επίπονες αυτές προσπάθειες για ευόδωση του αγώνα μας», σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις της διαπραγματευτικής διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι «η Τουρκία έχει να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος». Κάλεσε δε την Τουρκία να «αδράξει την ευκαιρία που της δίνει το θετικό κλίμα στην Κύπρο, να εγκαταλείψει την άτεγκτη στάση και να προσφέρει εποικοδομητικά στη διαδικασία, αφήνοντας τους Κυπρίους να συμφωνήσουν τη λύση που επιθυμούν».

Στόχος είναι η Κύπρος να αποτελεί ισοδύναμο και αξιόπιστο εταίρο των κρατών μελών της ΕΕ, τόνισε ο κ. Κασουλίδης σε αναφορά του στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου. Συμπλήρωσε δε ότι με την επιτυχή εξωτερική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και τις σημαντικές επιτυχίες της στον τομέα της αντιμετώπισης των ασύμμετρων απειλών όπως η τρομοκρατία, η εμπορία προσώπων και το οργανωμένο έγκλημα, «η Κύπρος κατάφερε να μεγεθύνει τη σημασία του γεωπολιτικού παράγοντα σε σχέση με το μικρό της μέγεθος». Οι πρωτοβουλίες για συνεργασία στην περιοχή με χώρες όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, καταδεικνύουν τις προοπτικές της χώρας ως προς τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, διαμηνύοντας ότι «η σημασία αυτής της εξωτερικής πολιτικής θα πολλαπλασιαστεί με πιθανή επίτευξη λύσης του Κυπριακού, αφού η συμβολή της Κύπρου στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή θα ενισχυθεί περαιτέρω».

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε εκτίμηση για την καθοριστικής σημασίας συνεισφορά των αποδήμων στην ορθή προβολή των δικαίων της Κύπρου στις χώρες διαμονής τους. «Με τις πρωτοβουλίες σας, τις δράσεις και τις συνεχείς κινητοποιήσεις σας, έχετε καταξιωθεί ως πρωτοπόροι του αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας», σημείωσε ο κ. Ομήρου.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία έχει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και, κατ’ επέκταση, στη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επεσήμανε, επίσης, ότι «επιβάλλεται η αξιοποίηση των γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών. Η Κύπρος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή». Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε ότι κοινό χρέος αποτελεί η διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού μας, η απαίτηση για εφαρμογή των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και η αποκατάσταση της οικονομικής ισχύος ως βασικής παραμέτρου της εθνικής μας στρατηγικής.

Στον χαιρετισμό του, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου απευθυνόμενος προς τους απόδημους ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η εδώ παρουσία τους καταδεικνύει τους άρρηκτους δεσμούς τους με την πατρώα γη και επιβεβαιώνει, για πολλοστή φορά, το έντονο ενδιαφέρον και τη μεγάλη τους έγνοια για την ευόδωση του αγώνα για εθνική και φυσική επιβίωση. Πρόσθεσε δε ότι με τις επιτυχίες, την πρόοδο και τη δημιουργική συμβολή τους στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών στις χώρες όπου διαμένουν, οι απόδημοι προβάλλουν ταυτόχρονα την εθνική ταυτότητα και τον πολιτισμό της Κύπρου, συγκροτώντας έτσι τη συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του κυπριακού Ελληνισμού στο εξωτερικό.

Επιπλέον, ανέφερε ότι, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία του έργου που επιτελούν οι απόδημοι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει εκπονηθεί Εθνική Στρατηγική Αποδήμων, η οποία θα αναλυθεί στη διάρκεια του Συνεδρίου. Εξέφρασε δε την επιδίωξη για στενότερη συνεργασία με τον ευρύτερο ομογενειακό Ελληνισμό, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση του Προγράμματος Συνεργασίας που υπογράφηκε με την Ελλάδα, θα ξεκινήσει άμεσα.

Καταλήγοντας, όσον αφορά στις οικονομικές προκλήσεις που βιώνει η Κύπρος, ο κ. Φωτίου αναφερόμενος στις δυνατότητες των επιχειρηματιών απόδημων Κυπρίων για προσέλκυση επενδύσεων και προβολή της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου, ανακοίνωσε τη διοργάνωση στην Κύπρο ενός πρώτου επιχειρηματικού φόρουμ με τη συμμετοχή απόδημων επιχειρηματιών, στις αρχές του 2016, σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA).

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Λεωνίδας Σ. Μαρκίδης αναγνώρισε τις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλει η διασπορά και ιδιαίτερα το έργο της νέας γενιάς, που παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αγωνίζεται με σκοπό τη διατήρηση της ιδιαίτερης ταυτότητας, του πολιτισμού, της γλώσσας και της θρησκείας των προγόνων της. Εξέφρασε, επίσης, την ετοιμότητα της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων να συμβάλει στη διατήρηση των καλών σχέσεων με τις οργανώσεις των αποδήμων.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για τη θερμή φιλοξενία, τόνισε ότι είναι ανάγκη να επενδύσουμε στους νέους ανθρώπους. Όπως ανέφερε «Για μας που ζούμε στη διασπορά δεν είναι μόνο το Κυπριακό (…) έχουμε ένα τεράστιο και εξίσου σημαντικό πρόβλημα: να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις νέες γενεές κοντά μας, ώστε ο κυπριακός Ελληνισμός, στις χώρες όπου ζούμε, να έχει συνέχεια». Απευθυνόμενος δε στην πολιτική ηγεσία, ο κ. Παπαευριπίδης είπε ότι «η εικόνα που εκπέμπεται προς τα έξω δεν είναι αυτή που θέλουμε να βλέπουμε». Πρόσθεσε ότι «οι επενδύσεις δεν έρχονται με ευχολόγια» και παρότρυνε την πολιτική ηγεσία να χαμηλώσει τους τόνους και να δώσει προς τα έξω την εικόνα που αρμόζει στην Κύπρο.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ σημείωσε ότι συμμετέχουν σε αυτό το Συνέδριο από το 1996 και έχουν υποστηρίξει κάθε Πρόεδρο, από τον Μακάριο μέχρι τον Αναστασιάδη, με το ίδιο πάθος και ενθουσιασμό για να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό. Αναφέροντας ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολή και κατοχής, ο κ. Κρίστοφερ σημελιωσε ότι όπλο για την επίλυσή του αποτελεί η ανάληψη μιας εκστρατείας δημοσίων σχέσεων. Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τόνισε ότι αυτό που είναι σημαντικό για το Κυπριακό είναι «να έχουμε το κουράγιο να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Η Πρόεδρος της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) κα Αντωνία Σαββίδη ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδεικνύει απεριόριστη αποφασιστικότητα και θέληση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, έχοντας απέναντι του έναν ηγέτη που είναι υπέρ της συμφιλίωσης, τον κ. Μουσταφά Ακιντζί. Σε αυτό το θετικό κλίμα, ανέφερε η κα Σαββίδη, η δέσμευσή μας να συνεχίσουμε την αποστολή μας παραμένει άκαμπτη και είναι σημαντικό «διότι εμπνέουμε τις νέες γενεές ανά τον κόσμο να συνεχίσουν να πιέζουν για μια δίκαιη και ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού».

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Ε. Κόκκινος απευθυνόμενος στους αποδήμους τόνισε ότι για τη μάχη που έδωσε η Ελλάδα βοήθησαν τόσο οι ίδιοι με τις επαφές τους, όσο και η Κύπρος και ευχαρίστησε για τη βοήθεια, υποστηρίζοντας ότι η πατρίδα του πέτυχε ό,τι καλύτερο μπορούσε να πετύχει. Τέλος, ανέφερε ότι οι Ελλαδίτες και οι Κύπριοι είναι ένα πράγμα και ότι το τείχος της ντροπής πρέπει να πέσει και η Ελλάδα είναι κοντά στην Κύπρο με κάθε τρόπο.

Στην τελετή έναρξης των εργασιών παρέστησαν Υπουργοί, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και άλλοι επίσημοι.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:57:16 PM