Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Φινλανδίας - 09/09/2008


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Φινλανδίας κ. Riitta Resch.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της η κ. Resch αναφέρθηκε στις πολύ στενές και φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Φινλανδίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι στη διάρκεια της θητείας της θα μπορέσει να ενισχύσει και να εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.

Η κα Resch σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι βρίσκεται στην Κύπρο σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της, ευχήθηκε το καλύτερο για τις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει για την επανένωση του νησιού και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι θα εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η Φινλανδία πιστεύει ότι μια λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα θα προσφέρει στο λαό της Κύπρου ένα καλύτερο μέλλον».

Καταλήγοντας, η Φιλανδή Πρέσβης διαβεβαίωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή τη διαδικασία.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η φιλία μεταξύ των δυο χωρών είναι θεμελιωμένη πάνω σε κοινές αξίες και αρχές, όπως η ειρήνη, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη. Τόνισε, επίσης, ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κύπρος και Φινλανδία μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα και εργάζονται από κοινού για την ενδυνάμωση της ικανότητας της Ένωσης να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα, την πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη στους λαούς και στις γειτονικές της χώρες.

Αναφερόμενος στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Φινλανδίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι αυτές απέκτησαν μια νέα ποιότητα από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004 και υπάρχει θέληση για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, είπε ότι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας λύσης ώστε να δοθεί στις επόμενες γενεές η ευκαιρία να ζήσουν σε μια ειρηνική και επανενωμένη πατρίδα.

Και πρόσθεσε: "Μια λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προβλέπεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζονται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η λύση θα πρέπει να συμβαδίζει με τις αρχές και τους δημοκρατικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά, με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών".

Αναφερόμενος στην έναρξη των απευθείας συνομιλιών της 3 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν θα φεισθεί προσπαθειών για τη δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλουν στην επίτευξη διευθέτησης και ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τα πιθανά εμπόδια που μπορεί να προκύψουν, με την απαραίτητη θέληση. Τόνισε δε ότι αναμένουμε, ταυτόχρονα, ένα νέο πνεύμα συμβιβασμού από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση αλλά παραμένει αισιόδοξος ότι μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων είναι δυνατόν να φθάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση. Είναι υψίστης σημασίας, πρόσθεσε, να διασφαλίσουμε τις βασικές αρχές, οι οποίες μας συνοδεύουν ως τώρα σ' αυτή τη διαδικασία, όπως η επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης με βάση την αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών χωρίς επιδιαιτησία ή τεχνητά χρονοδιαγράμματα.

Και υπογράμμισε: "Αναμένουμε, επίσης, ότι η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επιτρέψει στους Κυπρίους να διατηρήσουν την ιδιοκτησία της διαδικασίας και να φθάσουν σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα εγκριθεί από το λαό σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Παράλληλα, δεδομένου ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πορεία διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένουμε ότι η Ένωση θα ασκήσει την επιρροή της, ούτως ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία".

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Φινλανδία αναφορικά με τη συνεχιζόμενη διαδικασία καθώς και για το κυπριακό πρόβλημα, όπως αποδεικνύεται από τη μακρόχρονη συνεισφορά της χώρας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρίσταντο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:49:01 PM