Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το πέρας της συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.


Κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

«Όπως σας έχω υποσχεθεί, εδόθη γραπτή απάντηση στη δήλωση του κ. Ταλάτ που σχετίζεται με το ταξίδι στη Μόσχα και τα αποτελέσματα αυτού του ταξιδιού. Ήμουν από την περασμένη εβδομάδα ξεκάθαρος. Ότι δεν συζητείται το καθήκον του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεχίζει την προσπάθεια ανάπτυξης των σχέσεων με διάφορες χώρες, πολύ περισσότερο με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μίλησα επίσης με σαφήνεια για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και πάνω στο θαλάσσιο χώρο που της ανήκει και το απόλυτο δικαίωμά της να εκμεταλλευθεί τον υποθαλάσσιο πλούτο. Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι έχω κάνει ανάλυση των θέσεων μας με σαφήνεια και αποφασιστικότητα. Συζητήσαμε και κατ’ ιδίαν με τον κ. Ταλάτ μέσα σε πνεύμα, να μου επιτρέψετε να πω, φιλικό. Και επειδή με ρωτήσατε το πρωί κατά πόσο χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο και σας είπα ότι πράγματι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί το τηλέφωνο διότι έχεις τη δυνατότητα να μιλήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, να ζητήσεις εξηγήσεις, να πεις απόψεις, ενίοτε και έξω από τα δόντια. Το ίδιο, βεβαίως, δικαίωμα έχει και ο κ. Ταλάτ.

Μετά που καταθέσαμε εμείς τη δήλωσή μας, έγινε μια μικρή συζήτηση διότι, επαναλαμβάνω, το θέμα αυτό δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη την οποία έχουμε καθορίσει με τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι εκτός ημερήσιας διάταξης. Και έχουμε υποτίθεται κλείσει αυτό το θέμα. Ελπίζω οι αντιπαραθέσεις να μην συνεχιστούν, εφόσον κάναμε ξεκάθαρο εμείς ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, από το γεγονός ότι είναι κράτος ισότιμο μέλος των Ηνωμένων Εθνών, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλη της την επικράτεια.

Συζητήσαμε στην πορεία και το θέμα της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας. Υπάρχουν και συγκλίσεις, υπάρχουν και αποκλίσεις. Θα συνεχίσουμε στην επόμενη συνάντηση. Η επόμενη συνάντηση ήταν καθορισμένη για τις 8 του μήνα. Όμως στις 8 Δεκεμβρίου είναι η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών και παρακάλεσαν τα Ηνωμένα Εθνη να μη γίνει εκείνη την ημέρα. Βεβαίως και τιμήσαμε και οι δύο αυτή την παράκληση των Ηνωμένων Εθνών. Από την άλλη, ο κ. Ζεριχούν αναχωρεί για να πάει να ενημερώσει τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα επιστρέψει αργότερα. Η επόμενη συνάντηση, λοιπόν, θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου».

Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια δέσμευση από τον κ. Ταλάτ αναφορικά με το θέμα με τη Ρωσία, αλλά και για το γενικότερο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου της να συνάπτει συμφωνίες και να αποφασίζει για το συμφέρον της, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε: «Εξήγησε ότι δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνάπτει συμφωνίες με διάφορες χώρες. Είχε αντίρρηση σε αυτό που λέμε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό, δικοινοτικό, διζωνικό κράτος. Λοιπόν, εξηγήσαμε, ο καθένας πήρε τη θέση του πάνω σε αυτά τα ζητήματα και πάμε παρακάτω».

Σε ερώτηση αν έγινε κάποια υπόδειξη από πλευράς Ηνωμένων Εθνών στον κ. Ταλάτ ώστε να μην επαναφερθεί ξανά ενώπιον τους τέτοιο θέμα αφού δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα, παρόλο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους είχε ζητήσει να μείνουν εκτός αυτής της αντιπαράθεσης, ο κ. Χριστόφιας διευκρίνισε: «Πρώτα απ’ όλα δεν περιλήφθηκε στην ατζέντα. Να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν ήταν και δεν είναι στην ατζέντα αυτό το θέμα. Όταν ζητάς από τα Ηνωμένα Έθνη να μην εμπλακούν, σήμερα θα τους ζητήσεις να πάρουν και θέση για να κάνουν παρατήρηση στον κ. Ταλάτ; Νομίζω είναι θέμα κοινής λογικής».

Τέλος, ερωτηθείς αν έχει συναινέσει ο κ. Ταλάτ στο θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε: «Ο κ. Ταλάτ επιμένει ότι δεν μιλά για παρθενογένεση, πρώτα απ’ όλα. Έχει δώσει εξήγηση ότι οι δύο συνιστώσες πολιτείες της Ομοσπονδίας δεν προϋπάρχουν, ότι θα δημιουργηθούν μετά από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και θα είναι τα συστατικά μέρη της Ομοσπονδίας με την Κεντρική Κυβέρνηση μαζί. Κατά συνέπεια, δεν μιλά για παρθενογένεση αλλά δεν έχει αποδεχθεί και τη δική μας τη θέση για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διατηρεί την άποψη του».Τελευταία Ενημέρωση στις: 06/06/2016 08:25:50 AM