Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας - 20/07/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Miguel Angel Moratinos.


Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είχαν, όπως πάντα, μια πολύ φιλική και εποικοδομητική συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν κυρίως οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και τα ευρωτουρκικά και οι προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας εξαιρετικές, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες διατηρούν άριστη συνεργασία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε ότι με τον Ισπανό ομόλογό του συζήτησαν, επίσης, περιφερειακά ζητήματα όπως η Ένωση για τη Μεσόγειο, το Μεσανατολικό και το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, και ειδικότερα το Κοσσυφοπέδιο, για το οποίο Κύπρος και Ισπανία έχουν ταυτόσημες θέσεις.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία που είχε να υποδεχθεί στην Κύπρο το συνάδελφο και φίλο Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών και είπε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της στενής τους συνεργασίας.

Από πλευράς του ο κ. Moratinos ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού και την Κυβέρνηση για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν και αναφέρθηκε στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας καθώς και στην αναμενόμενη επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στην Ισπανία.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Moratinos είπε ότι διαπίστωσε τη σαφή δέσμευση της Κυπριακής Κυβέρνησης στην επίτευξη προόδου στις απευθείας διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι αυτό που μπορεί να κάνει η διεθνής κοινότητα, οι φίλοι της Κύπρου και της Τουρκίας, είναι να προωθήσουν τη δημιουργία ενός κλίματος για ειλικρινή και ουσιαστική διαπραγμάτευση και ότι αυτό ακριβώς πράττουν. Σημείωσε επίσης ότι η Ισπανία, ως φίλη χώρα και με τις δύο πλευρές, θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσο μπορεί στις ενέργειες που γίνονται για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόθεση της χώρας του για ίδρυση του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Κύπρο και στις προσπάθειες που καταβάλλονται από κοινού για απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Κύπρος και η Ισπανία είναι δύο χώρες που σέβονται και υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο, ενώ σε σχέση με την Ένωση για τη Μεσόγειο ευχαρίστησε την Κύπρο για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Βαρκελώνης για την έδρα της Γραμματείας της Ένωσης, την οποία κατάφερε να κερδίσει.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:20:35 PM