Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - 23/04/2012


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο η Σύνοδος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή. Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του Συμβουλίου βρίσκονταν οι εξελίξεις στη Βιρμανία-Μιανμάρ, η κατάσταση στη Συρία και οι κρίσεις στα αφρικανικά κράτη Μάλι, Σουδάν και Νότιο Σουδάν καθώς και στη Γουινέα-Μπισάου, θέματα για τα οποία υιοθετήθηκαν σχετικά Συμπεράσματα. Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.


Αναφορικά με τη Βιρμανία-Μιανμάρ, το Συμβούλιο αποφάσισε την άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν τον Απρίλιο 2010, με εξαίρεση την πώληση όπλων. Στα σχετικά Συμπεράσματα που υιοθέτησε, μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο χαιρετίζει τον διαφανή τρόπο που διεξήχθηκαν οι αναπληρωματικές εκλογές με αποτέλεσμα την εκλογή της ακτιβίστριας Daw Aung San Suu Kyi και άλλων μελών του κόμματός της, την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και της ίδρυσης οργανώσεων καθώς και την απελευθέρωση σημαντικού αριθμού πολιτικών κρατουμένων.

Σε σχέση με το Αφγανιστάν, οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν διάφορα θέματα που άπτονται της πολιτικής της ΕΕ σε σχέση με τη χώρα αυτή. Η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες που στοχεύουν στη μετατροπή του Αφγανιστάν σε ένα δημοκρατικό, σταθερό και ασφαλές κράτος. Παράλληλα, το Αφγανιστάν πρέπει να εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις, επιδεικνύοντας ηγετικές ικανότητες και επιφέροντας συγκεκριμένα αποτελέσματα στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της διακυβέρνησης και της εκπαίδευσης.

Στα Συμπεράσματά του για το Μάλι, το Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει τη δέσμευση του περιφερειακού οικονομικού οργανισμού των κρατών της δυτικής Αφρικής (ECOWAS), της Αφρικανικής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας για προστασία και σεβασμό της ασφάλειας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας του Μάλι και ζητά άμεσο τερματισμό της βίας και προστασία των αμάχων. Σε παρέμβασή της, η δρ Μαρκουλλή, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι είναι εξόχως σημαντικό να αποκατασταθεί άμεσα η συνταγματική τάξη. Περαιτέρω, κάλεσε όλα τα μέρη σε διάλογο για εξεύρεση ειρηνικής λύσης και εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες των περιφερειακών οργανισμών. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει ξεκάθαρα την κυριαρχία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα του Μάλι.

Σε σχέση με το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για την εντεινόμενη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, καταδικάζει την κατοχή της περιοχής Heglig από δυνάμεις του Νότιου Σουδάν και ζητά την άμεση απόσυρσή τους. Η ΕΕ καλεί τις Κυβερνήσεις των δύο χωρών – ως πρώτο άμεσο βήμα – να σεβαστούν τη συμφωνία για συνεργασία και μη επίθεση που υπέγραψαν στις 10/2/2012. Σε παρέμβασή της στη συζήτηση, η Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις, υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την επιστροφή του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τόνισε, επίσης, ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αλλαγές στο στάτους κβο που έχουν επέλθει με τη χρήση βίας.

Αναφορικά με την Γουινέα-Μπισάου, το Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, καταδικάζει το πραξικόπημα και ζητά την άμεση εγκαθίδρυση της νόμιμης Κυβέρνησης της χώρας, την ολοκλήρωση της διακοπείσας δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, το Ιράν, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Στα Συμπεράσματα για τη Συρία, το Συμβούλιο, χαιρετίζει, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2042 και του 2043 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο αποφασίστηκε η ανάπτυξη της αποστολής παρατηρητών UNSMIS. Το Συμβούλιο καλεί τη Συριακή Κυβέρνηση όπως διασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία της ομάδας παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών και επαναλαμβάνει την υποστήριξή του προς την αποστολή του πρώην Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Ανάν. Επίσης, εκφράζει έντονη ανησυχία για τη χρήση βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές καθώς και για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία και απευθύνει έκκληση προς τις συριακές αρχές όπως επιτρέψουν άμεση πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Το Συμβούλιο δεσμεύεται να υποστηρίξει τη συριακή αντιπολίτευση στον αγώνα της για ελευθερία και δημοκρατία και καλωσορίζει την πρώτη συνάντηση της διεθνούς ομάδας εργασίας για τις κυρώσεις.

Σε παρέμβασή της, η Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε το γεγονός ότι η Συρία αποδέχθηκε το σχέδιο Ανάν για επίλυση της κρίσης, χαιρέτισε την υιοθέτηση ψηφισμάτων από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ και κάλεσε τις συριακές αρχές να συνεργασθούν πλήρως και να προστατεύσουν την αποστολή τους. Τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής λύσης της κρίσης στη χώρα και τόνισε ότι η στρατιωτική δράση πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί. Υπογράμμισε περαιτέρω ότι η Κύπρος υποστηρίζει πλήρως τις ενέργειες του Αραβικού Συνδέσμου στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης και τόνισε τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου με τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στην επίτευξη πολιτικής λύσης του προβλήματος. Η δρ Μαρκουλλή ανέφερε, τέλος, ότι η Κυπριακή Πρεσβεία στη Δαμασκό παραμένει σε λειτουργία για λόγους προξενικής υποστήριξης τόσο Κυπρίων όσο και ξένων υπηκόων.

Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, και επανέλαβε την υποστήριξη της Κύπρου στη λύση των δύο κρατών. Η δρ Μαρκουλλή ανέφερε ότι λόγω των στενών σχέσεων της Κύπρου, τόσο με την Παλαιστινιακή Αρχή όσο και με το κράτος του Ισραήλ, η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τον κατάλληλο χώρο πραγματοποίησης συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Τέλος, υπέβαλε εισήγηση όπως σε επόμενα Συμβούλια προσκληθούν το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή σε επίπεδο που θα αποφασιστεί, ούτως ώστε να υπάρξει άμεση ενημέρωση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις θέσεις των δύο πλευρών και να διευκολυνθεί με αυτό τον τρόπο η θετικότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση του Μεσανατολικού.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:39:03 PM