Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στα Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο - 15/06/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε στις εργασίες των Συμβουλίων Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Λουξεμβούργο χθες.


Κατά τη διάρκεια των εργασιών των Συμβουλίων οι Υπουργοί Εξωτερικών ανασκόπησαν την κατάσταση στη Γάζα, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ σε διεθνή ύδατα εναντίον στολίσκου που κατευθυνόταν προς την περιοχή. Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη για άμεσο τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας ο οποίος δυσχεραίνει περαιτέρω την ανθρωπιστική κατάσταση του πληθυσμού της και που περιπλέκει την προοπτική για οριστική επίλυση του Παλαιστινιακού. Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε τους ομολόγους του για την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνδράμει στην προσπάθεια για αύξηση της ροής βοήθειας προς τη Γάζα και ανέπτυξε λεπτομερώς την κοινή ιδέα Κύπρου – Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Ιράν και σχολιάζοντας την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία να λειτουργήσει η ΕΕ μέσα στο πλαίσιο του Ψηφίσματος 1929 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημείωσε, επίσης, ότι οι όποιες κυρώσεις αποφασιστούν από την ΕΕ θα πρέπει να είναι στοχευμένες και να μην πλήξουν τον πληθυσμό του Ιράν. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να εντατικοποιηθούν και οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος.

Κατά τη συζήτηση επί του θέματος της Σερβίας, ο κ. Υπουργός καλωσόρισε την κύρωση της Συμφωνίας Σταθερότητας και Σύνδεσης ΕΕ-Σερβίας και υποστήριξε όπως το Συμβούλιο δώσει τη σχετική εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς ετοιμασία της γνωμοδότησής της (avis) για την αίτηση της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο περιθώριο των εργασιών των Συμβουλίων ο Υπουργός Εξωτερικών είχε σύντομη συνάντηση με τον Επίτροπο Διεύρυνσης κ. Stefan Fulle καθώς και διμερείς επαφές με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν και τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Κατάρ. Πριν αναχωρήσει σήμερα για την Κοπεγχάγη ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου και τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των διμερών επαφών του.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:26:59 PM