Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Στεφάνου – Υπόθεση Οραμς - 21/01/2010


Η Κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αξιοποιήσει την απόφαση του βρετανικού Εφετείου στην υπόθεση Αποστολίδη Vs Οραμς και στις διαπραγματεύσεις, αλλά και προς διάφορες κατευθύνσεις. Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου είπε πως η απόφαση στέλλει ``ισχυρά μηνύματα`` και ειδικότερα ότι οι περιουσίες ανήκουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες, θέση που αποτελεί και τη βασική αρχή που διέπει την στάση της ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις.


``Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι νομικές αποφάσεις είναι πολύ σημαντικές, μας δίνουν όπλα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών και για επίλυση αυτών των προβλημάτων στη βάση αρχών. Θα αξιοποιήσουμε με διάφορους τρόπους αυτή την απόφαση, προς διάφορες κατευθύνσεις και στις ίδιες τις διαπραγματεύσεις``, ανέφερε ο κ. Στεφάνου απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η απόφαση του βρετανικού Εφετείου αλλάζει τα δεδομένα στο κεφάλαιο του περιουσιακού. Ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση αξιοποίησε τη γνωμάτευση που είχε κάνει το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), όταν το βρετανικό Δικαστήριο είχε αποστείλει το θέμα της υλοποίησης της απόφασης του κυπριακού δικαστηρίου στο ΔΕΚ εάν θα πρέπει να εφαρμόσει ή όχι την απόφαση αυτή.

``Πρώτα από όλα ότι, οι περιουσίες ανήκουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες``, είπε ο κ. Στεφάνου, σημειώνοντας ότι ``και αυτή είναι η βασική θέση που μας καθοδηγεί στις διαπραγματεύσεις και είναι αυτή η θέση που θέτουμε στη διαπραγμάτευση. Δεύτερο, αφού οι περιουσίες ανήκουν στον ιδιοκτήτη, αυτός έχει τον πρώτο λόγο για το τι δέον γενέσθαι με την περιουσία του``, εξήγησε.

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θα παρότρυνε πρόσφυγες, οι οποίοι εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία με τη συγκεκριμένη υπόθεση, να ακολουθήσουν τις ίδιες διαδικασίες, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως τα ζητήματα αυτά τα οποία ``είναι και πολιτικά και ασφαλώς και νομικά πρέπει να τα προσεγγίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή και οι κινήσεις που πρέπει να γίνονται θα πρέπει να είναι προσεγμένες``.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:11:48 PM