Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας - 08/09/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον κ. Alexander Alekseev, Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.


Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη συνάντηση και σημείωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ένας από τους πιο σταθερούς υποστηρικτές των δικαίων του κυπριακού λαού στο σύνολό του και των προσπαθειών για την επίτευξη μιας σωστής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος προς όφελος τόσο του κυπριακού λαού όσο και της περιοχής γενικότερα. Η Ρωσία είχε επανειλημμένως την ευκαιρία να αποδείξει εμπράκτως αυτές τις θέσεις της και μπορεί να πει κανείς ότι είναι φίλος που έχει δοκιμαστεί και σε δύσκολες συνθήκες και έχει αποδείξει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βασίζεται πάνω της, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Alekseev για τα τελευταία βήματα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού με την έναρξη των απευθείας συνομιλιών, για τις ανησυχίες μας, τις προσδοκίες μας και τις βασικές μας αρχές, όπως αυτές έχουν επανειλημμένως εκφραστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, βεβαίως, να ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης της Ρωσίας σε αυτή τη νέα προσπάθεια. Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν όπως διατηρήσουν επαφή και υπάρξει συντονισμός μεταξύ των δύο Υπουργείων, ενώ αναφέρθηκαν και στην επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία την οποία, όπως είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί πολύ σημαντική.

Από πλευράς του, ο κ. Alekseev ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαν και επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας να στηρίξει τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό και την επίτευξη δίκαιης συμφωνίας στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μόνο μια τέτοια διευθέτηση που θα εξασφαλίζει ενιαίο και βιώσιμο κυπριακό κράτος θα συμβάλει στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και γενικά στην Ευρώπη, πρόσθεσε. Ο κ. Alekseev επιβεβαίωσε, επίσης, την ετοιμότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας να συμβάλει στην επίτευξη μιας τέτοιας λύσης, αξιοποιώντας τις δυνατότητές της στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας και χρησιμοποιώντας άλλα πολιτικά και διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει ποτέ ενδεχόμενο η Ρωσία να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, δεδομένου ότι αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, ο κ. Alekseev είπε ότι η στάση της Ρωσίας σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχει αλλάξει καθόλου. Εξήγησε ότι η αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας ήταν ένα δύσκολο βήμα, στο οποίο αναγκάστηκε να προχωρήσει μετά την επίθεση των γεωργιανών δυνάμεων. Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, είπε, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και δεν γίνεται λόγος για οποιαδήποτε αναγνώριση του ψευδοκράτους.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:48:57 PM