Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών - 06/08/2014


Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Συγχαίρει την Αίγυπτο για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην επίτευξη της συμφωνίας, παρά τα εμπόδια και την υπονόμευση των προσπαθειών της, κυρίως από την Τουρκία.


Με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στις 13Ιουλίου 2014, πέντε ημέρες μετά την έναρξη των Ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών και πριν την είσοδο χερσαίων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, απηύθυνε έκκληση στην Αίγυπτοόπωςπροχωρήσειτο συντομότερο σε διαμεσολάβηση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 22ας Ιουλίου 2014, καθώς καικατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Κασουλίδη, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στις 29 Ιουλίου 2014, η Κύπρος κατέστησε σαφές ότι, η γεωγραφική της εγγύτητα είναι διαθέσιμη προς αξιοποίησημε σκοπό την άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Παράλληλα εξέφρασε στήριξη στην ανάληψη του ελέγχου του περάσματος της Ράφα από την Παλαιστινιακή Κυβέρνηση.

Είναι λυπηρή και καταδικαστέα η δυσανάλογη χρήση βίας που ασκήθηκε από πλευράς του Ισραήλ, όπως και η τακτική της Χαμάς να αδιαφορεί για την έκθεση του άμαχου πληθυσμού, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και κυρίως παιδιών, προκαλώντας παράλληλα τεράστιες υλικές καταστροφές.

Η διπλωματική και παρασκηνιακή προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσηςτου πυρός το συντομότερο δυνατό είχε για εμάς πολύ μεγαλύτερη σημασία απότη δημοσιότητα, τη στιγμή μάλιστα πουμας κάλυπταν πλήρως τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 22ας Ιουλίου και οι επακόλουθες δηλώσεις της καςAshton, εξ ονόματος όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Η διαχείριση της επικοινωνίας δεν αντικαθιστά τη διαχείριση της πραγματικότητας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:51:57 PM