Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας - 23/09/2010


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε χθές, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γιώργο Παπανδρέου. Στην συνάντηση παρέστησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Μάρκος Κυπριανού και Δημήτρης Δρούτσας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Λεωνίδας Παντελίδης, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Κύπρου και της Ελλάδας Πρέσβεις κ.κ. Χατζημιχαήλ και Μητσιάλης και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο πλευρών.


Μετά την συνάντηση, οι κ.κ. Χριστόφιας και Παπανδρέου προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου: Η Κύπρος, με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια έχει και φωνή και κύρος και αξιοπιστία στις προσπάθειες που από κοινού κάνουμε για την επίλυση του Κυπριακού, την επανένωση της νήσου μέσα στα πλαίσια πάντα των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Τις μέρες αυτές, τις αξιοποιούμε για να κάνουμε τις απαραίτητες και συνεχείς επαφές, προσπάθειες, προωθώντας και την πρωτοβουλία που έχει πάρει και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μια πρωτοβουλία που θεωρούμε ότι, αν υιοθετηθεί, θα συμβάλει τα μέγιστα στην νέα δυναμική για το Κυπριακό. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κινείται και η Ελλάδα, κινούμαστε και εμείς, ώστε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στην ευόδωση των προσπαθειών μας.

Έχετε την υποστήριξή μου, αγαπητέ Δημήτρη, στις προσπάθειες αυτές και είμαστε βεβαίως σε συνεχή επαφή και συντονισμό.

Πρόεδρος Χριστόφιας: Δεν είναι καθόλου σχήμα λόγου, αν πω, ότι είναι πραγματικά συγκινητική η ολόπλευρη και καθημερινή στήριξη του κ. Πρωθυπουργού και όχι μόνο, των μελών της Κυβέρνησης, στις προσπάθειές μας για επίλυση του προβλήματος. Αυτή η στήριξη μού δίνει δύναμη. Μού δίνει δύναμη γιατί δέχομαι πολλά κτυπήματα και από το εσωτερικό μέτωπο και χρειάζεται πράγματι, τουλάχιστον στο διεθνή χώρο, να είμαστε ομόγνωμοι ως Κύπριοι πρώτα. Δυστυχώς, δεν είμαστε.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα τον Γιώργο Παπανδρέου για ό,τι κάνει, και το κάνει με ψυχή πρέπει να σας πω, είναι σαν να είμαι εγώ εκεί που συνομιλεί ο ίδιος και με εκφράζει απόλυτα πρέπει να πω με θέρμη και προωθεί την υπόθεσή μας, γιατί το νιώθει, γιατί αγαπά την Κύπρο, γιατί βεβαίως υποστηρίζει θέσεις με τις οποίες συμφωνεί, δεν το κάνει από καθήκον και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό . Τον ευχαριστώ θερμότατα γι' αυτή την καθημερινή στήριξη . Έχει στις προτεραιότητές του σε όλες του τις επαφές το κυπριακό πρόβλημα. Έχει και η Ελλάδα προβλήματα και, όμως, πρέπει να πω με συγκίνηση ότι έχει πάντοτε στην προτεραιότητά του με όποιον και αν συναντηθεί είτε με Αρχηγό κράτους, είτε με Υπουργό Εξωτερικών , είτε με παράγοντα, την προώθηση της υπόθεσής μας και των προτάσεων τις οποίες έχουμε κάνει. Ευχαριστώ θερμά αγαπητέ Γιώργο.

Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου: Και εγώ ευχαριστώ Δημήτρη για τα λόγια σου και έτσι θα συνεχίσουμε.

Πρόεδρος Χριστόφιας: Βεβαίως.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:28:07 PM