Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Υπογραφή Συμφωνίας Κύπρου και Μάλτας για συστέγαση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών στο Τελ-Αβίβ και στη Ραμάλα, Βρυξέλλες - 08/12/2008


Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Μάλτας, κ. Μάρκος Κυπριανού και Δρ. Tonio Borg, υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες, συμφωνία για συστέγαση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών στο Τελ Αβίβ και στη Ραμάλα.


Σε δηλώσεις του, κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους συμφωνία που υπογράφει η Κύπρος και η Μάλτα, η οποία αποτελεί ένδειξη της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο νησιωτικών κρατών. Ευελπιστούμε, τόνισε ο κ. Κυπριανού, ότι στο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες διπλωματικές αποστολές, οι οποίες δεν θα ήταν εφικτό να εγκαθιδρύσουν οι δύο χώρες ξεχωριστά, λόγω των περιορισμένων πόρων που διαθέτουν, ως μικρά κράτη. Η απόφαση για συστέγαση αυτών των δύο διπλωματικών αποστολών υπογραμμίζει την πολιτική σημασία που αποδίδουν οι χώρες μας στη Μέση Ανατολή και στην ειρηνευτική διαδικασία, κατέληξε.

Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι στο Τελ-Αβίβ, η Πρεσβεία της Μάλτας θα φιλοξενηθεί στο κτίριο της Κυπριακής Πρεσβείας, ενώ στη Ραμάλα, που οι δύο χώρες ανοίγουν για πρώτη φορά Διπλωματική Αποστολή, έχουν ήδη εξευρεθεί κατάλληλοι χώροι.

Παίρνοντας το λόγο, ο Δρ Borg τόνισε ότι η υπογραφή συμφωνίας με την Κύπρο υπογραμμίζει τις ισχυρές και στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο Δρ. Borg αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι η Μάλτα εκτιμά τη σταθερή στήριξη της Κύπρου. Το γεγονός ότι οι διπλωματικές αποστολές των δύο χωρών θα συστεγάζονται τόσο στο Τελ Αβίβ όσο και στη Ραμάλα, πρόσθεσε, αποδεικνύουν ότι είμαστε δεσμευμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και σε λύση δύο κρατών. Ο Μαλτέζος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, με την ευκαιρία αυτή, ότι η χώρα του στηρίζει την κοινή πρωτοβουλία των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και Ιρλανδίας για ενίσχυση και αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Παλαιστινιακής Αρχής.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:06:37 PM