Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Υπάτου Αρμοστή του Μπαγκλαντές
- 02/11/2009Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Υπάτου Αρμοστή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές, με έδρα το Κάιρο, κ. Ashraf Uddin.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Uddin μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που βασίζονται στην εμπιστοσύνη, το σεβασμό και τις κοινές αξίες και αρχές. Και οι δύο χώρες είμαστε δεσμευμένοι στις αρχές της ανεξαρτησίας, της μη επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα των άλλων και στην ειρηνική συνύπαρξη με όλα τα κράτη, είπε, και σημείωσε τη συμμετοχή των δύο χωρών στην Κοινοπολιτεία και στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, κάτι που έφερε τα δύο κράτη πιο κοντά.

Ο νέος Ύπατος Αρμοστής ανέδειξε, επίσης, το γεγονός ότι η Μπαγκλαντές είναι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη συμμετοχή στις Ειρηνευτικές Αποστολές του ΟΗΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Uddin σημείωσε το γεγονός ότι η χώρα του πάντοτε υποστήριζε τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, καθώς και τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προστασία της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου. Επίσης, τόνισε ότι το Μπαγκλαντές υποστηρίζει πλήρως την επιθυμία του κυπριακού λαού για επανένωση και εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της χώρας του στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης να επιλύσει το Κυπριακό και ότι είναι πολύ αισιόδοξοι για ένα θετικό αποτέλεσμα από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Τέλος, ο κ. Uddin εξήρε το γεγονός ότι η Κύπρος είναι παγκοσμίως γνωστή για τις επιτυχίες της σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς όπως ο τουρισμός, η επεξεργασία τροφίμων και ποτών, οι επιδιορθώσεις πλοίων και υφάσματα. Ο Ύπατος Αρμοστής προσκάλεσε Κύπριους επενδυτές να εξετάσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το Μπαγκλαντές για επενδύσεις και κοινοπραξίες.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ευχή ο διορισμός του κ. Uddin ως του νέου Υπάτου Αρμοστή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές να συμβάλει σε μεγαλύτερη αλληλοκατανόηση και να δώσει μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη σε μια γενική εκτίμηση ως προς τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το γεγονός ότι η ακολουθούμενη διαδικασία ανήκει στους Κύπριους, αυτό δεν απαλλάσσει την Τουρκία από τις ευθύνες της. Για την επίτευξη λύσης, σημείωσε, η Τουρκία πρέπει να συμβάλει πρακτικά και ουσιαστικά στις προσπάθειές μας.

Τόνισε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά αυτή η στήριξη δεν είναι άνευ όρων. Στόχος μας, είπε, είναι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία και η ενεργός και θετική συμβολή της στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Τώρα είναι η ώρα για τη χώρα αυτή, κατέληξε, ουσιαστικά και με πράξεις, όχι μόνο με λόγια, να στηρίξει τις προσπάθειές μας για εξεύρεση μιας επίλυσης στο Κυπριακό και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Στην τελετή παρίσταντο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:22:42 PM