Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του Πρέσβη του Μεξικού - 15/01/2008


Τη διαβεβαίωση για την υποστήριξη του Μεξικού για λύση στο Κυπριακό πρόβλημα που να βασίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέφρασε ο νέος Πρέσβης του Μεξικού στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα κ. Manuel Cosio Duran, επιδίδοντας σήμερα τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο. Η χώρα μου, πρόσθεσε, προσβλέπει στην επανένωση και ευημερία ολόκληρου του νησιού.


Ο κ. Πρέσβης εξέφρασε τα συγχαρητήρια της χώρας του για την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωζώνη, και την ελπίδα ότι η θετική αυτή οικονομική εξέλιξη θα φέρει ευημερία και οικονομική άνθηση σε ολόκληρο το νησί και θα ενισχύσει περαιτέρω τις προοπτικές του στη διεθνή σκηνή.

Αναφερόμενος στη Δεύτερη Συνάντηση Θεσμοθετημένου Πολιτικού Διαλόγου μεταξύ Κύπρου και Μεξικού, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Duran είπε ότι κατά τη διάρκεια του είχαμε την ευκαιρία να επισφραγίσουμε τη φιλία μας και να εκθέσουμε λεπτομερώς τις προοπτικές συνεργασίας μας. Εξέφρασε ταυτόχρονα το ενδιαφέρον και την επιθυμία της χώρας του να προωθήσει και να ενδυναμώσει περαιτέρω τον ήδη πλούσιο διάλογο και τη συνεργασία σε διμερές επίπεδο, αναφέροντας ως παράδειγμα τη δημιουργία τον Νοέμβριο του 2007 Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Μεξικού στο Κοινοβούλιο του Μεξικού. Η σύσταση μιας παρόμοιας Ομάδας Φιλίας στην Κυπριακή Βουλή, είπε, θα συνέβαλλε τα μέγιστα στις προσπάθειες αυτές. Επιπλέον, είπε, το Μεξικό και η Κύπρος θα μπορούσαν να διοργανώσουν μια Διακοινοβουλευτική Συνάντηση η οποία θα ενίσχυε τη διμερή μας συνεργασία.

Ο νέος Πρέσβης του Μεξικού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για τη γενναιόδωρη συμβολή της Κυβέρνησης της Κύπρου στο ταμείο ανακούφισης των θυμάτων από τις πλήμμυρες στην επαρχία Ταμπάσκο στο Μεξικό, καθώς και τη βαθιά εκτίμηση της χώρας του για την ανεκτίμητη βοήθεια της Κύπρου στους Μεξικανούς υπήκοους που έφυγαν από το Λίβανο κατά τη διάρκεια της κρίσης το 2006. Επανέλαβε δε την παράκληση της χώρας του όπως η Κύπρος υποστηρίξει το Μεξικό στην προσπάθεια του να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2009-2010.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία και τον αρχαίο πολιτισμό των δυο χωρών που έχουν συμβάλει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και στις φιλικές σχέσεις και τη διμερή συνεργασία Κύπρου – Μεξικού και τόνισε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση τους.

Οι χώρες μας, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απολαμβάνουν ένα εξαίρετο επίπεδο συνεργασίας εντός των Ηνωμένων Εθνών και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Επιπλέον, η Κύπρος ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παίρνοντας μέρος στον πολιτικό διάλογο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεξικού είναι σε θέση να προσφέρει πολύτιμη υποστήριξη και βοήθεια στο Μεξικό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε στη συνέχεια την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του για τη σταθερή υποστήριξη και τη θέση αρχών του Μεξικού στις προσπάθειες για προώθηση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάν τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το απέρριψε η μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων γιατί απέτυχε να αντιμετωπίσει τα θεμελιώδη ζητήματα και τις νόμιμες ανησυχίες του κυπριακού λαού. Εντούτοις, πρόσθεσε, παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι στην εξεύρεση λύσης κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με τη σωστή έννοια καθενός από τους όρους αυτούς, με μια κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, η οποία θα επιφέρει πραγματική επανένωση της χώρας μας, του εδάφους της, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών της.

Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ελπίζαμε ότι θα υπήρχε ώθηση προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνεπώς διαρκούς διευθέτησης. Παρόλο που το συνολικό πλαίσιο παραμένει εντός των Ηνωμένων Εθνών, η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταστεί ουσιώδης.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε στη συνέχεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η Κύπρος συναίνεσε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση το Δεκέμβριο του 2004. Πήραμε αυτή την απόφαση, με την πεποίθηση ότι η διαδικασία αυτή θα εξυπηρετούσε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου, αλλά θα ήταν και προς αμοιβαίο όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών. «Η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας, όμως, και η άρνηση της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου δεν προσφέρουν έδαφος για αισιοδοξία. Μέχρι στιγμής η γενναιόδωρη στάση μας έναντι της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται αντιμέτωπη με εμπόδια εναντίον της Κύπρου στην προσπάθεια της να ενταχθεί σε διάφορους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς και μηχανισμούς, με άρνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, όπως απαιτείται από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών το Δεκέμβριο του 2004 και με άρνηση της να πάρει οποιαδήποτε μέτρα για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο».

Αφού προηγηθεί επαρκής προετοιμασία του εδάφους και μέσω της πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, η οποία συμφωνήθηκε από εμένα και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας προσδοκούμε, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια νέα προσπάθεια και σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, έχοντας υποκύψει ως συνήθως στις πιέσεις από την Τουρκία, μέχρι σήμερα ο κ. Ταλάτ αρνείται να τιμήσει την υπογραφή του, προσπαθώντας να καταστρέψει τη συμφωνημένη διαδικασία.

«Παρά το αρνητικό κλίμα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «σε μια ακόμη προσπάθεια να διασώσουμε τη συμφωνημένη διαδικασία της 8ης Ιουλίου και να εισηγηθούμε τρόπους εφαρμογής της υπέβαλα στις 15 Οκτωβρίου 2007 προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μια Πρόταση Οκτώ Σημείων για την Ταχεία Εφαρμογή της Συμφωνημένης Διαδικασίας της 8ης Ιουλίου, μια πρόταση για την εγκαθίδρυση ενός Συμβουλευτικού Σώματος της Κοινωνίας των Πολιτών και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μέχρι σήμερα η τουρκική πλευρά δεν έχει ανταποκριθεί.

Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρίσταντο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Φώτης Φωτίου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Γιώργος Χατζηαναστασίου και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:09:57 PM