Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη - 26/09/2013


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Νίκος Αιμιλίου και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.


Μετά τη συνάντηση οι κ.κ. Αναστασιάδης και Βενιζέλος προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Είχαμε μια πάρα πολύ χρήσιμη και μπορώ να πω σημαντική σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις συζήτηση. Υπήρξε μία αλληλοενημέρωση για τις επαφές που ο κ. Αντιπρόεδρος είχε, όσο και εμείς, ενώ την ίδια ώρα συζητήσαμε τους τρόπους καλύτερων και εναρμονισμένων προσπαθειών προκειμένου η κοινή επιδίωξη να φέρει και το καλύτερο αποτέλεσμα.

Θα πρέπει να εκφράσω την απόλυτη ευαρέσκειά μου για τη συμπαράσταση που τυγχάνω από μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης και της βοήθειας που έτυχα προσωπικά, και ιδιαίτερα η Κύπρος, από τις συνομιλίες του κ. Υπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Θεωρώ πως οι κρίσιμες διαβουλεύσεις που γίνονται – πολυμερείς διαβουλεύσεις – θα βοηθήσουν ώστε αυτό που επιδιώκουμε, τον καλά προετοιμασμένο διάλογο, να γίνει πραγματικότητα. Δηλαδή να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν είναι θέμα το πότε αρχίζει, αλλά το πώς αρχίζει και πόσο καλά προετοιμασμένος είναι αυτός ο διάλογος προκειμένου να υπάρξει αχτίδα φωτός και ελπίδα ότι δεν θα επαναλάβουμε ένα από τα ίδια. Ένα διάλογο του παρελθόντος ο οποίος δεν οδηγούσε πουθενά».

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Βενιζέλος είπε: «Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ενημέρωση που μας έκανε για τις επαφές που είχε ο ίδιος κι ο συνάδελφός μου κ. Κασουλίδης εδώ στη Νέα Υόρκη. Κάναμε κι εμείς το ίδιο. Η αλληλοενημέρωση κι ο συντονισμός είναι πλήρη. Στηρίζουμε τις προσπάθειες και τις προτάσεις που κάνει ο κ. Πρόεδρος για να δημιουργηθεί μία νέα ευκαιρία, μία νέα δυναμική για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό, που όπως τονίζουμε πάντα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και τέτοια που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό, ο οποίος θα εκφραστεί με δημοψήφισμα για το μέλλον του, για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτός ο τρόπος συνεργασίας αποδίδει καρπούς. Κι αυτό φάνηκε απ’ όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα κι από αυτά που έγιναν εδώ στη Νέα Υόρκη. Η θέση μας – όπως ακριβώς έχει διαμορφωθεί μέσα από τη συνεννόησή μας – είναι πάρα πολύ καθαρή. Εμείς είμαστε έτοιμοι, στο επίπεδο που θα καθοριστεί, να συναντηθούμε με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Όπως και η τουρκική Κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να συνομιλήσει με τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Επαναλαμβάνω, όπως είπα και χθες, ότι η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα προβλέπονται από το ισχύον σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960. Και διαπραγματευτές είχαν οριστεί και άλλες φορές στο παρελθόν. Για μας σημασία έχει η διαφύλαξη της διεθνούς νομικής προσωπικότητας, της υπόστασης και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κυρίαρχο κράτος μέλος του ΟΗΕ και μέλος της ΕΕ και εκφράζεται από τον Πρόεδρό της, κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος και παίρνει όλες αυτές τις νέες πρωτοβουλίες για τις οποίες εκπροσωπείται έχετε πλήρη γνώση.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:46:36 PM