Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας του Ισημερινού - 13/01/2009


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας του Ισημερινού κ. Rafael Veintimilla Chiriboga.


Στην ομιλία του ο κ. Chiriboga αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Δημοκρατίας του Ισημερινού καθώς και στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που εγκαθιδρύθηκαν το 1979 και οι οποίες συνέβαλαν στην εμβάθυνση και ανάπτυξη των δεσμών σ’ ένα πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας.

Ο κ. Chiriboga σημείωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενδυναμώθηκαν με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών το 1999, το οποίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, την προώθηση του διαλόγου και την αναζήτηση νέων πεδίων συνεργασίας και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε περιφερειακά και διεθνή προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών.

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη συμβολή δύο διακεκριμένων προσωπικοτήτων της χώρας του, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας του Ισημερινού κ. Galo Plaza Lasso, ως Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών το 1964 και αργότερα ως μεσολαβητή, και του πρώην Υπουργού Εξωτερικών κ. Diego Cordovez Zegers, ως Συμβούλου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, στη διαδικασία εξεύρεσης μιας ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίηση της χώρας του για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαϊου 2004 γιατί, όπως τόνισε, έχει σημασία για την Κύπρο να είναι ένα ουσιαστικό μέλος της κοινότητας αυτής και πρόσθεσε ότι το να έχεις μια φίλη χώρα και σύμμαχο στο κέντρο μιας τόσο σημαντικής διαδικασίας ενσωμάτωσης είναι ένα κίνητρο χαράς για τη χώρα του, εφόσον η ένταξη της Κύπρου ως πλήρες μέλος θα επιτρέψει την περαιτέρω σύσφιγξη των εξαίρετων σχέσεων που έχει η Δημοκρατία του Ισημερινού με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταλήγοντας, ο κ. Chiriboga εξέφρασε τη δέσμευσή του να εργαστεί εντατικά για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο κρατών σε όλους τους τομείς.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, μεταξύ άλλων: «Παρά τη γεωγραφική απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες μας, η Κύπρος και ο Ισημερινός πάντοτε διατηρούσαν φιλικές διμερείς σχέσεις στη βάση αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης. Επιθυμούμε να ενισχύσουμε το διάλογο και τη συνεργασία μας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Εθνών».

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, πρόσθεσε, προσβλέπει στη συνεργασία μαζί του για την περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση των εμπορικών σχέσεων προς όφελος των λαών και των δύο χωρών, και χαιρετίζει την υπογραφή μιας Συμφωνίας Εμπορικής Ναυτιλίας ανάμεσα στην Κύπρο και τον Ισημερινό η οποία να θέτει το πλαίσιο για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι ως μέλος της ΕΕ είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε οποιαδήποτε δυνατή βοήθεια για την ενίσχυση των σχέσεων του Ισημερινού με την Ευρωπαϊκή Ενωση με ένα σταθερό και πολύπλευρο τρόπο και πρόσθεσε ότι πάντοτε η Κύπρος υποστήριζε τη σύναψη το συντομότερο δυνατό Συμφωνίας Σύνδεσης ανάμεσα στην ΕΕ και την Κοινότητα των Άνδεων την οποία, είπε, θεωρούμε καθοριστικής σημασίας στην προώθηση των σχέσεων της ΕΕ με τη Λατινική Αμερική σε διπεριφερειακό πλαίσιο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:

«Όταν εκλέγηκα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αρχές του περασμένου χρόνου, διακήρυξα ότι ο πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησής μου και εμού είναι η δημιουργία ενός νέου μομέντουμ στην αναζήτηση μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού.

Η προοπτική αυτή δημιούργησε ελπιδοφόρες προσδοκίες μεταξύ του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και στη διεθνή κοινότητα ότι επιτέλους θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να ανοίξουμε το δρόμο για την επανένωση της Κύπρου, την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου.

Μετά από ένα αριθμό προπαρασκευαστικών συναντήσεων, άρχισαν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2008 μεταξύ εμού και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Δυστυχώς, παρά τις εντατικές προσπάθειές μας, μετά από τέσσερις μήνες εργασίας, δεν έχω να αναφέρω πραγματική πρόοδο. Έχουν συμφωνηθεί ένας αριθμός δευτερευόντων θεμάτων αλλά παραμένουν, εντούτοις, σημαντικές διαφορές προσέγγισης στο θέμα των εξουσιών και αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Κυβέρνησης, το σύστημα διακυβέρνησης καθώς και στο θέμα των εξωτερικών σχέσεων.

Η επιμονή της τουρκικής πλευράς να αδυνατίσει το ρόλο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και να δώσει στις ομόσπονδες μονάδες τις περισσότερες από τις εξουσίες και αρμοδιότητες, που συνήθως κρατούνται για τις ομοσπονδιακές Κυβερνήσεις, δημιουργεί ανησυχίες και υποψίες ότι η τουρκική πλευρά αποσκοπεί σε μια οντότητα που προσεγγίζει περισσότερο τη συνομοσπονδία παρά την ομοσπονδία, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υποβάλαμε προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα ολόκληρου του λαού της Κύπρου. Ο σκοπός των προτάσεών μας είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής η οποία να διατηρεί την ενότητα της χώρας, να εγγυάται το σεβασμό για τα δικαιώματα των πολιτών της και να διασφαλίζει την αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Από μέρους μου, επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μου για επίτευξη του οράματος μιας επανενωμένης πατρίδας για όλους τους Κυπρίους και να αφιερώσω όλη μου την ενεργητικότητα για να κάνω τη διαπραγματευτική διαδικασία να αποδώσει ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Για να επιτευχθεί πρόοδος είναι απαραίτητη η ίδια καλή θέληση και από την τουρκική πλευρά. Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά θαρραλέα και να εκπληρώσουμε τις ευγενείς προσδοκίες του λαού μας για μια θετική κατάληξη των προσπαθειών μας.

Καθορίζοντας και διασαφηνίζοντας τη βάση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων συμφωνήσαμε ότι αυτή θα ήταν μια διαδικασία από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το επίτευγμα μέχρι το τέλος. Πρέπει να εργαστούμε βήμα βήμα για να φθάσουμε σε σύγκλιση και συμφωνία σε κάθε θέμα χωρίς τεχνητές προθεσμίες και χωρίς διαιτησία από τρίτους. Είμαι πεπεισμένος ότι εμείς, οι Κύπριοι, εγώ και ο κ. Ταλάτ, μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό για χάρη του λαού μας.

Η λύση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες είναι θεμελιωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που να διασφαλίζει μια επανενωμένη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, που να ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην προσπάθεια αυτή είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας. Η Τουρκία έχει την ευθύνη να εργαστεί ενεργά για την επιτυχία της διαδικασίας ενθαρρύνοντας τον κ. Ταλάτ να υιοθετήσει λογικές και εποικοδομητικές θέσεις που να διευκολύνουν τη συμφωνία. Τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν την εξέλιξη του κυπριακού κράτους σε ομοσπονδία και οι τουρκικές θέσεις στις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι εντός αυτού του πλαισίου κανονικών ομοσπονδιακών δομών, αν πρόκειται να έχουμε οποιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας φέτος.

Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο καθιστά την Τουρκία βασικό παίκτη. Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο και να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Γνωρίζουμε ότι η συζήτηση για την ασφάλεια θα είναι δύσκολη. Αλλά δεν βοηθά το να επιμένουμε σε 'κόκκινες γραμμές' και να αρνούμαστε τη συζήτηση των ανησυχιών και των δύο πλευρών για την ασφάλεια. Με πνεύμα καλής θέλησης και προσβλέποντας στο μέλλον πρέπει να επανεξετάσουμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες όλων των πλευρών για ασφάλεια».

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση εκτιμά ιδιαίτερα τη θέση αρχών του Ισημερινού, στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Εξέφρασε, τέλος, την ευγνωμοσύνη του προς διακεκριμένες προσωπικότητες του Ισημερινού, τον πρώην Πρόεδρο κ. Galo Plaza Lasso, καθώς και τον κ. Diego Cordovez Zeger, πρώην Υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού, για τη συμβολή τους στις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών, κ. Χαρίλαος Σταυράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:36 PM