Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - 20/07/2015


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (FAC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.


Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κα Federica Mogherini ενημέρωσε τους Υπουργούς για την επίτευξη συμφωνίας επί του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού χαιρέτισε την επίτευξη της συμφωνίας, τόνισε ότι η ΕΕ, διά μέσου της Υπάτης Εκπροσώπου, αλλά και των τριών εταίρων που συμμετείχαν σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών. «Συγχαίρω θερμά τους συναδέλφους για τη συμβολή τους, η οποία καταδεικνύει το εύρος του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στη διεθνή σκηνή», υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η συμφωνία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή της Μέσης Ανατολής όπως στη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη.

Παράλληλα, μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι η κατάσταση επί του εδάφους απαιτεί μικρά αλλά σταθερά βήματα, τα οποία τους επόμενους μήνες μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειες για επανέναρξη της Ειρηνευτικής Διαδικασίας. Συναφώς, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης, η Ύπατη Εκπρόσωπος κα Mogherini και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή κ. Fernando Gentilini πρέπει να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν τις επαφές τους με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Άλλα θέματα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στη Λιβύη και το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία για την περίοδο 2015-2019. Οι Υπουργοί Εξωτερικών παρακάθισαν, επίσης, σε γεύμα εργασίας, κατά το οποίο συζήτησαν την κατάσταση στην Τυνησία, στην παρουσία του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας κ.κ. Habib Essid και Taieb Baccouche, αντίστοιχα.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης υπέγραψε διμερή συμφωνία με τον Βέλγο ομόλογό του κ. Didier Reynders για την Αμοιβαία Προστασία των Διαβαθμισμένων Πληροφοριών. Η εν λόγω Συμφωνία θα επιτρέψει την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς που προϋποθέτουν την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών όπως η άμυνα και η ασφάλεια, καθώς και τη συνομολόγηση άλλων συμφωνιών σε τομείς όπως η οικονομία και η βιομηχανία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο αύριο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:57:04 PM