Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβης της Ελβετικής Συνομοσπονδίας - 25/04/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβης της Ελβετικής Συνομοσπονδίας κας Gabriela Nützi Sulpizio.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της η νέα Πρέσβης της Ελβετίας ανέφερε ότι οι σχέσεις Κύπρου –Ελβετίας είναι καλά εδραιωμένες σε ποικίλους τομείς. Η προσεχής επίσκεψη της Προέδρου της Ελβετίας κας Eveline Widmer-Schlumpf τον Μάιο, πρόσθεσε, θα αναδείξει τις παραδοσιακά εξαίρετες σχέσεις των δύο χωρών στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.

Η κα Sulpizio είπε επίσης ότι η Κύπρος πρόκειται να διαδραματίσει έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο φέτος αναλαμβάνοντας την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιουλίου και ευχήθηκε κάθε επιτυχία σε αυτό το σημαντικό και γεμάτο προκλήσεις έργο.

Η νέα Πρέσβης αναφέρθηκε, επίσης, στις σχέσεις της Ελβετίας με την ΕΕ και επισήμανε ότι, παρόλο που η χώρα της παραμένει εκτός της ΕΕ και οι σχέσεις τους βασίζονται σε διμερείς συμφωνίες, η κεντρική γεωγραφική της θέση στην καρδιά της Ευρώπης, η θέση της ως οικονομικού και χρηματοοικονομικού κέντρου καθώς και η εμπλοκή της σε εξωτερικές υποθέσεις την καθιστούν έναν σημαντικό εταίρο και για την ΕΕ.

Ακόμα η κα Sulpizio είπε ότι η Ελβετική συνεισφορά προς την Κύπρο ως νέο μέλος της ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τις χώρες της διευρυμένης ΕΕ. Το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελβετίας και Κύπρου, πρόσθεσε, άνοιξε νέες ευκαιρίες για ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και φιλίας μεταξύ των λαών μας και διεύρυνση των σχέσεών μας. Από την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας-πλαίσιο μεταξύ του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και της Κυπριακής Κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του 2007 επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στους τομείς του περιβάλλοντος, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των δικοινοτικών προγραμμάτων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Αναφερόμενη στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια του Σπιτιού της Συνεργασίας τον Μάϊο του 2011, η κα Sulpizio είπε ότι αυτό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την Κυβέρνηση της Ελβετίας η οποία θεωρεί τα κοινά σημεία συνάντησης που γεφυρώνουν τις δύο κοινότητες μεγάλης σημασίας για τη διαδικασία επανένωσης.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό η κα Sulpizio διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνεχή υποστήριξη της Κυβέρνησης της Ελβετίας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ελβετία, είπε, παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επανένωση της Κύπρου ως δικοινοτικής ομοσπονδίας και υποστηρίζει την εντατική δουλειά του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Εξάλλου», πρόσθεσε, «η φιλοξενία της διάσκεψης του Bürgenstock και των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας για τον τερματισμό της οδυνηρής διχοτόμησης της χώρας σας».

Καταλήγοντας, η κα Sulpizio είπε ότι ως Πρέσβης της Ελβετίας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο και να αναπτύξει τις εξαίρετες και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τη νέα Πρέσβη για την πρόθεση της Κυβέρνησής του αλλά και του κυπριακού λαού να την στηρίξουν με κάθε τρόπο κατά τη διάρκεια της θητείας της, αλλά και τη δική του πρόθεση να συνεργαστεί μαζί της για την περαιτέρω ενίσχυση των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Ελβετία υπήρξε ανάμεσα στις πρώτες χώρες που εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις με την νεοσυσταθείσα τότε Κυπριακή Δημοκρατία και ότι έκτοτε οι δύο χώρες διατηρούν εξαίρετες σχέσεις που βασίζονται στην αμοιβαία υποστήριξη σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και στο πολύ καλό επίπεδο εμπορικής και επιστημονικής συνεργασίας.

Ως προς τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η συμμετοχή της Κύπρου ως συνδεδεμένου μέλους του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας αποτελεί θετική εξέλιξη στον τομέα του πολιτισμού, ενώ η επικείμενη επίσκεψη της Προέδρου της Ελβετικής Συνομοσπονδίας κας Eveline Widmer-Schlumpf, εν όψει της ανάληψης από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα δώσει νέα ώθηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για τη στήριξη που παρέχει η Ελβετία σε δικοινοτικές πρωτοβουλίες όπως το Σπίτι της Συνεργασίας, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι από κοινού δημιουργούν, συζητούν και συμβάλλουν στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα: «Στην καρδιά του οράματος μας για την Κύπρο βρίσκεται μια επανενωμένη πατρίδα στην οποία ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα είναι ελεύθεροι από ξένα στρατεύματα κατοχής και παράνομους εποίκους και θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα μέλλον με ευημερία και ειρήνη. Αυτός είναι ο λόγος που από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου ως Προέδρου το 2008 αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για ξεπέρασμα του αδιεξόδου και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν.

Οι απευθείας συνομιλίες άρχισαν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, το Σεπτέμβριο του 2008 με σκοπό την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κυπριακό κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα. Οι συνομιλίες είναι κυπριακής καθοδήγησης, κυπριακής ιδιοκτησίας, αποκλειομένων οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησίας ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2010, ενώ ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής, και παρά τις πολυάριθμες δυσκολίες κατορθώσαμε να φθάσουμε σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα και σημαντικές συγκλίσεις. Όμως, αναμενόταν μεγαλύτερη πρόοδος.

Με λύπη μου σημειώνω ότι από τον Μάιο του 2010, όμως, με την αλλαγή της ηγεσίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπάρχει μια σοβαρή οπισθοδρόμηση και η πρόοδος στις συνομιλίες καθυστερεί. Παρόλο που ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης δρ Ντερβίς Έρογλου ανέλαβε την υποχρέωση, στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, να δεσμεύεται από τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και να συνεχίσει τις συνομιλίες από το σημείο που είχαν μείνει, δεν τίμησε κανένα από τα δύο. Επιπλέον, οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από τον δρα Έρογλου είναι αντίθετες με τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών, παρά τις διαβεβαιώσεις του για το αντίθετο. Η τουρκοκυπριακή πλευρά επίσης αρνείται να συζητήσει άλλα θέματα υψίστης σημασίας για τη λύση.

Αντιμετωπίζουμε συνεπώς μία κατάσταση κατά την οποία η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά αντιτίθενται σε κάθε πρόοδο στις συνομιλίες και ταυτόχρονα απειλούν με την εφαρμογή ενός λεγόμενου ‘Σχεδίου Β’. Αυτό περιλαμβάνει εκστρατεία για αναγνώριση ενός ‘τουρκοκυπριακού κράτους’. Περιττό να λεχθεί ότι τέτοιες κινήσεις έρχονται σε αντίθεση με δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, το ‘Σχέδιο Β’ περιλαμβάνει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση, σε αντίθεση προς το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο ξεκάθαρα ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Έτσι, αυτό που θα διαφημιστεί ως χειρονομία καλής θέλησης από την τουρκική πλευρά, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένου γεγονότος, ενώ προσπαθεί να εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα με ένα διαφημιστικό τέχνασμα.

Την ίδια ώρα, οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία ασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για ανεύρεση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης είναι απαράδεκτες. Είναι επίσης θλιβερό αφού η ανακάλυψη νέων ενεργειακών πηγών από την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι για κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Ο εκφοβισμός όσον αφορά την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι επίσης αντιπαραγωγικός και προκλητικός, ιδιαίτερα από ένα υποψήφιο μέλος της ΕΕ. Η τουρκική ηγεσία πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αντιληφθεί ότι η δική μας θετική προσέγγιση αναφορικά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι χωρίς όρους. Ως υποψήφια χώρα θα πρέπει να τερματίσει την προκλητική της στάση αναφορικά με την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο και να σεβαστεί τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης.

Οι πρόσφατες απειλές της Τουρκίας για το λεγόμενο ‘Σχέδιο Β’ συνίστανται σε μια διεθνή εκστρατεία για αναγνώριση του ‘τουρκοκυπριακού κράτους’ και στην αναβάθμιση του καθεστώτος της κατεχόμενης από την Τουρκία περιοχής σε διεθνείς οργανισμούς. Περιττό να λεχθεί ότι τέτοιες κινήσεις έρχονται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικότερα το 541 (1983) και το 550 (1984), τα οποία καταδικάζουν την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει επίσης καλέσει όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίζουν κανένα άλλο κράτος στην Κύπρο.

Το κλειδί επίλυσης του κυπριακού προβλήματος είναι η Τουρκία, η οποία δεν είναι υποβοηθητική και, στην πραγματικότητα, υπονομεύει τη διαδικασία επίτευξης λύσης στο Κυπριακό. Οι ανειλικρινείς δηλώσεις ορισμένων Τούρκων επισήμων σχετικά με τη θέληση της Τουρκίας και του κ. Έρογλου για λύση του Κυπριακού δεν είναι επαρκείς, ιδιαίτερα όταν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία στην πράξη προωθούν λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Σας διαβεβαιώνω ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να εργάζεται με καλή πίστη για την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες, που είναι και ο μόνος τρόπος για επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος. Ελπίζουμε ότι η ίδια καλή πίστη θα επιδειχθεί και από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε, τέλος, την Πρέσβη της Ελβετίας στην Κύπρο και διαβίβασε προς την Πρόεδρο της χώρας και τον ελβετικό λαό τους θερμούς χαιρετισμούς του και μήνυμα ειλικρινούς φιλίας και αλληλεγγύης. Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε εκ νέου τη νέα Πρέσβη για τη στήριξη της Κυβέρνησης αλλά και του ιδίου προκειμένου η θητεία της να είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική και καρποφόρα και να διεξαχθεί κατά τρόπο που να ενδυναμώσει τις ήδη ισχυρές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ελβετίας.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:38:55 PM