Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση με τον κ. Ταλάτ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


«Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι δεν πήγαμε άσχημα σε ό,τι αφορά στη συζήτηση των συγκεκριμένων θεμάτων, δηλαδή των ομοσπονδιακών αδικημάτων και του τρόπου χειρισμού τους. Σε αυτό, ουσιαστικά, έχουμε συμφωνία. Από εκεί και πέρα, συζητήσαμε το θέμα της ομοσπονδιακής αστυνομίας, όπου υπάρχουν και συγκλίσεις και αποκλίσεις και θα συνεχιστεί η συζήτηση.

Με θλίβει, όμως, ένα άλλο γεγονός. Επειδή θα ακούσετε από τον κ. Ταλάτ, πηγαίνοντας στα κατεχόμενα, ότι έχει κάνει μια συγκεκριμένη δήλωση που αφορά στο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα και την κοινή διακήρυξη που έχω υπογράψει με τον κ. Μεντβέντεφ, θέλω να δηλώσω ότι απορρίπτω τα όσα ο κ. Ταλάτ αποδίδει και κατηγορεί. Και, βεβαίως, ακόμη μια φορά να τονίσω ότι δεν πρόκειται, σε καμιά απολύτως περίπτωση, να δίνω λογαριασμό στον κ. Ταλάτ για τις διεθνείς σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και, βεβαίως, και για το δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράφει συμφωνίες και πρωτόκολλα με ηγέτες κρατών Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ή και γενικότερα.

Έχω ήδη απαντήσει στον κ. Ταλάτ προφορικά -γιατί ήρθε με γραπτό- και έχω επιφυλαχθεί να απαντήσω και γραπτώς. Βεβαίως, λυπούμαι γιατί αυτά δεν είναι θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών, δεν είναι θέματα τα οποία έχουμε συμφωνήσει ότι θα συζητούμε ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών. Είχε κάθε δικαίωμα ο κ. Ταλάτ να κάνει τη δήλωσή του, όπως αυτός την αντιλαμβάνεται, όχι εκεί που την έκανε –βεβαίως, ζήτησε την άδειά μου και ήμουν κι εγώ περίεργος να δω τι θα μας πει ο κ. Ταλάτ- και να πάρει την απάντησή του.

Εν πάση περιπτώσει, θέλω να επαναλάβω ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει συμφωνίες και θα συνεχίσουμε μέχρι τη λύση του Κυπριακού, οπότε η ομόσπονδη, ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα συνάπτει συμφωνίες με διάφορα άλλα κράτη.

Το βασικό παράπονο του κ. Ταλάτ είναι ότι έχω δηλώσει ότι η νόμιμη Κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει την κυριαρχία της επί της κατεχόμενης περιοχής, πάνω σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η τουρκική κατοχή που δεν επιτρέπει την άσκηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί όλου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλης της επικράτειας. Εκείνο που του κακοφαίνεται είναι ότι αυτό ερμηνεύεται ότι με τη λύση του Κυπριακού η σημερινή Κυβέρνηση, όπως λέει, θα ασκεί την κυριαρχία επί όλης της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι αυθαίρετη, κατά τη δική μου εκτίμηση, ερμηνεία από πλευράς του κ. Ταλάτ.

Τι θα γίνει: Με τη λύση του Κυπριακού θα αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, θα τερματιστεί η κατοχή -εμείς λέμε να τερματιστεί ο εποικισμός- και οι δύο κοινότητες από κοινού θα ασκούν τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία της ενωμένης, ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από αυτά που θα συμφωνήσουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα και οι αυθαίρετες ερμηνείες νομίζω, να μου επιτρέψετε να πω, είναι εκ του πονηρού και μόνο ένταση δημιουργούν και στο χώρο των συνομιλιών. Και θέλω να εκφράσω και τη λύπη μου γιατί επέλεξε ο κ. Ταλάτ να τοποθετηθεί με αυτό τον τρόπο και σε εκείνο το χώρο».Τελευταία Ενημέρωση στις: 06/06/2016 08:26:56 AM