Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επισκέψεις εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών σε Σλοβακία, Αυστρία και Σλοβενία - 16/10/2009


Διαδοχικές επισκέψεις σε Σλοβακία, Αυστρία και Σλοβενία πραγματοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού στις 15 και 16 Οκτωβρίου.


Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του, ο Υπουργός είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του, κ. Lajcak, κ. Spindelegger, και κ. Zbogar, και παρακάθισε σε συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών κάθε χώρας.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών συζητήθηκαν διμερή και διεθνή κοινού ενδιαφέροντος θέματα, καθώς και η συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ. Επιβεβαιώθηκε, δε, το εξαίρετο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων με τις τρεις χώρες και η σύμπλευση σε αριθμό διεθνών ζητημάτων.

Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε εκτενώς τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την πορεία των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης.

Βασικό, εκ των πραγμάτων, θέμα των συναντήσεων αποτέλεσε η πρόσφατη έκδοση των Εκθέσεων Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαδικασία Διεύρυνσης, και συγκεκριμένα η Έκθεση Προόδου για την Τουρκία. Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εν λόγω θέμα και αντάλλαξε απόψεις σε σχέση με την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου.

Ο κ. Υπουργός τόνισε την ανάγκη όπως δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση - σε περίπτωση που η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε έναντι της ΕΕ το 2005 - κατά τρόπο σαφή, το μήνυμα ότι η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων αυτών συνεπάγεται επιπτώσεις.

Ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε και ακολουθείται για όλες τις υποψήφιες χώρες και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος απόκλισης από την πάγια αυτή τακτική.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας κ. Michael Spindelegger, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Αυστριακού Υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού και του Αυστριακού ομόλογου του είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η επιτυχής συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εξαρτάται σε τελική ανάλυση από την πολιτική θέληση για προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την ετοιμότητα συμβιβασμού της Άγκυρας. Όπως επανειλημμένα ανέφερε και η Επιτροπή, θα πρέπει επιτέλους να γίνει κίνηση για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Η Τουρκία θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Δεν μπορεί να παραμένει αδρανής και να αναμένει την ίδια στιγμή ότι οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερης σημασίας είναι κυρίως το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων για την Κύπρο».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:22:10 PM