Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών προσφώνησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής, στις Βρυξέλλες - 29/10/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μίλησε σήμερα το πρωί σε ενημερωτικό πρόγευμα που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής (EPC). Την εκδήλωση, που είχε ως κύριο θέμα «Δεκέμβριος 2009 και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας» παρακολούθησαν πέραν των 130 ατόμων. Την εκδήλωση, παρακολούθησαν η Επίτροπος Υγείας κα Ανδρούλλα Βασιλείου, ο Πρέσβης της Κύπρου στο Βέλγιο Κωνσταντίνος Ηλιάδης, ο Αν. Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Πρέσβης Γιώργος Σιακαλλής, εκπρόσωποι των κοινοτικών οργάνων, μέλη του Διπλωματικού Σώματος, ξένοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές. Τον κ. Κυπριανού προλόγισε ο κ. Antonio Missiroli, Διευθυντής Μελετών του EPC.


Στην ομιλία του, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και ειδικότερα στην μέχρι σήμερα πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και στην μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, ενώ διευκρίνισε και τη σημασία των αποφάσεων που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον ερχόμενο Δεκέμβριο αναφορικά με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα κριτήρια ένταξης και η μη τήρηση των υποχρεώσεών της θα έχει αντίκτυπο στην ενταξιακή της πορεία. Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η Κύπρος δεν θέλει απλά την Τουρκία στην ΕΕ, αλλά να δει μια ευρωπαϊκή Τουρκία να καθίσταται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια δημοκρατική Τουρκία, είπε, που θα σέβεται το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια Τουρκία που θα αντιμετωπίζει τους γείτονές της με γνώμονα το διεθνές δίκαιο.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών για επίλυση του Κυπριακού σημειώνοντας τον μη εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία. Για εμάς κατέληξε, δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από τη λύση του προβλήματος και την επανένωση της χώρας μας.

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο κ. Κυπριανού απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Eξάλλου, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών του Υπουργού Εξωτερικών με Ευρωπαίους ομολόγους του, ο κ. Κυπριανού είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Βέλγο Υπουργό Εξωτερικών κ. Yves Leterme, τον οποίο ενημέρωσε για τις θέσεις της Κύπρου σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:22:02 PM