Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο - 19/10/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, συναντήθηκε σήμερα στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογό του κ. Yang Jiechi. Στις συνομιλίες που ακολούθησαν έγινε ενημέρωση επί του Κυπριακού και ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, επαναβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ συζητήθηκαν και θέματα Σινο-Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.


Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών για τη συνεπή και σταθερή υποστήριξη της Κίνας, καθώς και για τη θέση αρχών που διατηρεί η χώρα του όσον αφορά το Κυπριακό. Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Yang για την πορεία των απευθείας συνομιλιών και του παρουσίασε το σχετικό τρίπτυχο των προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, ανέπτυξε τις θέσεις της Κύπρου όσον αφορά την ουσία και τη διαδικασία των συνομιλιών.

Ο κ. Yang επανέλαβε τη στήριξη της Κίνας στη συνέχιση της παρούσας διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών. Σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των προνοιών των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η οποία να διασφαλίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κίνας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίστηκε εμφαντικά ο εποικοδομητικός ρόλος της Κύπρου στην περαιτέρω προώθηση της Σινο-Ευρωπαϊκής συνεργασίας. Επί τούτου, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για τη θετική συμβολή του στην πρόσφατη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο ηπείρων.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης, το 2011, 40 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Κύπρου-Κίνας, εξετάστηκε αριθμός εισηγήσεων που κατατέθηκαν και από τις δύο πλευρές για εορτασμό του γεγονότος.

Παράλληλα, συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω προώθησης των σχέσεων των δύο χωρών, με την ολοκλήρωση αριθμού διμερών συμφωνιών, οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Συζητήθηκαν, τέλος, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει, επίσης, το απόγευμα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Αντιπρόεδρο της Κινεζικής Κυβέρνησης κ. Li Keqiang και θα αναχωρήσει για την Κύπρο απόψε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:28:15 PM