Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στις Βρυξέλλες - 09/02/2015


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, ύστερα από πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, πρόγευμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος ως αποτέλεσμα της κρίσης στο Ιράκ και τη Συρία. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών ή εκπρόσωποι των 28 κρατών μελών, ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου κ. Gebran Bassil, οι Επίτροποι κ.κ. Johannes Hahn και Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.


Στην εισαγωγή του, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Λίβανος αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρές προκλήσεις και υπέδειξε ότι η ΕΕ και το κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τη χώρα κατά τρόπο ουσιαστικό και πολύμορφο. Ο Λίβανος αποτελεί ευάλωτο στόχο των εξτρεμιστικών στοιχείων που δρουν στην περιοχή, είπε ο κ. Υπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας προς τον Λίβανο καθώς και των προσπαθειών για στήριξη των Λιβανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η Κύπρος, παρά το μικρό μέγεθός της, προσφέρει εκπαίδευση στον στρατό του Λιβάνου σε θέματα έρευνας και διάσωσης και ασφάλειας της αεροπλοΐας. Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τον Λίβανο, κατέληξε ο κ. Κασουλίδης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σημερινή συνάντηση και η ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, θα ενισχύσουν τις προσπάθειες που ήδη καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και ανέφερε ότι η εύφλεκτη κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ απειλεί να διαταράξει την κοινωνική, πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα του. Εξάλλου, σε παρέμβασή του ο Επίτροπος Hahn αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας στη χώρα, ενώ ο Επίτροπος Στυλιανίδης ανέδειξε τα ανθρωπιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Λίβανος ως αποτέλεσμα της μεγάλης εισροής προσφύγων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε, στη συνέχεια, στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επίκεντρο της συζήτησης των Υπουργών Εξωτερικών ήταν οι εξελίξεις στη Λιβύη και την Υεμένη, η στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία και το Ιράκ και οι δράσεις της ΕΕ για καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ακολούθως, ο κ. Κασουλίδης είχε, επίσης, διμερή συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Frans Timmermans.

Αύριο, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ), τις εργασίες του οποίου αναμένεται να απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα εργασιών της Λετονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου. Εξάλλου, το απόγευμα ο κ Κασουλίδης θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση που διοργανώνει η Δεξαμενή Σκέψης European Policy Centre, με τίτλο “View from a Front Line EU Member State: Cyprus and the Security and Stability of the Middle East and the Eastern Mediterranean”.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:54:51 PM