Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει τις επαφές του στο Ομάν. 7 Φεβρουαρίου 2019


Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που εκτελεί στο Ομάν, ο Υπουργός Εξωτερικών κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης έγινε δεκτός σήμερα, από τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της χώρας κύριο Sayyid Fahd bin Mahmood al Said, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με επικέντρωση στις προοπτικές περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και στον θετικό ρόλο που διαδραματίζουν Κύπρος και Ομάν στις προσπάθειες για ενίσχυση της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

Καλωσορίζοντας τον κύριο Χριστοδουλίδη, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ομάν αναφέρθηκε στην παραδοσιακή φιλία των δύο χωρών κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη σημαντική συμβολή κυπριακών κατασκευαστικών εταιρειών στην ανάπτυξη των σύγχρονων υποδομών του Ομάν, ενώ από τη δική του πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του γιατί, όπως ανέφερε, έχει διαπιστώσει κατά τις επαφές του στο Μουσκάτ πως υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των ήδη ισχυρών δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες. Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση  το επόμενο διάστημα, με έμφαση στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και του πολιτιστικών ανταλλαγών. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και συζήτησε με τον Αναπλ. Πρωθυπουργό bin Mahmood al Said θέματα που άπτονται της συνεργασίας ΕΕ με το Ομάν και ευρύτερα με τις χώρες του Κόλπου.  

Νωρίτερα, ο κύριος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με την Υπουργό Ανώτερης Εκπαίδευσης του Ομάν, κυρία Rawiyah bint Saud al Busaidiyah, στο πλαίσιο της οποίας υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Σουλτανάτου του Ομάν στους τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης και των Επιστημών για Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών. Κατά την εν λόγω συνάντηση συμφωνήθηκε, επίσης, μεταξύ άλλων, η πραγματοποίηση το προσεχές διάστημα επίσκεψης του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου στο Ομάν, επικεφαλής αντιπροσωπείας που θα συμπεριλαμβάνει εκπροσώπους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κύπρου, με στόχο την αύξηση του φοιτητικού ρεύματος από το Ομάν, στη βάση της θετικής εμπειρίας και των δύο πλευρών από την υφιστάμενη συνεργασία στον τομέα αυτό και, ειδικότερα, μέσα στο πλαίσιο της παροχής υποτροφιών του Σουλτανάτου του Ομάν για σπουδές υπηκόων της χώρας στο εξωτερικό.

Τέλος, ο κύριος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας του Ομάν κύριο Sayyid Badr bin Saud al Busaidi, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις, ανάμεσα σε άλλα, για θέματα που άπτονται της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης και της ασφάλειας των ενεργειακών πηγών, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, καθώς και για τη συνεργασία για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στον τομέα αυτό, όπως είναι η τρομοκρατία, καθώς και έκρυθμων καταστάσεων που έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο. Επαναβεβαιώθηκε κατά στη συνάντηση η προσήλωση και των δύο χωρών στην εξεύρεση πολιτικών λύσεων σε όλα τα διεθνή προβλήματα, μέσω διαλόγου, στη βάση των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου, το πρωί.         Τελευταία Ενημέρωση στις: 15/02/2019 01:28:03 PM