Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ αναφορικά με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών σε επιχειρηματικό φόρουμ στη Βηρυτό


Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Βηρυτό για την πρώτη επίσημη τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, παρευρέθηκε σήμερα το πρωί, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και τους Υπουργούς Εμπορίου και Τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου, σε επιχειρηματικό φόρουμ με συμμετοχή επιχειρηματιών από τις τρεις χώρες.


Προσφωνώντας τις εργασίες του φόρουμ, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως οι ισχυροί οικονομικοί δεσμοί αποτελούν αναπόσπαστη συνιστώσα μιας ισχυρής πολιτικής σχέσης. Η διοργάνωση του φόρουμ, σημείωσε, συμβάλει στις προσπάθειες των κυβερνήσεων Κύπρου, Ελλάδας και Λιβάνου για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων σε μια σειρά από τομείς, προς όφελος των λαών των τριών χωρών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η τριμερής συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών που θα λάβει χώρα σήμερα, πρόσθεσε, αποτελεί απτή απόδειξη της προσήλωσης των τριών κυβερνήσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε στη συνέχεια ότι τον χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός πως συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του στο Λίβανο από πολυμελή αποστολή Κυπρίων επιχειρηματιών, οι οποίοι προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους τομείς της παροχής νομικών, οικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών, τον τομέα των ακινήτων, τον κατασκευαστικό τομέα, και τους τομείς της φιλοξενίας και της εκπαίδευσης.

Σημειώνοντας ότι η Κυπριακή οικονομία καταγράφει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου, υπογραμμίζοντας ανάμεσα σε άλλα τη μοναδική ευκαιρία που παρέχει η γεωγραφική θέση της χώρας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, σε συνάρτηση με την ιδιότητα του Κράτους μέλους της ΕΕ, την ασφάλεια που παρέχει το νομικό σύστημα, το προνομιακό φορολογικό πλαίσιο, το ευρύτατο δίκτυο διμερών συμφωνιών για τις επενδύσεις και τον υψηλό βαθμό κατάρτισης του εργατικού δυναμικού.

Τέλος, αναφερόμενος σε μεγαλύτερη έκταση σε τομείς της Κυπριακής οικονομίας που προσφέρονται ιδιαίτερα για ενίσχυση της συνεργασίας, όπως είναι αυτοί του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ενέργειας και της ανώτερης εκπαίδευσης, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υιοθετεί νέα μέτρα και κίνητρα, όπως είναι για παράδειγμα η θεσμοθέτηση μηχανισμού ταχείας αδειοδότησης για μεγάλες επενδύσεις, στόχος των οποίων είναι η περαιτέρω διευκόλυνση των επενδυτών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 10/04/2019 10:41:33 AM