Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ανακοίνωση της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρουμανία με την ευκαιρία της 55ης επετείου εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων Κύπρου – Ρουμανίας - 20/11/2015


H 13η Νοεμβρίου 1960 αποτελεί την ημερομηνία της επίσημης εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρουμανίας και την επίσημη πλέον ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Η Ρουμανία αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες που σύναψαν διπλωματικές σχέσεις με την τότε νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία.


Η σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας, συνιστά ορόσημο στην διαχρονική φιλία των δύο χωρών, καθώς έδωσε την ώθηση για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων τόσο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, όσο και σε πολλούς άλλους τομείς.

Πολιτιστικές ανταλλαγές, ιστορικές προκλήσεις, παραδόσεις, αξίες και οράματα για το μέλλον σφυρηλάτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών στην πορεία του χρόνου. Από το 2007, με την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ, οι δύο χώρες ισχυροποιούν συνεχώς τους πολυσύνθετους δεσμούς τους, εντός της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας.

Τόσον οι Κυπριακές εταιρείες στη Ρουμανία, όσον και οι Ρουμανικές εταιρείες στην Κύπρο έχουν αξιοσημείωτη παρουσία, που διευρύνεται ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα μετά την ανάκαμψη της οικονομίας των δύο χωρών μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση καθώς και σε άλλους τομείς αμοιβαίων συμφερόντων.
Η παρουσία δε, μιας δυναμικής Ρουμανικής κοινότητας στην Κύπρο αλλά και οι εκατοντάδες Κύπριοι φοιτητές που φοίτησαν τις τελευταίες δεκαετίες και συνεχίζουν να φοιτούν σε πανεπιστήμια της Ρουμανίας, συνδράμουν σημαντικά στην περαιτέρω επέκταση των φιλικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας.

Με την ευκαιρία της επετείου των 55 χρόνων εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων η Πρεσβεία της Κύπρου στη Ρουμανία χαιρετίζει και εκτιμά την προσήλωση και διαχρονική στήριξη της φίλης χώρας στην προσπάθεια επανένωσης της χώρας μας και εκφράζει την πεποίθηση ότι η γόνιμη συνεργασία μας θα διευρύνεται συνεχώς.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:58:36 PM