Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στις Βρυξέλλες - 11/03/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις Βρυξέλλες είχε σήμερα το πρωΐ συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Xavier Solana. Κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο αξιωματούχων ήταν το Κυπριακό και οι προοπτικές που διαγράφονται για επίτευξη λύσης. Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον κ. Solana για τις βασικές θέσεις μας σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού προβλήματος και τον διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της πλευράς μας να προσέλθει σε συνομιλίες με σκοπό την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν επίσης απόψεις αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Συζήτησαν, επίσης, θέματα που αφορούν στο Αφγανιστάν, με επίκεντρο τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.


Το μεσημέρι ο κ. Κυπριανού είχε κατ’ιδίαν γεύμα εργασίας με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση κ. Olli Rehn. Στη διάρκεια του γεύματος η συζήτηση επικεντρώθηκε, κυρίως, στις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και στα επόμενα βήματα που αναμένονται. Παράλληλα, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ. Αντάλλαξαν επίσης απόψεις αναφορικά με τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται στις σχέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης με τη Διεύθυνση Διεύρυνσης και συζήτησαν τρόπους ώστε να εξευρεθεί φόρμουλα προς αποφυγή αυτών των προβλημάτων.
Σε ό,τι αφορά τον Χρηματοδοτικό Κανονισμό, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης ότι δεν έχει καμία ένσταση ως προς την εφαρμογή του νοουμένου ότι γίνεται μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας. Τόνισε, παράλληλα, ότι οι οποιεσδήποτε δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο πρέπει να γίνονται με τη συγκατάθεση του κράτους μέλους, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποφασίστηκε όπως πρώτα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σε τεχνικό επίπεδο για επίλυση των διαφόρων προβλημάτων, και μετά ακολουθήσει διευρυμένη σύσκεψη, στην παρουσία του κ. Κυπριανού και κ. Rehn, για εξεύρεση λύσης στα γενικότερα προβλήματα, που κατά καιρούς παρουσιάζονται και αφορούν κυρίως διαδικασίες ή διατυπώσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το απόγευμα ο κ. Κυπριανού είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Lulzim Basha, με τον οποίο συζήτησαν τρόπους σύσφιγξης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε όπως ο κ. Κυπριανού πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Τίρανα, με στόχο όπως προετοιμαστεί το έδαφος για ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο ηγετών. Άλλα θέματα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο καθώς και θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Την Πέμπτη 13 Μαρτίου, ο κ, Κυπριανού θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, κ. Dimitrij Rupel.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:12:04 PM