Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην περιοχή - 29/08/2013


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης προέβη σήμερα το απόγευμα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στην περιοχή.


Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε: «Μόλις έχει περατωθεί η υπουργική σύσκεψη, η ίδια που είχε γίνει και χθες, με στόχο την προετοιμασία της Κύπρου ως χώρας σταθερότητας και ασφάλειας για να υποδεχθεί πιθανή ανάγκη άφιξης ξένων υπηκόων που κατοικούν σε γειτονικές χώρες. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά γίνονται προληπτικά, αλλά και με στόχο την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση. Επαναλαμβάνω, η Κύπρος προσφέρεται ως χώρα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

Δεύτερον, χθες είχα επαφές με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, τον ΄Υπατο Αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας και τον Επιτετραμμένο της Γαλλίας, όχι υπό την ιδιότητα τους ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά υπό την ιδιότητα τους ως πιθανώς συμμετέχοντες στον συνασπισμό των επιθυμούντων μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία εξαιτίας της χρήσης χημικών όπλων στη χώρα αυτή.

Κατά τις συναντήσεις μου έχω μιλήσει μαζί τους για θέματα που αφορούν αυτή την πιθανή επιχείρηση, έχω εκφράσει τις επίσημες θέσεις της Κύπρου, και για το περιεχόμενο των συνομιλιών μου ενημέρωσα σήμερα σε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Δεν προτίθεμαι και δεν πρόκειται να μπω σε συζήτηση πολιτικής φύσεως εσωτερική με αρχηγούς ή εκπρόσωπους των κομμάτων ενόσω διαρκεί η κρίση. Μετά την κρίση, το περιεχόμενο των θέσεων μας είναι καταγεγραμμένο, πώς αυτό μεταφέρθηκε στους εκπρόσωπους των ξένων Πρεσβειών, και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μετά, αλλά όχι τώρα».
Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως ακολούθως.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση των Βρετανών να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στη βάση στο Ακρωτήρι για σκοπούς αναχαίτισης ενδεχόμενης επίθεσης ο κ. Κασουλίδης είπε: «Η ενημέρωση είναι ότι αυτά τα μαχητικά διαθέτουν την ικανότητα για σκοπούς άμυνας, αεράμυνας του χώρου της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου και, ασφαλώς, σε περίπτωση λάθους, των γειτνιαζουσών περιοχών».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί θέλουν να αποκλείσουν ακόμη και το ενδεχόμενο ένα στο εκατομμύριο να υπάρξει επίθεση από πλευράς Άσαντ προς τα σημεία που έχουν ως ορμητήρια, ο κ. Υπουργός είπε ότι πρόκειται, ακριβώς, για ενδεχόμενο ένα στο εκατομμύριο. Και πρόσθεσε: «Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα. Και η Δημοκρατία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για ένα εντελώς απόμακρο και εντελώς απίθανο ενδεχόμενο, αλλά τα λαμβάνει».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με το αν πρέπει να υπάρχουν συνέπειες για τις χώρες που κάνουν χρήση χημικών όπλων, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Και εμείς είμαστε της άποψης ότι η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, όπως για παράδειγμα χημικών όπλων, δεν μπορεί να μένει χωρίς συνέπειες. Νομίζω ότι όλοι παρακολουθήσατε στην τηλεόραση το τι έγινε με παιδιά, γυναίκες, αμάχους που δέχθηκαν επίθεση με χημικά όπλα και νομίζω ότι είναι κάτι που η ανθρωπότητα δεν πρέπει να επιτρέψει. Ωστόσο δεν είναι η μικρή Κύπρος που θα αποφασίσει ποιος, πώς και ποιες πρέπει να είναι οι συνέπειες».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το Σχέδιο «Εστία», ο Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε: «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχόμαστε καθημερινώς 10.000 άτομα, νοουμένου ότι εντός 48 ωρών φεύγουν με προορισμό τις χώρες τους 10.000 άτομα. Εφόσον γίνεται κανονικά η είσοδος και η έξοδος όπως σας την έχω περιγράψει, δεν υπάρχει περιορισμός ημερών».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:46:05 PM