Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στη Διεθνή Διάσκεψη για τον θρησκευτικό πλουραλισμό, στην Αθήνα - 19/10/2015


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», η οποία πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά. Η Διάσκεψη συγκαλείται υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων και συνεχιζόμενων συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής οι οποίες προκάλεσαν συμφορές και είχαν σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Η διάσκεψη επικεντρώθηκε στην επεξεργασία προσφορότερων τρόπων προστασίας των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με γνώμονα την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης σε συνθήκες αξιοπρέπειας και αμοιβαίας κατανόησης.


Στην παρέμβασή του ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι οι μεγαλύτερες βιαιοπραγίες στη Μέση Ανατολή έγιναν στο όνομα της θρησκείας, όπου ο φανατισμός ωθούσε στη βίαιη καταπολέμηση των διαφορετικών κοσμοθεωριών. Περαιτέρω, ανέπτυξε τη σπουδαιότητα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, σημειώνοντας ότι η συστηματική βεβήλωση πολιτιστικών μνημείων από τους τρομοκράτες έχει ως στόχο την «πολιτιστική γενοκτονία» και την παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων για άντληση εσόδων.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, εξήγησε ότι συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974, μεγάλος όγκος χριστιανικών κειμηλίων και αρχαιοτήτων κλάπηκαν και πωλήθηκαν παράνομα στο εξωτερικό, και η Κυπριακή Δημοκρατία διεξάγει μέχρι σήμερα νομικούς αγώνες για επαναπατρισμό τους. Ακολούθως, τόνισε την ανάγκη καθορισμού νέου διεθνούς νομικού πλαισίου το οποίο να διασφαλίζει ότι αγοροπωλησίες κειμηλίων από εμπόλεμες περιοχές δεν μπορούν να θεωρούνται «καλή τη πίστει».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι η διασφάλιση της επιστροφής των προσφύγων που εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες λόγω θρησκείας ή καταγωγής είναι επίσης σημαντικό ζήτημα. Ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα απαιτείται να διασφαλίσει την επιστροφή των προσφύγων σε ασφαλές περιβάλλον και την έμπρακτη προστασία της κοινωνικής και θρησκευτικής πολυμορφίας των κρατών, ενώ καταλήγοντας εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός Πάγιου Ταμείου για αντιμετώπιση της πολυδάπανης και χρονοβόρας διαδικασίας.

Η έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης έγινε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:58:01 PM